Μάριος Χριστοδούλου

Ραντεβού τον Σεπτέμβριο δίνει η κυβέρνηση με την ακρίβεια που θα είναι ένας μήνας-βαρόμετρο για τις πολιτικές εξελίξεις και τις αποφάσεις για νέα μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Παρά την εμβάθυνση της ενεργειακής κρίσης με τις τιμές στα καύσιμα και τα τρόφιμα να ίπτανται, η κυβέρνηση αναβάλλει -εκτός απροόπτου- για το φθινόπωρο τα σχέδια για νέες παροχές και επιδοτήσεις επικαλούμενη δημοσιονομική στενότητα που δεν της επιτρέπει επέκταση και διεύρυνση αντισταθμιστικών στο κύμα ακρίβειας παρεμβάσεων.

Δίνοντας το στίγμα της συντηρητικής κυβερνητικής γραμμής για το πακέτο με τα ενεργειακά αναχώματα αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε με έμφαση χθες το γεγονός ότι «πέραν των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί και υλοποιούνται δεν υπάρχουν άλλα πάνω στο τραπέζι» – κάτι που σημαίνει πως ό,τι σενάρια έχουν γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες παραμένουν ασκήσεις επί χάρτου.

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, θα υπάρξουν νεότερες εκτιμήσεις το επόμενο διάστημα για το σχέδιο δράσης αλλά όλα θα κριθούν από τη διακύμανση της τιμής στο φυσικό αέριο, από τον τουρισμό καθώς εκτιμάται πως οι εισπράξεις θα πλησιάσουν τα επίπεδα του 2019, αλλά και από το διεθνές περιβάλλον, περιλαμβανομένων των επιτοκίων. Υπάρχουν και άλλα κλειδιά που μπορούν να απελευθερώσουν δημοσιονομικό χώρο και να ξεκλειδώσουν παροχές. Αυτά είναι:

  1. Η καλύτερη πορεία του προϋπολογισμού: Τον Απρίλιο τα έσοδα ανέβασαν ταχύτητα υπερβαίνοντας τον στόχο κατά 506 εκατ. ευρώ ή κατά 14,5%. Οι εισπράξεις ενισχύθηκαν τόσο από την ακρίβεια με τους φόρους κατανάλωσης και τον ΦΠΑ να γεμίζουν τα ταμεία όσο και από τον υψηλό πληθωρισμό που ανεβάζει το ονομαστικό ΑΕΠ. Στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου το πρωτογενές έλλειμμα περιορίστηκε στα 811 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για 2,453 δισ. ευρώ ενώ οι εισπράξεις από τους φόρους είναι αυξημένοι κατά 1,8 δισ. ευρώ στα 16 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή ενισχυτικά της καλής εικόνας του προϋπολογισμού λειτουργεί η συγκράτηση των δαπανών κατά 958 εκατ. ευρώ στα 21 δισ. ευρώ συνολικά.
  2. Το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό δίχτυ προστασίας: Αύριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει ένα νέο πακέτο με επέκταση της εργαλειοθήκης των μέτρων για την αντιμετώπιση του υψηλού ενεργειακού κόστους και την επίσπευση των διαδικασιών απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.
  3. Η παράταση της ρήτρας διαφυγής για το 2023: Οι αποφάσεις για δημοσιονομική ευελιξία το 2023, που θα δώσει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να ενισχύσουν τη δύναμη πυρός για την αναχαίτιση των αλυσιδωτών παρενεργειών από την ενεργειακή κρίση, θα κλειδώσουν στο Eurogroup της 23ης Μαΐου. Η αγωνία για τη χώρα μας συνεχίζεται μέχρι την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 18 Ιουνίου που θα καθορίσει το χρονοδιάγραμμα εξόδου της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία και την εκταμίευση της διπλής δόσης, ύψους 1,4 δισ. ευρώ, η οποία αντιστοιχεί στα κέρδη που αποκόμισαν η ΕΚΤ και οι τράπεζες του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα.
  4. Η πορεία του ΑΕΠ: Τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο του 2022 που θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ στις 7 Ιουνίου θα δώσουν τον τόνο για τις επιπτώσεις και τον λογαριασμό της επιβάρυνσης στο ΑΕΠ από την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στο οικονομικό επιτελείο έχουν προχωρήσει σε αναθεώρηση επί τα χείρω των προβλέψεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατεβάζοντας τον πήχη της ανάπτυξης για φέτος στο 3,1% από 4,5%. Σε ανάλογη κίνηση προέβη και η Κομισιόν.

efsyn.gr