Μαρία Ψαρά

Οι υπουργοί Υγείας των χωρών της G7 συνεδριάζουν σήμερα για να συντονίσουν τη δράση τους για τον περιορισμό της εξάπλωσης της «Όμικρον», της νέας παραλλαγής του κορονοϊού που προκαλεί ανησυχία. Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο ασκεί την προεδρία της Ομάδας, συγκάλεσε την επείγουσα συνάντηση μετά την προειδοποίηση της Νότιας Αφρικής για την ταχέως εξαπλούμενη, έντονα μεταλλαγμένη παραλλαγή την Παρασκευή. Η Ευρωπαϊκή και οι ΗΠΑ, μεταξύ άλλων χωρών, έχουν περιορίσει τα ταξίδια από χώρες της νότιας Αφρικής και έχουν επιβάλει καραντίνα στις αφίξεις.

Η εξάπλωση του ιού στη Νότια Αφρική – όπου ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού έχει αναρρώσει από τον COVID – τροφοδοτεί τους φόβους ότι ο ιός θα μπορούσε να μην καλύπτεται από τα εμβόλια. Η υγειονομική υπηρεσία της Ε.Ε., το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, προειδοποίησε ότι το Όμικρον «είναι η πιο αποκλίνουσα παραλλαγή» του κορονοϊού μέχρι στιγμής, «γεγονός που εγείρει σοβαρές ανησυχίες ότι μπορεί να σχετίζεται με σημαντική μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων και αυξημένο κίνδυνο επαναμόλυνσης».

Άνθρωποι έχουν βρεθεί θετικοί στη νέα παραλλαγή στο Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Δανία, την Ιταλία και την Ολλανδία, ενώ στη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Αυστρία και την Τσεχία εξετάστηκαν αρκετοί ασθενείς που μπορεί επίσης να την έχουν. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης καταγράψει κρούσματα Omicron. Το ECDC δήλωσε ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης στην Ε.Ε. είναι «υψηλός».

Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι δεν έχουν αναφερθεί σοβαρά κρούσματα ή θάνατοι που να συνδέονται με το «Ο» μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές. Η πρόεδρος του Νοτιοαφρικανικού Ιατρικού Συλλόγου Angélique Coetzee, η οποία εντόπισε πρώτη τη νέα παραλλαγή, δήλωσε ότι οι ασθενείς που είχε δει με αυτήν είχαν “εξαιρετικά ήπια” συμπτώματα σε σύγκριση με εκείνους που είχε αντιμετωπίσει στο παρελθόν. Αλλά προειδοποίησε ότι η παραλλαγή μπορεί να εξακολουθεί να είναι επικίνδυνη για ηλικιωμένους ή για άτομα με συννοσηρότητες.

Χριστουγεννιάτικο θαύμα; Ο επιδημιολόγος και πολιτικός του SPD, Karl Lauterbach, ο οποίος είναι ένας από τους υποψηφίους για να γίνει ο επόμενος υπουργός Υγείας της Γερμανίας, δήλωσε ότι θα ήταν ένα “πρόωρο δώρο Χριστουγέννων” εάν η Omicron ήταν πράγματι ηπιότερη, δεδομένου ότι μια ήπια παραλλαγή θα μπορούσε να επιφέρει το τέλος της πανδημίας. Αλλά προειδοποίησε ότι η Γερμανία, όπως και μεγάλο μέρος της Δυτικής Ευρώπης, έχει εντελώς διαφορετικά δημογραφικά στοιχεία από τη Νότια Αφρική, όπου μόνο το 6% των ανθρώπων είναι άνω των 65 ετών.

Η αλήθεια είναι ότι η αισιοδοξία -που τόσο πολύ έχουμε όλοι ανάγκη- περίσσεψε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Κάποιοι γιατροί έλεγαν ότι πιθανότατα τα εμβόλια προσφερουν προστασια από την «Όμικρον», κάποιοι άλλοι ανέφεραν ότι είναι πιο μεταδοτική, αλλά λιγότερο βαριά από τη Δέλτα και κάποιοι μάλιστα ήδη μιλούσαν για το τέλος της πανδημίας.

Ωστόσο, η νέα ενημέρωση του ΠΟΥ για την νέα παραλλαγή σημειώνει ότι δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία για το αν είναι πιο μεταδοτική, αν προκαλεί περισσότερο ή λιγότερο σοβαρή ασθένεια ή αν τα εμβόλια δρουν εναντίον της. Αντίθετα, υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις για αυξημένο κίνδυνο επαναμόλυνσης. Δεν είναι γνωστά πολλά άλλα στοιχεία, λέει ο ΠΟΥ, συνιστώντας εμμέσως υπομονή και ψυχραιμία.

Ο κόσμος θα παρακολουθεί τις επόμενες 14 ημέρες αν η Νότια Αφρική αναφέρει αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία – για να εκτιμήσει αν η Omicron είναι πράγματι ένα χριστουγεννιάτικο δώρο … ή προάγγελος μιας άλλης χαμένης χαζοχαρούμενης περιόδου.

efsyn.gr