Γιάννης Αγουρίδης

Ταξικά μεροληπτική η κυβέρνηση υπέρ των μεγάλων και πολύ μεγάλων ιδιοκτησιών

Ισχυρή είναι η εύνοια της κυβέρνησης της Ν.Δ. προς τις μεγάλες περιουσίες, κάτι το οποίο αποτυπώθηκε και στον ΕΝΦΙΑ, τα εκκαθαριστικά του οποίου έχουν αναρτηθεί για περίπου 7,3 εκατομμύρια φορολογουμένους. Η εισαγωγή του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο αποτελεί τον βασικό παράγοντα για το παραπάνω και μάλιστα για περιουσίες έως 400.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ (που ίσχυε προηγουμένως) είναι κλιμακούμενος από 0,15% (κλιμάκιο περιουσίας από 250.000 έως 300.000 ευρώ) έως 1,15% (περιουσία άνω των 2.000.000 ευρώ), σε κάθε ακίνητη περιουσία φυσικού προσώπου – αποτελούμενη από κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών εκτάσεις γης.

Έκπτωση 53% σε περιουσίες άνω των 2 εκατ. ευρώ

Όπως είπε και η αναπληρωτής τομεάρχης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Κατερίνα Παπανάτσιου, μιλώντας χθες Στο Κόκκινο 105,5, για περιουσίες πάνω από 2 εκατ. ευρώ υπάρχει έκπτωση 53%!

Αναφορικά με τους μεγαλοϊδιοκτήτες και πολυ-ιδιοκτήτες ακινήτων, η επιβάρυνση φέτος είναι μικρότερη. Ειδικότερα, ο νέος συμπληρωματικός φόρος θα εφαρμόζεται σε κάθε ακίνητο η αντικειμενική αξία του οποίου υπερβαίνει το ποσό των 400.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει πώς αν ένας φορολογούμενος κατέχει 10 ακίνητα με αντικειμενική αξία 400.000 ευρώ, έκαστο, απαλλάσσεται και φορολογείται με την κανονική κλίμακα του φόρου.

Για παράδειγμα, κάποιος που κατέχει μια ολόκληρη πολυκατοικία με 15 διαμερίσματα, η αξία των οποίων είναι μέχρι 400.000 ευρώ, έκαστο, πληρώνει μόνο τον ΕΝΦΙΑ που προκύπτει από τον κανονικό συντελεστή.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ίδιος ιδιοκτήτης, με το υφιστάμενο σύστημα υπολογισμού του φόρου κατοχής ακινήτων, πλήρωνε σημαντικό ποσό ΕΝΦΙΑ.

Εκτιμήσεις

Σχεδόν 900.000 φορολογούμενοι δεν θα έχουν καμία αλλαγή στον λογαριασμό τους, περίπου 350.000 θα καταβάλουν υψηλότερο φόρο σε σχέση με το 2021, ενώ τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα διαπιστώσουν περίπου 180.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με μεγάλη ακίνητη περιουσία και ακίνητα σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες έκαναν άλμα ή εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικού υπολογισμού της αξίας ακινήτων.

Ουσιαστικά, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 380 εκατ. ευρώ την καρπώνονται οι κατέχοντες μεγάλης αξίας ακίνητη περιουσία.

Από εκεί και πέρα, ο φόρος που βεβαιώθηκε φέτος συνολικά ανήλθε σε 2,3 δισ. ευρώ από 2,65 δισ. ευρώ πέρυσι, με τα φυσικά πρόσωπα να καλούνται να πληρώσουν 1,78 δισ. ευρώ από 2,2 δισ. ευρώ πέρυσι.

Την εκτίμηση ότι ο «νέος ΕΝΦΙΑ παραμένει ένας βαρύς και άδικος φόρος» διατυπώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) με αφορμή την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ.

avgi.gr