Μιχάλης Τρίκκας

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα New York Times, o νέος προϋπολογισμός των ΗΠΑ έχει ως βασικό στόχο την αποκατάσταση της αμερικανικής κυριαρχίας

Αμυντικές δαπάνες-μαμούθ, σκληρή λιτότητα και ξαναζεσταμένες υποσχέσεις για την ανοικοδόμηση των γηρασμένων δημόσιων υποδομών της χώρας περιλαμβάνει ο τελευταίος προϋπολογισμός των ΗΠΑ.

Προεκλογικά ο Τζο Μπάιντεν έθετε ως βασικές προτεραιότητες της προεδρίας του την αντιμετώπιση των κοινωνικών και φυλετικών ανισοτήτων στη χώρα, τη δράση κατά της κλιματικής αλλαγής και την επούλωση των πληγών που έχει ανοίξει η πανδημία στην αμερικανική κοινωνία.  Όπως όμως εύστοχα επισημαίνει η εφημερίδα New York Times, o νέος προϋπολογισμός έχει ως βασικό στόχο «την αποκατάσταση της αμερικανικής κυριαρχίας σε έναν επικίνδυνο και ανταγωνιστικό κόσμο».

Το ίδιο το νομοσχέδιο το επισημαίνει: «Είμαστε στην αρχή μιας αποφασιστικής δεκαετίας, που θα καθορίσει το μέλλον του στρατηγικού ανταγωνισμού με την Κίνα, την τροχιά της κλιματικής αλλαγής και το αν οι κανόνες ελέγχου της τεχνολογίας, του εμπορίου και της διεθνούς οικονομίας θα τιμούν ή θα παραβιάζουν τις δημοκρατικές μας αξίες».

Στην ομιλία με την οποία παρουσίασε τον προϋπολογισμό, ο Αμερικανός Πρόεδρος άφησε κατά μέρος τις επιθέσεις στους Ρεπουμπλικανούς και, κάνοντας συνεχείς αναφορές στον πόλεμο της Ουκρανίας, ζήτησε διακομματική συναίνεση προκειμένου οι ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν ενωμένες τις εντεινόμενες διεθνείς απειλές που, όπως τόνισε, θέτουν η Ρωσία και η Κίνα.

Ρεκόρ αμυντικών δαπανών

Δεν προκαλεί επομένως έκπληξη η διόγκωση των αμυντικών δαπανών πέρα από κάθε λογική. Με βάση τον νέο προϋπολογισμό, το Πεντάγωνο θα λάβει το ποσό-ρεκόρ των 813 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κάτι που ισοδυναμεί με δαπάνες 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων την ημέρα. Τα περισσότερα κονδύλια θα διατεθούν για τη δραστική ανανέωση των αμερικανικών εξοπλισμών, ενώ θα δοθούν και 40 δισεκατομμύρια για την κατασκευή νέων και ακόμη πιο καταστροφικών πυρηνικών όπλων.

Περισσότερα χρήματα θα διατεθούν επίσης για τους μισθούς των στρατιωτικών σε έναν αμερικανικό δημόσιο τομέα όπου τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνουν πλέον οι αναρίθμητες υπηρεσίες που επικεντρώνονται στη δημόσια τάξη και ασφάλεια.

Ενδεικτικό, για παράδειγμα, είναι ότι Δημοκρατικοί διαθέτουν για τη συνοριοφυλακή, την Υπηρεσία Μετανάστευσης και την ενίσχυση των συνοριακών φραχτών 42 δισεκατομμύριο δολάρια, ένα ποσό που δεν είχε τολμήσει να δώσει ούτε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως συμβαίνει συνήθως, η ατζέντα «νόμου και τάξης» και στρατιωτικοποίησης έρχεται με περιτύλιγμα τη λιτότητα. Κατά τη σύντομη ομιλία του στο Κογκρέσο, ο Μπάιντεν έθεσε ως βασικό άξονα του προϋπολογισμού τη «δημοσιονομική υπευθυνότητα». Τόνισε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση «δημιούργησε τεράστια ελλείμματα», τα οποία υποσχέθηκε να μειώσει δραστικά.

Περικοπές στην Υγεία

Και βέβαια, το πρώτο θύμα αυτών των περικοπών θα είναι οι έκτακτες δαπάνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μολονότι οι νεκροί από την Covid-19 στις ΗΠΑ θα ξεπεράσουν σε λίγες μέρες το όριο του 1 εκατομμυρίου, ο Αμερικανός Πρόεδρος παραδέχτηκε ότι τα χρήματα που θα διατεθούν φέτος για την Υγεία θα είναι «δραστικά λιγότερα» απ’ ό,τι την προηγούμενη χρονιά.

Επειτα από κάτι τέτοιο, η υπόσχεση του Μπάιντεν να αυξήσει τη φορολόγηση των Αμερικανών δισεκατομμυριούχων θύμιζε απλώς φθηνή δημαγωγία. Ο Αμερικανός Πρόεδρος γνωρίζει ότι η συντηρητική πτέρυγα του κόμματός του θα λειτουργεί πάντοτε σαν κυματοθραύστης αντίστοιχων «παρεκτροπών».  Ήταν κάτι, άλλωστε, που συνέβη μόλις πέρσι, με την απόρριψη της πρότασης του Λευκού Οίκου για αύξηση του φόρου των μεγάλων επιχειρήσεων από το 21% στο 28%.

avgi.gr