Επίμαχο θέμα παραμένει η απομάκρυνση των αμάχων, πρωτίστως από τη Μαριούπολη, όπου φαίνεται ότι βρίσκονται ακόμη 140.000 άμαχοι

Ορωσικός στρατός χαλαρώνει τον κλοιό του Κιέβου, ως άμεσο δείγμα της προόδου στις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν χθες στην Κωνσταντινούπολη, ενώ την ίδια στιγμή χρησιμοποιεί το μαστίγιο των βομβαρδισμών με πυραύλους στην υπόλοιπη χώρα και τις πιέσεις των χερσαίων δυνάμεων για την ολοκληρωτική κατάληψη της Μαριούπολης και τη συνέχιση της πολιορκίας μιας σειράς πόλεων και περιοχών της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας, όπου βρίσκεται μεγάλος όγκος του ουκρανικού στρατού.

Στον απόηχο της προόδου στις διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι περιορίζει «δραστικά» τις πιέσεις στις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίχιβ, γεγονός που ενίσχυσε τις εκτιμήσεις ότι μπορεί να ανοίξει σύντομα ο δρόμος για μια κατάπαυση του πυρός. «Καθώς οι διαπραγματεύσεις επί συμφωνίας ουδετερότητας και μη πυρηνικού στάτους της Ουκρανίας εισέρχονται σε πρακτική διάσταση, (…) αποφασίστηκε, για την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ο δραστικός περιορισμός της στρατιωτικής δραστηριότητας με κατεύθυνση το Κίεβο και το Τσερνίχιβ», ανακοίνωσε, στην Κωνσταντινούπολη, ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας Αλεξάντρ Φόμιν, ενώ το βρετανικό υπουργείο Αμύνης επιβεβαίωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις υποχωρούν από περιοχές βορειοδυτικά του Κιέβου. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προέβλεψε πάντως ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί για μήνες.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, μιλώντας σε αξιωματούχους στη διάρκεια συνάντησης που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, υπογράμμισε ότι οι στρατιωτικές δυνατότητες της Ουκρανίας έχουν μειωθεί σοβαρά και επανέλαβε ότι οι κύριοι στόχοι της πρώτης φάσης της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία επιτεύχθηκαν, προειδοποιώντας παράλληλα ότι η Ρωσία θα απαντήσει καταλλήλως, αν το ΝΑΤΟ προμηθεύσει στην Ουκρανία αεροπλάνα και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας. Προηγουμένως ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πυραυλικές επιθέσεις

Την ίδια στιγμή, ο ρωσικός στρατός συνέχισε τις επιθέσεις του με πυραύλους. Στο Μικολάεφ πύραυλος που έπληξε το κτήριο της Περιφέρειας προκάλεσε 7 νεκρούς και 22 τραυματίες, ενώ με πυραύλους Κρουζ η Ρωσία κατέστρεψε μεγάλη αποθήκη καυσίμων στην περιοχή του Ρίνβε, στη δυτική Ουκρανία.

Επίμαχο θέμα παραμένει η απομάκρυνση των αμάχων, πρωτίστως από τη Μαριούπολη, όπου φαίνεται ότι βρίσκονται ακόμη 140.000 άμαχοι, ενώ μαίνονται οι οδομαχίες σε αρκετά σημεία της πόλης που κρατούν ακόμη ο ουκρανικός στρατός και δυνάμεις του Τάγματος Αζόφ. Οι δυνάμεις των ρωσόφωνων υποστηρίζουν ότι έχουν εξοντωθεί τουλάχιστον οι μισοί από τους 14.000 άνδρες των ουκρανικών δυνάμεων της Μαριούπολης και ότι οι δυνάμεις του Τάγματος Αζόφ στην περιοχή δεν υφίστανται πλέον ως μάχιμες μονάδες εξαιτίας των βαρύτατων απωλειών που υπέστησαν.

Ερυθρός Σταυρός

Ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού Ρόμπερτ Μαρντίνι ζήτησε από την Ουκρανία και τη Ρωσία να καταλήξουν σε συμφωνία για την ασφαλή απομάκρυνση των αμάχων από τη Μαριούπολη αλλά και άλλες ουκρανικές πόλεις, την ώρα που τελειώνουν τα είδη πρώτης ανάγκης, καταγγέλλοντας επίσης «μια εκστρατεία παραπληροφόρησης» εναντίον του Ερυθρού Σταυρού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Μαρτίνι ζήτησε επίσης από τις δύο πλευρές να επιτρέψουν σε κλιμάκιο του οργανισμού να επισκεφθεί τους αιχμαλώτους πολέμου, βάσει των Συμβάσεων της Γενεύης, και να επιτραπεί η αμοιβαία παράδοση των σορών των νεκρών στρατιωτών.

Βαριές απώλειες

Ο σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου Ολέξιι Αρεστόβιτς, σε συνέντευξή του στην ουκρανική υπηρεσία του BBC, παραδέχθηκε ότι οι απώλειες του ουκρανικού στρατού δεν είμαι μικρές, αλλά είναι μικρότερες των Ρώσων, που οι Ουκρανοί υπολογίζουν ότι ξεπέρασαν τις 16.000. «Έχουμε απώλειες και δεν είναι μικρές. Είναι όμως πολύ μικρότερες από των Ρώσων», τόνισε ο Αρεστόβτις, υποστηρίζοντας ότι κανένας στρατός του κόσμου δεν ανακοινώνει τις απώλειές του κατά τη διάρκεια του πολέμου, γιατί συνιστά στρατιωτικό μυστικό και μπορεί να βοηθήσει τον εχθρό να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα των ενεργειών του. Η εικόνα του Προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δέχθηκε πάντως ένα πλήγμα από την αυστριακή Βουλή, η οποία αρνήθηκε να προσκαλέσει τον Ζελένσκι υποστηρίζοντας ότι η ουδετερότητα της χώρας δεν μπορεί να επιτρέψει μια μη αμερόληπτη ομιλία.

avgi.gr