Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) ζήτησε σήμερα από τη Ρωσία να αναστείλει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να διαλυθεί η ΜΚΟ Memorial, η κυριότερη οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Η Memorial και του ομώνυμου Κέντρου Προάσπισης των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτηρίζονται από το δικαστήριο «ξένοι πράκτορες».

Η ΜΚΟ Memorial θεωρείται πυλώνας της προάσπισης των ελευθεριών στη σύγχρονη Ρωσία και θεματοφύλακας της μνήμης των στρατοπέδων συγκέντρωσης, γνωστών ως «γκουλάγκ», που είχε δημιουργήσει ο Στάλιν. Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ρωσίας ήρθε στο τέλος μιας χρονιάς που σημαδεύτηκε από την αυξανόμενη καταστολή ανθρώπων, ΜΚΟ και μέσων ενημέρωσης που εκλαμβάνονται ως επικριτικοί του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, που βρίσκεται στην εξουσία 22 ολόκληρα χρόνια.

Το ΕΔΔΑ, που εδρεύει στο Στρασβούργο και στο οποίο προσέφυγε επειγόντως η Memorial, κάλεσε τη ρωσική κυβέρνηση να αναστείλει την απόφαση αυτή για τον απαραίτητο χρόνο «προκειμένου το Δικαστήριο να εξετάσει το αίτημα» της ΜΚΟ.

Στην ανακοίνωσή του στο Twitter, το ΕΔΔΑ τονίζει: «Το Δικαστήριο αποφάσισε να δηλώσει προς τη Ρωσία (…) πως προς το συμφέρον των μερών και της καλής εκτύλιξης της διαδικασίας ενώπιόν του, η εκτέλεση των αποφάσεων για τη διάλυση των οργανώσεων πρέπει να ανασταλεί».

Σχολιάζοντας την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ρωσίας, η γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης,  Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς, έκανε λόγο για «ολέθριο νέο για την κοινωνία των πολιτών», λέγοντας ότι ανησυχεί βλέποντας τη Ρωσία να «απομακρύνεται περισσότερο από τους κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες και τις αξίες μας».

Το Κέντρο Υπεράσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η μητρική οργάνωσή του, Memorial, προσέφυγαν στο ΕΔΔΑ βάσει του άρθρου 39 του κανονισμού του, που επιτρέπει στο Δικαστήριο να διατάξει «προσωρινά μέτρα» στις 47 χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, στις οποίες περιλαμβάνεται η Ρωσία, όταν οι προσφεύγοντες αντιμετωπίζουν «πραγματικό κίνδυνο ανεπανόρθωτης βλάβης».

Κρεμλίνο: Δεν κρίνουμε δικαστικές αποφάσεις

Κληθείς να σχολιάσει τη διάλυση της ΜΚΟ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν σχολιάζει τις αποφάσεις των δικαστηρίων για τη διάλυση της διεθνούς οργάνωσης προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial και του ομώνυμου Κέντρου προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Αυτή είναι απόφαση δικαστηρίου. Εμείς ποτέ δεν σχολιάζουμε αποφάσεις δικαστηρίων» δήλωσε ο Πεσκόφ.

efsyn.gr