Η Ρωσία προειδοποίησε τις δύο χώρες ότι η πιθανή ένταξή τους στο ΝΑΤΟ θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες

Με λάθος άνθρωπο και σε λάθος χώρα έφθασε χθες στην Αθήνα για να μιλήσει για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την πιθανή διεύρυνση του ΝΑΤΟ η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν, που ανήκει στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Τη στιγμή που κάνει μια τυπική περιοδεία για να βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις των 30 χωρών του ΝΑΤΟ να υποδεχθούν τη Φινλανδία στο εσωτερικό του ατλαντικού συνασπισμού, ήρθε στην Αθήνα για να ακούσει τον  Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να διαμαρτύρεται εκ μέρους της χώρας του για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τα συμμαχικά τουρκικά αεροσκάφη και να της υπενθυμίζει ότι η  Άγκυρα -μέλος του ΝΑΤΟ- κατέχει σχεδόν το 40% του εδάφους της Κύπρου, χώρας-μέλους της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης.

Η Ρωσία, έχοντας μετακινήσει στρατιωτικές δυνάμεις της στα σύνορα με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, προειδοποίησε τις δύο χώρες ότι η πιθανή ένταξή τους στο ΝΑΤΟ θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες, ενώ από την πλευρά του ο επίσης Σοσιαλδημοκράτης γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε χθες ότι «η διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα γίνει γρήγορα εάν αποφασίσουν να υποβάλουν αίτημα ένταξης».

«Αν το αποφασίσουν, το ΝΑΤΟ θα τις καλωσορίσει με ανοιχτές αγκάλες» συμπλήρωσε ο Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες-μέλη της Ε.Ε. είναι πολύ στενοί εταίροι του ΝΑΤΟ και υπάρχει μαζί τους συνεργασία εδώ και πολλά χρόνια τόσο σε ασκήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα όσο και σε διάφορες αποστολές και επιχειρήσεις.

Ερωτηθείς σχετικά με τις εγγυήσεις που θα μπορούσε το ΝΑΤΟ να παράσχει στις δύο χώρες κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ο Στόλτενμπεργκ απάντησε ότι μόλις οι δύο χώρες λάβουν την πρόσκληση για ένταξη, θα σταλεί ένα «ισχυρό πολιτικό μήνυμα», προφανώς προς τη Ρωσία, ότι η ασφάλεια των δύο χωρών είναι σημαντική για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Η Φινλανδία, που έχει στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, υποδέχθηκε τη Δευτέρα στο λιμάνι του Τουρκού τρία πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ από τη Λετονία, την Εσθονία και την Ολλανδία για να εκπαιδευτούν με το Φιλανδικό Ναυτικό.

Στη Σουηδία, πάντως, η επικεφαλής του Κόμματος της Αριστεράς (Vansterpartiet) Νούσι Νταντγκόσταρ ζήτησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην περίπτωση που η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της χώρας αποφασίσει στα μέσα Μαΐου να καταθέσει αίτημα εισόδου στο ΝΑΤΟ μαζί με τη Φινλανδία. Τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση της Στοκχόλμης θέλουν πάντως το ζήτημα της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ να έχει επιλυθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα και να αποφευχθεί η διοργάνωση δημοψηφίσματος, και ειδικά πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

avgi.gr