Νίκος Κυριακίδης

Περιοδεία Λαβρόφ σε Κίνα, Ινδία, με «προβλέψεις» για «νέα παγκόσμια τάξη» προσεχώς

Διπλωματική αντεπίθεση στον “έξω κόσμο” εξαπολύει η Ρωσία, με την περιοδεία του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Ασία, που άρχισε χθες, να περιλαμβάνει στάσεις σε δύο χώρες – κλειδιά της περιοχής για τη ρωσική επιρροή, την Κίνα και την Ινδία.

Περισσότερο από ένα μήνα μετά την εισβολή στην Ουκρανία, με την κατάσταση στα πολεμικά μέτωπα να έχει “σταθεροποιηθεί” προς μια αμφίβολη επικράτηση για τη ρωσική πολεμική μηχανή και τις συνομιλίες για μια πολιτική διευθέτηση να συνεχίζονται δίχως ορατή προοπτική άμεσης κατάπαυσης του πυρός, η Μόσχα προσπαθεί να σπάσει το τείχος της απομόνωσης που έχει επιβάλει εναντίον της η Δύση επιχειρώντας επάνοδο στη διεθνή σκηνή.

Η Κίνα αποτελεί διέξοδο ζωτικής σημασίας για το δυναμικό της ρωσικής ισχύος σε καθαρά πρακτικό επίπεδο, στην οικονομία, την ενέργεια, την τεχνολογία, η Ινδία, απ’ την άλλη, προσφέρεται για την επαναβεβαίωση των διαχρονικών δεσμών της Μόσχας με τις πάλαι ποτέ τάξεις των αδεσμεύτων και, σε καθαρά πρακτικό επίπεδο, για τη διατήρηση και ενδεχομένως τον εμπλουτισμό των διμερών σχέσεων σε επίπεδο στρατιωτικής συνεργασίας. Υπενθυμίζεται ότι το Νέο Δελχί, το οποίο περιγράφει τη Μόσχα ως τον «μακροχρόνιο και δοκιμασμένο φίλο» του, προμηθεύεται το μεγαλύτερο μέρος του στρατιωτικού εξοπλισμού του από τη Ρωσία.

Παρά την αυξανόμενη πίεση της Δύσης, η Κίνα και η Ινδία δεν έχουν καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Ινδία απείχε επίσης από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που επικρίνουν τη Ρωσία και συνεχίζει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο και άλλα αγαθά.

Το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το ποιον θα συναντήσει ο Ρώσος υπουργός στο ταξίδι του, το οποίο συμπίπτει με τις επισκέψεις της Βρετανίδας υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας και του αναπληρωτή συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Ντάλιπ Σινγκ. Ο κορυφαίος, ινδικής καταγωγής, αξιωματούχος των ΗΠΑ και βασικός αρχιτέκτονας των τιμωρητικών οικονομικών κυρώσεων της Ουάσιγκτον κατά της Μόσχας θα συζητήσει στο Νέο Δελχί τις «συνέπειες» του «αδικαιολόγητου πολέμου» της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και την ανάπτυξη ενός πλαισίου οικονομικής συνεργασίας στην περιοχή Ινδίας-  Ειρηνικού, όπως ανακοίνωσε σχετικά ο Λευκός Οίκος.

Στην Κίνα πάντως, όπου έφτασε για να παραστεί σε περιφερειακή διάσκεψη για το Αφγανιστάν, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας άδραξε την ευκαιρία για να αποδώσει τα εύσημα στο Πεκίνο για τη στάση του. Παράλληλα, κατά την προσφιλή πρακτική των ομότιμων ανταγωνιστών της Ρωσίας στη Δύση, δεν απέφυγε τον πειρασμό να μιλήσει κι αυτός για μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων, “πιο δίκαιη” και “δημοκρατική”, η οποία, όπως είπε, θα επικρατήσει στο τέλος της τρέχουσας “φάσης”. Ο Λαβρόφ συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι, ο οποίος ανανέωσε, από πλευράς Πεκίνου, τη δέσμευση για διμερή συνεργασία “δίχως όρια”, παρά τις “νέες δοκιμασίες” που πέρασαν οι σινο-ρωσικές σχέσεις.

“Από την αρχή του έτους, οι σχέσεις Κίνας – Ρωσίας έχουν αντέξει σε νέες δοκιμασίες σοβαρών αλλαγών στη διεθνή σκηνή και διατήρησαν τη σωστή κατεύθυνση και μια σταθερά αναπτυξιακή τάση», δήλωσε ο Γουάνγκ.

Αντιμέτωπη με την ουκρανική αντίσταση και την ενότητα των δυτικών, η Ρωσία δεν μπορεί παρά να υπολογίζει στην κινεζική ισχύ για να ξεφύγει από μια πλήρη οικονομική απομόνωση. «Βιώνουμε μια πολύ σοβαρή φάση στην ιστορία των διεθνών σχέσεων. Είμαι πεπεισμένος πως, στο τέλος αυτής της φάσης, η διεθνής κατάσταση θα είναι σαφώς πιο ξεκάθαρη και εμείς (…) θα κατευθυνόμαστε προς μια πολυπολική, δίκαιη, δημοκρατική παγκόσμια τάξη», είπε, από την πλευρά του, ο Λαβρόφ απευθυνόμενος στον Κινέζο ομόλογό του.

Στην περιφερειακή διάσκεψη για το Αφγανιστάν που πραγματοποιείται στο Τουνσί της Σανγκάης, στην ανατολική Κίνα, μετέχουν επτά χώρες, γειτονικές του Αφγανιστάν. Ο επικεφαλής της διπλωματίας της κυβέρνησης των Ταλιμπάν Αμίρ Χαν Μουτακί συμμετέχει κι αυτός. Παράλληλα, πρόκειται να διεξαχθεί μια άλλη σύνοδος του «μηχανισμού διαβούλευσης» για το Αφγανιστάν με τη συμμετοχή διπλωματών της Κίνας, της Ρωσίας, του Πακιστάν, αλλά και των ΗΠΑ. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο ειδικός αντιπρόσωπος της Ουάσιγκτον για το Αφγανιστάν Τομ Γουέστ πρόκειται να συμμετάσχει στην εν λόγω σύνοδο.

avgi.gr