Αργύρης Παναγόπουλος

Τα νοσοκομεία της πλούσιας Ολλανδίας αναγκάζονται να ακυρώνουν τις χημειοθεραπείες και τις μεταμοσχεύσεις οργάνων

Οι νεκροί από τον κορωνοϊό στα γεωγραφικά σύνορα της Ευρώπης ξεπέρασαν τα 1,5 εκατομμύρια άτομα σύμφωνα με υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου, με τη Ρωσία να καταγράφει σήμερα περίπου το 30% των ημερήσιων θανάτων, ενώ στη Γερμανία ξεπέρασαν πλέον τις 100.000 και ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων πλησίασε τις 76.000, καταρρίπτοντας νέο ρεκόρ και ενισχύοντας τους φόβους ότι ο κορεσμός των γερμανικών νοσοκομείων είναι θέμα ημερών, εάν όχι ωρών.

Ο σοσιαλδημοκράτης  Όλαφ Σολτς, που αναμένεται να αναλάβει καγκελάριος τον Δεκέμβριο, τόνισε ότι θα κάνει το παν για να αντιμετωπίσει την πανδημία, υποστηρίζοντας μόνο τη χρήση του Πιστοποιητικού Υγείας στις μεταφορές και περιορισμούς στους ανεμβολίαστους, ενώ διαρκώς και περισσότεροι υγειονομικοί, οικονομικοί και κοινωνικοί παράγοντες θεωρούν ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση της ετεροχρονισμένης κήρυξης lockdown στη Γερμανία, με όλες τις συνέπειες που μπορεί να έχει μια τέτοια απόφαση στην Ευρώπη. Ο Σολτς τόνισε επίσης ότι η χώρα θα πρέπει να μελετήσει την εφαρμογή του υποχρεωτικού εμβολιασμού που ισχύει στον στρατό και θα επιβληθεί το επόμενο διάστημα στους υγειονομικούς και για το σύνολο του πληθυσμού. Σε μια ύστατη προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις, η  Άνγκελα Μέρκελ παρέτεινε έως τον Απρίλιο του 2022 τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία, την επιδότηση της εργασίας με μειωμένο ωράριο και της μερικής ανεργίας.

Η Ολλανδία αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα νέα περιοριστικά μέτρα, χωρίς να αποκλείεται νέο κύμα διαμαρτυρίας, ενώ η  Ένωση Ολλανδικών Νοσοκομείων για την Εντατική Νοσηλεία ζήτησε από το υπουργείο Υγείας να αναστείλει τη διανυκτέρευση των ασθενών στα νοσοκομεία, καθώς από τις αρχές της εβδομάδες πολλά κρούσματα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Γερμανίας. Στο επόμενο στάδιο τα νοσοκομεία θα ζητήσουν τη βοήθεια του στρατού και των φοιτητών.

Στο γειτονικό Βέλγιο ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε τις 23.000, ενισχύοντας τις ανησυχίες ότι σύντομα τα νοσοκομεία της χώρας θα αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των ολλανδικών νοσοκομείων.

Στην Αυστρία ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα του 2021, φτάνοντας στους 600 και απέχοντας σε μικρή απόσταση από το ρεκόρ των 615 ατόμων.

Η Γαλλία, παρ’ όλο που πλήττεται από το πέμπτο κύμα της πανδημίας και είχε χθες περισσότερα από 32.500 κρούσματα, απέκλεισε προς το παρόν ένα lockdown ή την απαγόρευση της κυκλοφορίας, μολονότι το νέο κύμα είναι πιο ισχυρό και μεγαλύτερης διάρκειας από αυτό του προηγούμενου καλοκαιριού σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ολιβιέ Βεράν, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη τρίτης δόσης για όλους τους ενήλικες πέντε μήνες μετά τον εμβολιασμό, την υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και σε πολλά άλλα μέρη και, κυρίως, ημερήσια αρνητικά τεστ που θα χρησιμεύουν ως Πιστοποιητικά Υγείας, τα οποία, μεταξύ άλλων, θα είναι απαραίτητα για τις χριστουγεννιάτικες αγορές.

Στην Ιταλία, ο Μάριο Ντράγκι, για να αποφύγει τη διακοπή της οικονομικής και κυρίως της εμπορικής δραστηριότητας, επέβαλε περισσότερους περιορισμούς στους ανεμβολίαστους, που μπορούν πλέον να πάνε μόνο στην εργασία τους, στα μέσα μεταφοράς, σε γυμναστήρια και σε ξενοδοχεία μόνο με αρνητικό τεστ.

Η δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Βουλγαρία ανάγκασε την κυβέρνησή της να παρατείνει για άλλους τέσσερις μήνες, έως τον Μάρτιο, την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων παραμένει στο 29,3%, το πιο χαμηλό της Ε.Ε.

Ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας Φαχρετίν Κοτζά τόνισε ότι το αίτημα επείγουσας έγκρισης του τουρκικού εμβολίου Turkovac, το οποίο θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο έως το τέλος του έτους, ενώ ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων έφθασε την Τρίτη τα 27.600, για να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 30.000 την ημέρα από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Παγκόσμια απειλή από νέα μετάλλαξη

Συνολικά 32 μεταλλάξεις και 10 κρούσματα έχει προκαλέσει ήδη η νέα μετάλλαξη με την ονομασία Β.11.529. Από τα 10 κρούσματα, 3 βρίσκονται στην Μποτσουάνα και καταγράφηκαν για πρώτη φορά στις 11 Νοεμβρίου, 6 στη γειτονική Νότια Αφρική και 1 στο Χονγκ Κονγκ, από ταξιδιώτη που επέστρεψε από το Νότια Αφρική. Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής ιολόγος του Imperial College Λονδίνου Τομ Πίνοκ εξέφρασε τις ανησυχίες του για πιθανή ευρεία διασπορά της νέας παραλλαγής, που ίσως να μπορεί να διαφεύγει από τις άμυνες του οργανισμού.

Ακόμη χειρότερα, ο καθηγητής Κλινικής Μικροβιολογίας Ραβί Γκούπα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ προειδοποίησε ότι από δύο μεταλλάξεις του βρήκε ότι αυξάνεται η δυνατότητα διασποράς του και μειώνεται η δυνατότητα αναγνώρισής του από τα αντισώματα, παρ’ όλο που είναι πολύ νωρίς για υπερβολικές ανησυχίες.

avgi.gr