Αντιγόνη Ζούντα 

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν θέλει να πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση της ακραίας ενεργειακής ακρίβειας και κωλυσιεργεί περιμένοντας τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε

Σε στάση βρίσκεται η κυβέρνηση της Ν.Δ., καθώς δεν φαίνεται διατεθειμένη να (μετα)κινηθεί πριν τον Ιούνιο για την αντιμετώπιση της ακραίας ενεργειακής ακρίβειας, τη στιγμή που νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν εγκλωβιστεί σε έναν ατέρμονο κύκλο τεράστιων ανατιμήσεων, εδώ και τουλάχιστον οκτώ μήνες.

Και τα χειρότερα έρχονται το επόμενο διάστημα, καθώς πλέον σωρεύονται δυσβάσταχτες χρεώσεις από το προηγούμενο διάστημα έως σήμερα και καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο να αποπληρωθούν.

Η δε κυβέρνηση, τελευταία, επαναλαμβάνει ότι καταληκτική ημερομηνία λήψης μέτρων από την Ε.Ε. είναι το τέλος Μαΐου, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής, “προειδοποιώντας”, σε αντίθετη περίπτωση, με εθνικά μέτρα…

Συγχρόνως, επικοινωνεί μόνο τα ζητήματα της επάρκειας / ασφάλειας, λόγω πολέμου, με μακροπρόθεσμα σχέδια περί απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο, “ξεθάβοντας” όπως-όπως δραστηριότητες όπως η έρευνα / εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, “τρέχοντας” έργα υποδομών – αποθήκευσης – προμήθειας αερίου χωρίς στοιχεία κόστους, ξανα-ανακαλύπτοντας την εγκαταλελειμμένη λιγνιτική παραγωγή κ.ά. Όσο για τους καταναλωτές, επαναλαμβάνει ανέξοδα την “πρωτοπορία” της με τις ανεπαρκείς μερικές επιδοτήσεις. Μάλιστα επικοινωνεί την άρνησή της να κάνει παρεμβάσεις στην αγορά υποβαθμίζοντας πολιτικές αποφάσεις όπως της ισπανικής κυβέρνησης ή/και προκλητικά συγκρίνοντάς τες με τη δική της απουσία παρεμβάσεων.

Πρωταθλήτρια ξανά

Στο μεταξύ, σήμερα και χθες εκτοξεύτηκε η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος φτάνοντας στα 276,62 και 284,55 ευρώ / μεγαβατώρα, αντίστοιχα, με υψηλά μερίδια συμμετοχής ΑΠΕ, φυσικού αερίου και εισαγωγών.

Με τη σημερινή τιμή, η Ελλάδα επανέρχεται στην πρώτη θέση της ακριβότερης χονδρεμπορικής τιμής μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών, έχοντας αυξηθεί κατά 70% σε μόλις πέντε ημέρες (10-14/4)! Η δε χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου (TTF) βρίσκεται μεταξύ 100 και 105,5 ευρώ / μεγαβατώρα και τα δικαιώματα CO2 κοντά στα 79 ευρώ / τόνο…

Εξάλλου, βάσει των τελευταίων στοιχείων του ΔΕΣΦΑ, το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αυξήθηκαν:κατά 6,18% η κατανάλωση φυσικού αερίου, 11,33% οι εισαγωγές αερίου, 73,65% οι εξαγωγές προς Βουλγαρία.

Νέες επιβαρύνσεις;

Πάντως, στα “ψιλά” πέρασε τροπολογία του ΥΠΕΝ που, εκτός των άλλων, προβλέπει αλλαγές στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), στον οποίο ενσωματώνονται η αποθήκευση αλλά και ο διαχωρισμός μεταξύ παλαιών και νέων έργων ΑΠΕ (με ορόσημο τη λειτουργία πριν και μετά την 1η/1/2021).

Ειδικότερα, από 1/6/2022 ο ΕΛΑΠΕ θα περιλαμβάνει 4 υπολογαριασμούς:

-Αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

-Ενισχύσεων υφιστάμενων έργων ΑΠΕ.

-Νέων έργων ΑΠΕ, στόχων του ΕΣΕΚ.

-Συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Πρόκειται προφανώς για μέρος του σχεδίου της κυβέρνησης Ν.Δ. για τη χρηματοδότηση με περίπου 200 εκατ. από το ταμείο ανάκαμψης της… εξυγίανσης του ΕΛΑΠΕ.

Θυμίζουμε ότι στα έσοδα του ΕΛΑΠΕ περιλαμβάνεται και το ΕΤΜΕΑΡ, που χρεώνεται σε όλους τους καταναλωτές ρεύματος μέσω των λογαριασμών τους. Για τα έσοδα τόσο των νέων ΑΠΕ όσο και των αποθηκευτικών σταθμών η τροπολογία προβλέπει χρέωση που επιβαρύνει τους πελάτες κάθε προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας, ανάλογα με την κατανάλωσή του, και αποτυπώνεται στον λογαριασμό κατανάλωσής τους.

avgi.gr