Στους 20 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στο νησί Κοντιάκ, πολικές θερμοκρασίες από ψυχρά ρεύματα στις βορειοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ

Έναν εξαιρετικά ασυνήθιστο χειμωνιάτικο “καύσωνα” γνωρίζει φέτος η Αλάσκα, όπου ο μέσος όρος της θερμοκρασίας μέσα στον Δεκέμβριο κυμαίνεται στους 15,5 βαθμούς Κελσίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η θερμοκρασία στο νησί του Κοντιάκ άγγιξε τους 20 βαθμούς Κελσίου την Κυριακή.

Για ένα εντελώς “παράδοξο” φαινόμενο έκανε λόγο ο μετεωρολόγος Ρικ Τόμαν του Κέντρου Κλιματικής Αξιολόγησης και Πολιτικής της Αλάσκα. Οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες συνοδεύονται από έντονες βροχοπτώσεις και συχνές καταιγίδες στο εσωτερικό της χερσονήσου.

Την ώρα που συμβαίνουν αυτά στην Αλάσκα, οι βορειοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ πλήττονται από πολικές θερμοκρασίες που αναμένεται να διατηρηθούν για αρκετές ημέρες ακόμη και οφείλονται σε ψυχρά ρεύματα αέρα προερχόμενα από την Αρκτική.

Το κύμα ψύχους απλώνεται από τη Νεβάδα έως την Καλιφόρνια, με τις θερμοκρασίες να υποχωρούν πολύ κάτω από το μηδέν. Καταφύγια έχουν ανοίξει εκτάκτως στη δυτική Ουάσιγκτον και στο  Όρεγκον.

Το ύψος του χιονιού έφτασε στο Σιάτλ έως και τα 15 εκατοστά, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία σε περιοχές της πολιτείας της Ουάσιγκτον, αλλά και στο Πόρτλαντ, στη γειτονική πολιτεία του  Όρεγκον, η οποία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στην περιοχή οι θερμοκρασίες συνέχισαν να καταρρίπτουν καθημερινά ρεκόρ ψύχους.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι η θερμοκρασία στο Σιάτλ έπεσε στους μείον 8,3 βαθμούς Κελσίου τη Δευτέρα, τη χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί από το 1968. Στο Μπέλινγχαμ της Ουάσιγκτον έπεσε ακόμη πιο χαμηλά, στους μείον 13 βαθμούς Κελσίου.

Περίπου 5.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα την Τρίτη το πρωί κυρίως στο νοτιοδυτικό  Όρεγκον. Πιο νότια, εξαιτίας του χιονιού στα βουνά της Βόρειας Καλιφόρνια και της Νεβάδα διακόπηκε η κυκλοφορία σε κεντρικούς αυτοκινητόδρομους.

avgi.gr