Σε μια ομιλία που επιβεβαιώνει περαιτέρω την σκλήρυνση της γερμανικής στάσης κατά της Ρωσίας προχώρησε ο καγκελάριος, ανακοινώνοντας σημαντική αύξηση στις αμυντικές δαπάνες της χώρας και στέλνοντας μηνύματα στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μεγάλη αύξηση στις αμυντικές δαπάνες της χώρας με έξτρα χρηματοδότηση των ενόπλων δυνάμεων, ανακοίνωσε ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, μιλώντας το πρωί σε έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής. 

Η κυβέρνηση, είπε θα προσθέσει 100 δισεκατομμύρια ευρώ στον αμυντικό προϋπολογισμό φέτος, πράγμα που σημαίνει ότι η Γερμανία θα ξοδεύει περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ της στην άμυνα- κάτι που είχε αρνηθεί εδώ και καιρό να κάνει παρά τις πιέσεις άλλων χωρών μελών του ΝΑΤΟ και προσφάτως και του Ντόναλντ Τραμπ, όσο ήταν στην προεδρία των ΗΠΑ.

Είναι το τελευταίο κεφάλαιο στις αλλαγές πολιτικής που υιοθέτησε το Βερολίνο, μετά τη ρωσική επιχείρηση στην Ουκρανία. Όπως αυτή η απόφαση χθες, για την αποστολή οπλισμού απευθείας στο Κίεβο

Όπως είπε ο Σολτς, ο κόσμος «έχει μπει σε μια νέα εποχή» μετά τις κινήσεις της Μόσχας και «δεν μπορεί να υπάρξει άλλη απάντηση στην επιθετικότητα του Πούτιν».

«Με την επίθεση στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος ξεκίνησε έναν επιθετικό πόλεμο εν ψυχρώ. Για έναν λόγο και μόνον: η ελευθερία των Ουκρανών αποτελεί πρόκληση για το δικό του καταπιεστικό καθεστώς. Αυτό είναι απάνθρωπο. Είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο. Κανείς και τίποτα δεν μπορεί να το δικαιολογήσει» ανέφερε για να προσθέσει με νόημα ότι η χώρα του θα κατασκευάσει δύο τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου και να τονίσει ότι «η ηγεσία της Ρωσίας θα νιώσει πολύ σύντομα τις επιπτώσεις των ενεργειών της στην Ουκρανία».

efsyn.gr