Δεν ανακοίνωσε την «συντέλεια του κόσμου» και επέρριψε ξεκάθαρα στο ΝΑΤΟ και τη Δύση τις ευθύνες της ρωσο-ουκρανικής σύρραξης. Καμία αναφορά στην επέκταση ή τον τερματισμό του πολέμου.

Με συμβολισμούς και επίκληση του συναισθήματος η ομιλία του Ρώσου προέδρου στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας για την 77η επέτειο της νίκης επί των ναζί.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν σύντομος και περιεκτικός γνωρίζοντας πως τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα πάνω του. Παρά τα τρομολογνικά σενάρια που διακινούνταν τις τελευταίες ημέρες, ο Ρώσος πρόεδρος, δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του για τα σχέδια επί του πεδίου και περιορίστηκε σε γενικόλογες αναφορές φροντίζοντας να τονώσει το ηθικό των στρατευμάτων που «μάχονται για την πατρίδα και το μέλλον».

Αφού τόνισε την περηφάνια του «στη γενιά των νικητών» ανέφερε πως «το καθήκον μας είναι να φυλάμε τη μνήμη τους αποτίοντας φόρο τιμής «σε αυτούς που συνέτριψαν το φασισμό».

Επέρριψε αποκλειστικά τις ευθύνες για ότι συμβαίνει στην Ουκρανία στις χώρες της Δύσης και το ΝΑΤΟ και είπε πως η ρωσική επέμβαση υπήρξε «προληπτική» καθώς αρκετές ημέρες πριν την «ειδική επιχείρηση» (όπως τη λέει η Μόσχα) ξένοι σύμβουλοι και τακτικές αποστολές σύγχρονων όπλων βρισκόταν σε εξέλιξη με σκοπό την εισβολή στο Ντονμπάς (και στην Κριμαία) με τη Ρωσία να «απαντά στους εισβολείς».

«Η Δύση ετοιμαζόταν να εισβάλει στη γη μας», δήλωσε στην ομιλία του κατά την Ημέρα της Νίκης ενώ πρόσθεσε πως «το ΝΑΤΟ δημιουργούσε απειλές στα σύνορά μας».

Ο Βλ. Πούτιν αναφερόμενος πάντα στην περίοδο πριν την 24η Φεβρουαρίου επικαλέστηκε την μη τήρηση των συμφωνιών για «ίση και αδιαίρετη ασφάλεια για όλους» και τόνισε με εμφατικό τρόπο πως οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν ήθελαν να ακούσουν τη Ρωσία.

«Μας υποτίμησαν, μας υποβάθμισαν αλλά τα καταφέρνουμε» υποστήριξε λίγο αργότερα στην πρώτη αναφορά και στο σήμερα.

Ο Ρώσος πρόεδρος επέρριψε ευθύνες στις ΗΠΑ για το σφιχταγκάλιασμα με τους οπαδούς του Μπαντέρα στην Ουκρανία (σ.σ. ναζί) και έκρινε πως η σύγκρουση της Ρωσίας επί ουκρανικών εδαφών ήταν «αναπόφευκτη».

efsyn.gr