Σήμερα στο Α΄ Νεκροταφείο η κηδεία της ηθοποιού Ολγα Τουρνάκη, που από το 1955 ταυτίστηκε με το μεγάλο ρεπερτόριο του Εθνικού Θεάτρου αλλά και με τη Δραματική Σχολή του ως δασκάλα υποκριτικής και ορθοφωνίας.

Υπηρέτησε τις παραστατικές τέχνες για περισσότερο από μισό αιώνα, ενώ στην καλλιτεχνική διαδρομή της απέδωσε σπουδαίους ρόλους του κλασικού και του σύγχρονου ρεπερτορίου, αφήνοντας ανεξίτηλο σημάδι με τη χαρακτηριστική μορφή της και το αγέρωχο παράστημά της καθώς και το ιδιαίτερο, βαθύ και μετρημένο ηχόχρωμα της φωνής της.

Διακρίθηκε κυρίως στο θέατρο και στο αρχαίο δράμα, ενώ διέπρεψε στο Εθνικό Θέατρο όπου από το 1955 έως το 2004 έλαβε μέρος σε 90 παραστάσεις του. Ωστόσο χαρακτηριστική είναι η παρουσία της τόσο στον κινηματογράφο όσο και σε τηλεοπτικές σειρές. Ο λόγος για την Ολγα Τουρνάκη, τον θάνατο της οποίας χθες, σε ηλικία 89 ετών, γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας, σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χαρακτηρίζοντάς της, εκτός από σπουδαία φίλη και ηθοποιό που τίμησε με την παρουσία της το θέατρο, «σπουδαία δασκάλα τόσων ηθοποιών και κυρίως μια Κυρία στη ζωή».

Η Ολγα Τουρνάκη, εκτός από απόφοιτος υποκριτικής από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, είχε επίσης σπουδές στο Ωδείο Αθηνών και μάλιστα με τον Μενέλαο Παλλάντιο, αλλά είχε φοιτήσει τόσο στη Γυμναστική Ακαδημία όσο και στην Ιατρική Σχολή. Στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου επέστρεψε στην πορεία για να διδάξει υποκριτική και ορθοφωνία.

Γεννήθηκε στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, την Αντίς Αμπέμπα, το 1933. Από το 1955 λάμβανε μέρος σε παραστάσεις του Εθνικού – τελευταία της παράσταση στο Εθνικό Θέατρο ήταν το 2004 η θεατρική μεταφορά τού «Ντόγκβιλ» του Λαρς Φον Τρίερ, σε σκηνοθεσία Αντ. Καλογρίδη. Από το 1958 συμμετείχε σε παραστάσεις αρχαίου δράματος ως μέλος του Χορού και στη συνέχεια ως Κορυφαία. Δέκα χρόνια αργότερα, το 1968, άρχισε να ερμηνεύει ρόλους οι οποίοι από το 1971 κι έπειτα ήταν πρωταγωνιστικοί (Ηλέκτρα, Ανδρομάχη, Εκάβη κ.ά.).

Δεν έλειψαν φυσικά εμβληματικοί ρόλοι και στο νεότερο διεθνές και ελληνικό δραματολόγιο. Παράλληλα δίδαξε για χρόνια υποκριτική και ορθοφωνία στη Δραματική Σχολή του Εθνικού. Είχε συνεργαστεί και με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε τρεις παραστάσεις από το 1972-1974 («Ιφιγένεια η εν Ταύροις», «Εννιά ερημικές φωνές», «Ο πειρασμός»). «Υπήρξε μια ηθοποιός της οποίας η υποκριτική δεινότητα έδινε βάθος και ευαισθησία σε όλους τους ρόλους που ερμήνευε» ανέφερε το ΚΘΒΕ στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του.

Εκτός από το θέατρο είχε παράλληλα και κινηματογραφική πορεία, καθώς από το 1960 έως το 2001 συμμετείχε σε 11 κινηματογραφικές ταινίες (στο «1922» του Νίκου Κούνδουρου, στους «Μαγεμένους» του Γιώργου Καρυπίδη κ.ά.), ενώ δεν έλειψαν και οι τηλεοπτικές συμμετοχές καθώς μεταξύ 1971 και 2006 εμφανίστηκε σε 18 τηλεοπτικές σειρές. Ακόμα κι δεν είχε δει κάποιος την Ολγα Τουρνάκη στη σκηνή του Εθνικού ή στην Επίδαυρο, δεν μπορεί να μη θυμάται την «Ολγα» της «Αστροφεγγιάς» π.χ., συμμετείχε όμως και στην «Ετυμηγορία», «Την ώρα των λύκων» κ.λπ.

Στο διάστημα από το 1978 μέχρι το 1995 συμμετείχε σε 22 τηλεοπτικές θεατρικές παραστάσεις καταγεγραμμένες από την ΕΡΤ, την ΥΕΝΕΔ και τον ΑΝΤ1 («Εκκλησιάζουσαι», «Καπνοτόπια», «Ματωμένος γάμος», «Ο βασιλιάς Ριχάρδος Γ’», «Οιδίπους επί Κολωνώ», «Το σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα» κ.ά.). Στις συνεργασίες της περιλαμβάνονται η σύμπραξη σε ηχογραφήσεις έργων Ελλήνων συνθετών για τις δισκογραφικές εκδόσεις των Ελληνικών Εβδομάδων Σύγχρονης Μουσικής, καθώς και η εμφάνισή της ως αφηγήτρια στο μπαλέτο «Γένεση» στο Ηρώδειο με την Ελληνική Λυρική Σκηνή την καλλιτεχνική περίοδο 1977-78.

efsyn.gr