Με την Ελιζαμπέτ Μπορν, που προέρχεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, αντικατέστησε ο Μακρόν τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό Ζαν Καστέξ

ΟΖαν Λυκ Μελανσόν θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία τις Γαλλίας στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, στο όνομα του ενωτικού σχήματος της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και της Οικολογίας, από την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό της χώρας, την μέχρι πρότινος υπουργό Εργασίας, Απασχόλησης και Ένταξης Ελιζαμπέτ Μπορν, την τεχνοκράτη που προέρχεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και που αντικατέστησε τον Ζαν Καστέξ με στόχο να δημιουργήσει κλυδωνισμούς στο προοδευτικό και δημοκρατικό εκλογικό σώμα του ηγέτη της Ανυπότακτης Γαλλίας.

«Για σχεδόν δύο χρόνια, έδρασε με πάθος και αφοσίωση στην υπηρεσία της Γαλλίας. Είμαστε περήφανοι για το έργο που επιτελέστηκε και τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν», υπογράμμισε από τα κοινωνικά δίκτυα ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σχολιάζοντας την παραίτηση του Καστέξ, που είχε ως στόχο να διευκολύνει τον Μακρόν να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές και να αποφύγει μια δύσκολη συγκατοίκηση με τον Μελανσόν. Η Μπορν εργάστηκε για μια πενταετία ως διευθύντρια πολεοδομικού σχεδιασμού του Παρισιού, διορίστηκε νομάρχης της Βιεν και της Περιφέρειας του Πουατού – Σαρέντ, ενώ είχε διατελέσει και γραμματέας της πρώην σοσιαλίστριας υπουργού Οικολογίας, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ενέργειας Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

Η Μπορν υποστήριξε τον Μακρόν ήδη από το 2017 και αργότερα εντάχθηκε στο κόμμα του, La République En Marche!, αναλαμβάνοντας το υπουργείο Μεταφορών και αργότερα το υπουργείο Οικολογικής και Περιεκτικής Μετάβασης. Τον διορισμό γυναίκας πρωθυπουργού είχε προεξοφλήσει και ο πολιτικός σύμμαχος του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Μπαϊρού, με τις διαρροές να εμφανίζουν ως πιθανές υποψήφιες τη δεξιά Κατρίν Βοτρέν και τις προερχόμενες από τους Σοσιαλιστές Μαρισόλ Τουρέν, Ελιζαμπέτ Μπορν και Βαλερί Λετάρ, τρεις πρώην υπουργούς του Φρανσουά Ολάντ.

avgi.gr