Μαργαρίτα Βεργολιά

Τεκτονικές αλλαγές στην αρχιτεκτονική ασφαλείας στη γερμανοκίνητη Ευρώπη -στην ακριβώς αντίστροφη φορά από εκείνη που επεδίωκε η Μόσχα– πυροδοτεί η παγίωση στα εδάφη της ενός νέου Ψυχρού Πολέμου διαρκείας, με θρυαλλίδα την εν εξελίξει ρωσική εισβολή στα ουκρανικά εδάφη και, πλέον, υπό τη βαριά σκιά της πυρηνικής απειλής.

Αυτή επικρέμαται από χθες και επίσημα πάνω από τη Γηραιά Ηπειρο, μετά την εντολή του Ρώσου προέδρου Πούτιν να τεθούν οι ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις σε καθεστώς υψηλού συναγερμού.

Για «επικίνδυνη ρητορική» και «ανεύθυνη συμπεριφορά» κατήγγειλε τη Μόσχα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Στο πλαίσιο ενός «μοτίβου… κατασκευασμένων απειλών» της Ρωσίας «για να δικαιολογήσει την περαιτέρω επιθετικότητά της» ενέταξε την εντολή Πούτιν η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι. Απέναντι σε αυτήν, διαβεβαίωσε, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «θα ορθώσουμε το ανάστημά μας».

Στοιχειοθετώντας την απόφασή του ο Βλαντίμιρ Πούτιν επέρριψε την ευθύνη στα «δυτικά κράτη» που «δεν λαμβάνουν μόνον εχθρικά μέτρα εναντίον μας στον οικονομικό τομέα», με «παράνομες κυρώσεις» (από χθες, μάλιστα, με ρωσικό αποκλεισμό από το διεθνές σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών SWIFT), αλλά προβαίνουν, μέσω «ανώτατων αξιωματούχων κορυφαίων χωρών στο ΝΑΤΟ, σε επιθετικές δηλώσεις εναντίον της Ρωσίας». Είχαν προηγηθεί:

  1. Οι νέες προειδοποιήσεις του αγγλοσαξονικού άξονα –χθες διά στόματος της Βρετανίδας ΥΠΕΞ, Λις Τρας– για τον ορατό κίνδυνο σύγκρουσης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.
  2. Η ανακοίνωση, εν μέσω αντιξοοτήτων στον ρωσικό «Blitzkrieg», μαζικών αποστολών όπλων, πυρομαχικών, καυσίμων και προμηθειών στις ουκρανικές δυνάμεις από δεκάδες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, καθώς και ανάλογη κίνηση της Σουηδίας.
  3. Πρωτίστως, όμως, η στροφή 180 μοιρών του Βερολίνου στο μεταπολεμικό αμυντικό δόγμα του και προς την ενεργειακή απεξάρτησή του από τη Μόσχα, σαν ταφόπλακα στη νέα Οστπολιτίκ.

Γερμανική μεταστροφή

«Πρόκειται για ένα σημείο καμπής, ένα τέλος εποχής στην ιστορία», τόνισε κατά τη χθεσινή –και ιστορική υπό αυτό το πρίσμα– ομιλία του ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, στην έκτακτη συνεδρίαση του γερμανικού Κοινοβουλίου, ανακοινώνοντας εξοπλιστικό πρόγραμμα-μαμούθ, ύψους 100 δισ. ευρώ, για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Παράλληλα, προανήγγειλε την κατασκευή των πρώτων επί γερμανικού εδάφους τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), ενίσχυση των σχετικών στρατηγικών αποθεμάτων και στήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ως αντίβαρο στους (ακόμη) εν λειτουργία αγωγούς με τη Ρωσία κι ενώ ο Nord Stream 2 έχει μπει πια επ’ αόριστον στον «πάγο».

«Θα υπερασπιστούμε την Ευρώπη και τις αξίες μας» και «ο Πούτιν δεν θα πρέπει να υποτιμά την αποφασιστικότητα της Συμμαχίας να υπερασπιστεί κάθε τετραγωνικό μέτρο των εδαφών της», διακήρυξε ο νεοεκλεγείς Σοσιαλιστής καγκελάριος, κατευθύνοντας ουσιαστικά τη χώρα του σε ρήξη με τη Ρωσία και –έπειτα από μακροχρόνιες παλινωδίες του Βερολίνου– προς έναν ξεκάθαρο ατλαντικό προσανατολισμό. Με το άνευ προηγουμένου πρόγραμμα εξοπλισμών, εξάλλου, η Γερμανία όχι μόνο άρει την άρνηση ετών για αύξηση των αμυντικών της δαπανών (όπως επί χρόνια πίεζαν οι ΗΠΑ), αλλά πλέον –όπως τόνισε ο Σολτς– θα υπερβεί ακόμη και τον ΝΑΤΟϊκό στόχο του 2% του ΑΕΠ, έως το 2024.

Παράλληλα, δε, με τις εξαγγελίες του για σύμπραξη με Ευρωπαίους εταίρους –και ειδικότερα τη Γαλλία– στην κατασκευή υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων, ο Γερμανός καγκελάριος άφησε ορθάνοιχτη την αγορά αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Εξελίξεις, που ως σύνολο ερμηνεύονται από πολλούς αναλυτές περισσότερο ως στενότερη πρόσδεση της Ε.Ε. στο «άρμα» των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, παρά ως κινήσεις προς την αμυντική και ενεργειακή χειραφέτησή της. Κάτι που αναμένεται εν πολλοίς να κριθεί στο προσεχές μέλλον και μέσα από το πρίσμα της έτερης, πλέον κρίσιμης για τις ΗΠΑ γεωπολιτικής αντιπαράθεσής τους με την Κίνα: ανερχόμενη υπερδύναμη, σημαντικό εμπορικό εταίρο των «27» και εταίρο της Μόσχας.

«Κινούμενη άμμος»

Αργά χθες (έπειτα από την ανεπιτυχή ψηφοφορία της περασμένης Παρασκευής για καταδίκη της ρωσικής εισβολής, λόγω του βέτο της Μόσχας και με την αποχή της Κίνας, της Ινδίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων) το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε κοινό αίτημα των ΗΠΑ και της Αλβανίας για ειδική, κατεπείγουσα σύγκληση σήμερα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για την ουκρανική κρίση, με ζητούμενο τη διεθνή απομόνωση της Μόσχας.

Οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις κατά της Ρωσίας συνεχίστηκαν και χθες εν τω μεταξύ σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Ήταν ιδιαίτερα δυναμικές σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες –και δη στο Βερολίνο–, καθώς και εντός της ίδιας της Ρωσίας, όπου μόνο χθες συνελήφθησαν περισσότεροι από 2.000 διαδηλωτές. Ο συνολικός αριθμός τους, αναφέρουν ρωσικές ΜΚΟ, ξεπερνά τους 5.000.

efsyn.gr