Πόλυ Κρημνιώτη

Πρώτο μέλημα αυτή τη στιγμή για την ΕΔΕΜ είναι να εισπράξει όσα περισσότερα μπορεί από τα περίπου 16 εκατομμύρια ευρώ από παλαιότερες οφειλές χρηστών

Πολύ σημαντική για τους Έλληνες δημιουργούς η πολυαναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ, που δημοσιεύτηκε χθες, χωρίς ακόμα να έχει καθαρογραφεί, με την οποία κλείνει ο κύκλος των δικαστικών αντιπαραθέσεων στο ΣτΕ μεταξύ ΕΔΕΜ και Αυτοδιαχείρισης  που είχε φτάσει μέχρι την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Υπέρ της Ένωσης Δικαιούχων Έργων Μουσικής και κυρίως  υπέρ των Ελλήνων δημιουργών κλείνει αυτός ο κύκλος, αφού κατοχυρώνει τη μεταβίβαση των εκκρεμοτήτων της Έκτακτης Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης (ΕΥΕΔ) στην Ένωση Διακιούχων Έργων Μουσικής με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση του Μαΐου 2020.

Για “πλήρη δικαίωση της ΕΔΕΜ” κάνει λόγο η γενική της διευθύντρια Λούκα Κατσέλη εξηγώντας ότι “η απόφαση του ΣτΕ είναι εξαιρετική για τα πνευματικά δικαιώματα από μουσικά έργα και για όλους τους  δικαιούχους, ανεξαρτήτως αν σήμερα είναι μέλη της ΕΔΕΜ ή της Αυτοδιαχείρισης”.

Συγκεκεκριμένα, η  1023/10-5-22 απόφαση, σύμφωνα με την Λ. Κατσέλη, “κατοχυρώνει πλήρως τη μεταφορά των διαχειριστικών εκκρεμοτήτων απο την ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ στη βάση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης του Μαΐου 2020 και απορρίπτει ως αβάσιμους και απαράδεκτους όλους τους λόγους που προέβαλε η Αυτοδιαχείριση, με μόνη εξαίρεση την ακύρωση μεταφοράς των πληροφοριακών συστημάτων απο την ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ, η οποία όμως  δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ”.

Με τη βούλα του ΣτΕ πλέον “η ΕΔΕΜ μπορεί να συνεχίσει να εισπράττει και να διεκδικεί τις αξιώσεις της ΕΥΕΔ κατά τν χρόνο λειτουργίας της με σκοπό να διανείμει στη συνέχεια στους Έλληνες δημιουργούς που ήταν μέλη της ΕΥΕΔ, ανεξάρτητα αν σήμερα είναι μέλη της ΕΔΕΜ ή της Αυτοδιαχείρισης”.

Η χθεσινή ετοιμηγορία έρχεται σε συνέχεια προηγούμενης απόφασης της ολομέλειας του ΣτΕ που δημοσιεύτηκε τον Νοεμβριο του 2021 και έκρινε νόμιμη την άδεια λειτουργίας της ΕΔΕΜ. Έτσι λοιπόν κλείνει πανηγυρικά για τους Έλληνες δημιουργούς ο κύκλος της έκτακτης και προσωρινής διαχείρισης της ΕΥΕΔ μετά την κατάρρευση της ΑΕΠΙ.

Πρώτο μέλημα αυτή τη στιγμή για την ΕΔΕΜ είναι να εισπράξει όσα περισσότερα μπορεί από τα περίπου 16 εκατομμύρια ευρώ από παλαιότερες οφειλές χρηστών για πνευματικά δικαιώματα που αφορούν το διάστημα από το 2017 έως το 2020 και να τα αποδώσει στους Έλληνες δημιουργούς.

Η αίσια αυτή εξέλιξη βάζει και πάλι στο τραπέζι τον προβληματισμό για την ένωση των δύο οργανισμών συλλογικης διαχείρισης, με διαφάνεια και κανόνες, προς όφελος και των Ελλήνων δημιουργών και της ελληνικής μουσικής. 

avgi.gr