Αντιγόνη Ζούντα

Άμεσα διαρθρωτικά μέτρα στην αγορά ζήτησε ο πρόεδρος των βιομηχανικών καταναλωτών Α. Κοντολέων

Δίκαιη τιμή στο ρεύμα για τους καταναλωτές πρέπει να εξασφαλιστεί πάση θυσία, με υπολογισμό της στη βάση του μέσου κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας και όχι της χρηματιστηριακής τιμής.

Τα ανωτέρω τόνισε στο συνέδριο Power&Gas Forum ο καθηγητής ΕΜΠ Π. Κάπρος, εξηγώντας ότι πρέπει να σκεφτόμαστε το πλήρες (+κέρδος) μέσο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και όχι την οριακή τιμή του χρηματιστηρίου, “δεν υπάρχει άλλος τρόπος”, όλοι προσφέρουν μέχρι την τιμή του ακριβότερου.

Υπογράμμισε ότι η Κομισιόν στην Οδηγία για την ηλεκτρική ενέργεια αναφέρει ρητά ότι αν παρατηρείται σε μια χώρα αυτόματη μετακύλιση των χρηματιστηριακών τιμών στις τιμές καταναλωτή, αυτό είναι σύμπτωμα μη λειτουργίας του υγιούς ανταγωνισμού και νομιμοποιείται αυτή να πάρει μέτρα ρύθμισης: “αυτό δηλαδή που ζούμε κάθε μέρα εμείς εδώ είναι σύμπτωμα μη υγιούς ανταγωνισμού, επισήμως”. Πρέπει, κατέληξε, οι ρυθμιστές να σκεφτούν μέτρα: υποχρεωτικές πωλήσεις διμερών συμβολαίων, μια κεντρική αγορά και να πωλεί σε αυτή την τιμή, κίνητρα συγχωνεύσεων καθετοποιημένων επιχειρήσεων;

“Θα εξετάσουμε τα κέρδη όλων”

“Θα εξετάσουμε τα κέρδη όλων” επισήμανε ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθ. Δαγούμας, αν και αναμένονται τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών ρεύματος – αερίου. Μίλησε μεν για σύγκλιση ευρωπαϊκών αγορών, αλλά “το ζήτημα είναι πόσα κέρδη παράγει αυτό”.

Ανακοίνωσε ότι ζητείται σήμερα μελέτη από το Χρηματιστήριο Ενέργειας για αύξηση διμερών συμβολαίων, ενώ υπάρχουν οι προτάσεις ΡΑΕ στον Ευρωπαϊκό Ρυθμιστή (ACER) για δυναμικά σχήματα επιστροφής τιμών κ.τ.λ.

Στη λιανική, υπερτριπλασιάστηκαν οι καταγγελίες – παράπονα καταναλωτών: από 897 τον Ιανουάριο σε 3.194 τον Μάρτιο, κυρίως για θέματα λογαριασμών – συμβάσεων ρεύματος. Ο κ. Δαγούμας ανήγγειλε ακροάσεις προμηθευτών πολύ σύντομα, κυρίως για την προγνωστοποίηση αλλαγών συμβολαίων, δημιουργία εργαλείου παρακολούθησης της λιανικής αγοράς και ενεργειακού διαμεσολαβητή επίλυσης διαφορών.

Άμεσα διαρθρωτικά μέτρα στην αγορά

Άμεσα διαρθρωτικά μέτρα στην αγορά ζήτησε ο πρόεδρος των βιομηχανικών καταναλωτών (ΕΒΙΚΕΝ) Α. Κοντολέων, σημειώνοντας ότι η μετακύλιση κατά 100% των τιμών χονδρικής στη λιανική είναι σοβαρή στρέβλωση, όπως και η μεταφορά κερδών από τη χονδρική στη λιανική των καθετοποιημένων…

Δήλωσε ρητά ότι πρέπει να αλλάξει το market reform, να ξαναγραφτεί από την αρχή: “Δεν μας ικανοποιούν τα μέτρα, θα μας βρουν απέναντι” ανέφερε χαρακτηριστικά, προαναγγέλλοντας συνέχεια στην Κομισιόν. Σημείωσε ότι το πρόβλημα δεν είναι το target model αλλά πώς εφαρμόστηκε, μίλησε για τεράστιες ευθύνες του Χρηματιστηρίου και τόνισε ότι το μείζον είναι πώς θα βγούμε στην επόμενη ημέρα, γιατί θα έχουμε πολλές, παροδικές κρίσεις.

Εξάλλου, αίτημα συνάντησης με το προεδρείο και εκπροσώπους της ΡΑΕ ζήτησε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλος.

avgi.gr