Συντονισμένος είναι ο αγώνας των καταναλωτών ενάντια στη ρήτρα αναπροσαρμογής του ηλεκτρικού ρεύματος, εξαιτίας της οποίας καλούνται να πληρώσουν εξωφρενικά ποσά ή να βρεθούν αντιμέτωποι με διακοπή της παροχής. Στις 18 Μαΐου εκδικάζεται η συλλογική αγωγή τής ΕΚΠΟΙΖΩ (Ενωση Καταναλωτών – Ποιότητα Ζωής) κατά των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας μετά τις δεκάδες καταγγελίες για αδιαφάνεια των λογαριασμών, υπέρογκες και άδικες χρεώσεις. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι αγρότης που καλείται να πληρώσει μόνο για τη συγκεκριμένη ρήτρα 53.000 ευρώ, φοιτήτρια που είδε τον λογαριασμό ρεύματος να εκτινάσσεται στα 1.480 ευρώ (εκ των οποίων 800 η ρήτρα) και εργαζόμενος που πλήρωνε παλαιότερα μέχρι 120 ευρώ και πλέον πρέπει να πληρώσει 1.220.

Οι πάροχοι επέβαλαν τη ρήτρα αναπροσαρμογής από τον Νοέμβριο του 2020 και ήδη πολλοί συμπολίτες μας έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Οι πρώτες δικαστικές αποφάσεις, προσωρινού χαρακτήρα, δικαιώνουν τους καταναλωτές καθώς παγώνουν τη διακοπή ρεύματος σε περίπτωση μη πληρωμής της ρήτρας.

Μια τέτοια περίπτωση είναι ιδιοκτήτης ξενοδοχειακής μονάδας στην Αλεξανδρούπολη, που είχε καταθέσει αίτηση έκδοσης προσωρινής διαταγής για να μη δοθεί εντολή διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος επειδή δεν πληρώθηκε η ρήτρα αναπροσαρμογής. Το δικαστήριο έκρινε ότι υφίσταται κίνδυνος για την επιχείρηση και έτσι αποφάσισε να μη διακοπεί το ρεύμα εφόσον αμφισβητείται η νομιμότητα της ρήτρας.

Τη νομιμότητα της ρήτρας αμφισβητούν ευθέως και οι δικηγόροι. Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος αποφάσισε από τα μέσα Απριλίου να στραφεί κατά της ρήτρας, σημειώνοντας ότι δημιουργεί σημαντικά προβλήματα, ακόμη και κίνδυνο επιβίωσης, σε πολλούς συμπολίτες μας.

«Οι τεράστιες αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, σε ένα κοινωνικό αγαθό, λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής αποτελούν το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα που ταλανίζει το σύνολο των πολιτών και εκτροχιάζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Το δικηγορικό σώμα δεν μπορεί να μείνει απαθές μπροστά στη νέα αυτή πραγματικότητα. Το οφείλει στην ελληνική κοινωνία και στους συναδέλφους» σημειώνουν οι δικηγόροι και καλούν τους πολίτες να τους εξουσιοδοτούν δωρεάν για να προσφεύγουν δικαστικά κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Παράλληλα σήμερα στις 5 το απόγευμα διοργανώνουν διαδικτυακή εκδήλωση πανελλαδικής εμβέλειας, με τη συμμετοχή ειδικών νομικών επιστημόνων, με θέμα: «Ρήτρες αναπροσαρμογής σε συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας: τα νομικά ζητήματα και η συμβατότητά τους ή μη με τους γενικούς όρους συναλλαγών».

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί και μέσω Youtube από την ιστοσελίδα της Ολομέλειας και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ). Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΣΑ, Δημήτρη Βερβεσό, η εισαγωγή της ρήτρας έγινε μονομερώς χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση των καταναλωτών και γι’ αυτό οι δικηγόροι αποφάσισαν να παρέμβουν νομικά και να προχωρήσουν στην κατάθεση προσφυγών και εξώδικων διαμαρτυριών.

efsyn.gr