Μαρία Ψαρά

Οι πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες, καθώς οι αξιωματούχοι προσπαθούν να εξασφαλίσουν συμφωνία για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Η Ουγγαρία συνεχίζει να αντιδρά, απαιτώντας περισσότερα από τις Βρυξέλλες σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή της στο πακέτο κυρώσεων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσφέρουν οικονομική αποζημίωση στην Ουγγαρία, σε μια προσπάθεια να πείσουν τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν να υπογράψει το σχέδιο της εκτελεστικής εξουσίας της Ε.Ε. για την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου. Σύμφωνα με τρεις Ευρωπαίους αξιωματούχους, τα χρήματα θα μπορούσαν να διοχετευθούν στη Βουδαπέστη στο πλαίσιο της στρατηγικής REPower της Ε.Ε., η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί από την Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα.

Η εξεύρεση ισορροπίας μεταξύ της προσφοράς περισσότερου χρόνου στην Ουγγαρία για να απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο (της έχει ήδη προσφερθεί περισσότερος χρόνος από τις περισσότερες άλλες χώρες για να μειώσει την προμήθειά της σε πετρέλαιο) και της παροχής αποζημίωσης στη χώρα αποτελεί πλέον τη βασική δυναμική της συζήτησης.

«Όσο περισσότερο μπορούμε να βοηθήσουμε την Ουγγαρία με το REPowerEU, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να απομακρυνθεί από το ρωσικό πετρέλαιο» δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Ε.Ε.

Αλλά ορισμένες χώρες είναι απρόθυμες να μοιράσουν μετρητά στον Όρμπαν. «Είναι μια γνωστή ευρωπαϊκή λύση να ρίχνεις χρήματα σε ένα πρόβλημα προκειμένου να βρεις λύση. Αλλά αυτά τα χρήματα πρέπει να προέρχονται από κάπου» είπε διπλωμάτης της Ε.Ε. προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχουν δωρεάν χρήματα».

Αξιωματούχοι της Ένωσης που συμμετείχαν στις συζητήσεις στη Βουδαπέστη δήλωσαν ότι οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν αποκλειστικά στην επίλυση των τεχνικών και οικονομικών προβλημάτων της Ουγγαρίας με τη σταδιακή κατάργηση του πετρελαίου. Ούτε το ταμείο ανάκαμψης ούτε θέματα κράτους δικαίου αναφέρθηκαν από τις δύο πλευρές, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Η προτεινόμενη βιντεοκλήση μεταξύ των ηγετών της Ε.Ε. και του Όρμπαν – την οποία υποσχέθηκε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά από ταξίδι της στη Βουδαπέστη τη Δευτέρα – δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μίλησε τηλεφωνικά με τον Όρμπαν το πρωί της Τρίτης.

Τι να περιμένουμε σήμερα; Οι αξιωματούχοι υποβάθμισαν τις προσδοκίες για οποιαδήποτε σημαντική πρόοδο όσον αφορά το πακέτο κυρώσεων κατά τη σημερινή προγραμματισμένη συνάντηση των μόνιμων αντιπροσώπων. Μια πιθανότητα είναι η συζήτηση να μετατεθεί για τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Δευτέρας, κάτι που είχε υποστηρίξει και ο Ύπατος Εκπρόσωπος χθες. (Υπενθυμίζεται ότι η φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα βρίσκονται στο Τόκιο για τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ιαπωνίας που αρχίζει την Πέμπτη).

Συγκεντρώνοντας χρήματα για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Στο μεταξύ η Ουκρανία αντιμετωπίζει μια προσπάθεια-μαμούθ για την ανοικοδόμηση μετά την καταστροφική εισβολή της Ρωσίας. Ο λογαριασμός θα μπορούσε να ξεπεράσει το μισό τρισεκατομμύριο δολάρια, δήλωσε η κυβέρνηση. Το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων θα προέλθει από την ΕΕ, με την Επιτροπή να πρόκειται να παρουσιάσει σχέδιο την επόμενη εβδομάδα.

Μία από τις ιδέες που εξετάζονται είναι μια νέα έκδοση χρέους της Ε.Ε., όπως έκανε το μπλοκ για το ταμείο αποκατάστασης μετά την πανδημία. «Εξετάζουμε όλες τις επιλογές», δήλωσε χθες ο επίτροπος Όλιβερ Βαρχέλι. Παράλληλα με τη συζήτηση για την ανάκαμψη, το μπλοκ ανησυχεί για τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια που χρειάζεται η χώρα τους επόμενους τρεις μήνες.

Οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να παράσχουν έως και 9 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως μας είπαν, αλλά τα κράτη μέλη θα πρέπει να προσφέρουν εγγυήσεις. Προς το παρόν, η Επιτροπή ενέκρινε την αποδέσμευση 600 εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόσθετοι πόροι θα μπορούσαν να προέλθουν από τις εξαγωγές τροφίμων της Ουκρανίας. Σήμερα, η Επιτροπή θα εξετάσει ένα σχέδιο για τη διευκόλυνση της μεταφοράς 25 εκατομμυρίων τόνων καλλιεργειών που έχουν κολλήσει στη χώρα λόγω του ρωσικού αποκλεισμού της Μαύρης Θάλασσας.

Γερμανικό «όχι» σε «συντόμευση» ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε.

Σημειώνεται ότι η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ έγινε η πρώτη εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, που συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο στο Κίεβο από την έναρξη του πολέμου, εβδομάδες αφότου ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ο Γερμανός ομόλογός του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δεν είναι ευπρόσδεκτος.

Η επίσκεψη της Μπάερμποκ, η οποία ακολούθησε τέσσερις εβδομάδες διπλωματικών αντιπαραθέσεων μεταξύ Κιέβου και Βερολίνου, συμβολίζει ότι και οι δύο πλευρές είναι πρόθυμες να ξεπεράσουν τις προηγούμενες εντάσεις – παρόλο που ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξακολουθεί να είναι απίθανο να ταξιδέψει στο Κίεβο σύντομα. Η Γερμανία την Τρίτη άνοιξε επίσης εκ νέου την πρεσβεία της στο Κίεβο.

Αλλά η Μπέρμποκ προειδοποίησε ότι δεν θα υπάρξει «καμία συντόμευση» για την Ουκρανία στην πορεία της προς την πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απηχώντας τα σχόλια του Μακρόν τη Δευτέρα. Αν και η Baerbock έδωσε το μήνυμα ότι η Ουκρανία θα μπορούσε σύντομα να λάβει καθεστώς υποψήφιας χώρας, δήλωσε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν «ψεύτικες υποσχέσεις» σχετικά με την ένταξη.

Η Λευκορωσία θα αναπτύξει στρατεύματα ειδικών επιχειρήσεων στα νότια σύνορά της με την Ουκρανία, “προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια της Λευκορωσίας”, ανακοίνωσαν την Τρίτη οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Αυτό έρχεται σχεδόν μια εβδομάδα αφότου η συμμαχική με τη Ρωσία χώρα ανακοίνωσε στρατιωτικές ασκήσεις για την αξιολόγηση της ετοιμότητας των μαχητικών δυνάμεων.

efsyn.gr