Ο αυστριακός όμιλος ενέργειας OMV, από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου, ετοιμάζεται να ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank στην Ελβετία, σύμφωνα με τους Financial Times. Η βρετανική εφημερίδα που επικαλείται «πρόσωπα που γνωρίζουν» για τις σχετικές προετοιμασίες.

Ήδη χθες, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η ιταλική ENI ετοιμάζεται να ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλι στην Gazprombank JSC, συμμορφούμενος με τις ρωσικές απαιτήσεις για πληρωμή του φυσικού αερίου της στο εθνικό νόμισμα, και ότι ζητά καθοδήγηση από την ιταλική κυβέρνηση και τις αρχές της Ε.Ε. για το εάν και υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να χρησιμοποιήσει τους λογαριασμούς αυτούς για να αγοράσει ρωσικό φυσικό αέριο.

Να σημειωθεί ότι ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ενημέρωσε επισήμως την Τετάρτη την Πολωνία και τη Βουλγαρία ότι θα σταματήσει να τους προμηθεύει αέριο αφού δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της Μόσχας να πληρώνουν σε ρούβλια, κλιμακώνοντας έτσι μια διένεξη με δυτικές χώρες που αντιτίθενται στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Από τη δική της πλευρά, η αυστριακή κυβέρνηση ενημέρωσε ότι οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στη χώρα συνεχίζονται χωρίς περιορισμούς και ότι δεν υπάρχει ένδειξη πως αυτό θα αλλάξει, ενώ προσπαθεί να βρει εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η ιταλική Eni «εξετάζει τις επιλογές της» και πώς έχει περιθώριο μέχρι το τέλος Μαΐου, οπότε πρόκειται να πραγματοποιήσει την επόμενη πληρωμή για τις ρωσικές προμήθειες, για να κάνει μια τελική κίνηση, αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη Ιταλούς αξιωματούχους.

Εκπρόσωπος της αυστριακής OMV δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως η εταιρεία εργάζεται για μια λύση που θα είναι συμβατή με τις κυρώσεις, όμως αρνήθηκε να διευκρινίσει αν αυτό σημαίνει πως θα χρησιμοποιήσει λογαριασμούς, όπως αναφέρεται στο σημερινό δημοσίευμα των FT. Η Eni μέχρι στιγμής δεν έχει σχολιάσει κανένα από τα δημοσιεύματα που την αφορούν.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η γερμανική Uniper πρόκειται να μεταφέρει τις πληρωμές της για το ρωσικό αέριο σε μια ρωσική τράπεζα και δεν θα χρησιμοποιεί πλέον τράπεζα με έδρα την Ευρώπη, γνωστοποίησε η εταιρεία κοινής ωφελείας στην εφημερίδα Rheinische Post.

efsyn.gr