Σε θέση άμυνας η Κίνα, αλλά και με εμφανή τη δυσαρέσκειά της από την επίθεση σε επίπεδο ανακοινώσεων που δέχεται το τελευταίο διάστημα από τη Δύση, μετά το ΝΑΤΟ, απάντησε σε έντονο ύφος και στη Νεοζηλανδή πρωθυπουργό, μετά τις δηλώσεις της Τζασίντα Άρντερν στη σύνοδο της βορειοατλαντικής συμμαχίας στη Μαδρίτη, ότι το Πεκίνο έχει «γίνει πιο επιθετικό κατά το πρόσφατο χρονικό διάστημα, επιθυμώντας να αμφισβητήσει τα προβλεπόμενα και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

Η πρεσβεία της Κίνας στη Νέα Ζηλανδία χαρακτήρισε τις δηλώσεις αυτές «παραπλανητικές» και «λανθασμένες». «Πρέπει να σημειώσουμε το σχετικό σχόλιο που έκανε η πλευρά της Νέας Ζηλανδίας στη διάσκεψη του ΝΑΤΟ, το οποίο περιλαμβάνει μερικούς παραπλανητικούς ισχυρισμούς κατά της Κίνας», ανέφερε εκπρόσωπος Τύπου σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε χθες στην ηλεκτρονική σελίδα της πρεσβείας, όπου σημειώνεται επίσης: «Είναι προφανές ότι ένα τέτοιο σχόλιο δε βοηθάει στην εμβάθυνση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών».

Η Νέα Ζηλανδία που έχει σοβαρή εξάρτηση από την Κίνα στον τομέα του εμπορίου, έχει συχνά αποφύγει την άσκηση άμεσης κριτικής στο Πεκίνο.

Ωστόσο πρόσφατα, έχει σκληρύνει τον τόνο της, τόσο για ζητήματα ασφάλειας, αλλά και για την αυξανόμενη παρουσία του Πεκίνου στην περιοχή του Νοτίου Ειρηνικού, μετά την πρόσφατη υπογραφή μιας συμφωνίας ασφάλειας μεταξύ της Κίνας και των Νήσων του Σολομώντα, που βρίσκονται δίπλα της.

Η κινεζική πρεσβεία αναφέρθηκε ακόμη σε σχόλια που έκανε η Άρντερν σχετικά με μία προσπάθεια πρόκλησης αναστάτωσης και αστάθειας στον Ειρηνικό, δηλώνοντας ότι η οποιαδήποτε κλιμάκωση της έντασης στον Ειρηνικό «δεν μπορεί να προκληθεί από τη συνεργασία της Κίνας με τους νησιωτικούς συνεργάτες της προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Αυτού του είδους η συνεργασία δεν έχει σε τίποτα να κάνει με τη στρατιωτικοποίηση της περιοχής», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση. «Αν υπάρχει στρατιωτικοποίηση στο νότιο Ειρηνικό, είναι ξεκάθαρο ποιος, αλλά και γιατί πυροδοτεί τέτοιες εντάσεις», τονίζεται ακόμη.

«Το ΝΑΤΟ προσποιείται πως είναι ένας περιφερειακός οργανισμός και αμυντικής φύσης. Στην πράξη, δεν παύει να επεκτείνεται πέραν του περιφερειακού πεδίου του και των αρμοδιοτήτων του, να κηρύσσει πολέμους και να σκοτώνει αθώους αμάχους», είχε σχολιάσει χθες ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιτζιάν, έγγραφο της βορειοατλαντικής συμμαχίας που εμφάνιζε ως απειλή για τα συμφέροντά της την Κίνα.  

«Τα χέρια του ΝΑΤΟ είναι βαμμένα με το αίμα των λαών του κόσμου», υπογράμμισε, αναφερόμενος κυρίως στις επεμβάσεις της Συμμαχίας στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη ή ακόμη στο βομβαρδισμό της πρεσβείας της Κίνας το 1999 στη Σερβία, ανέφερε ακόμη ο Λιτζιάν.

efsyn.gr