Νίκος Κυριακίδης

Μουδιασμένη η Ευρώπη από τον πνιγμό 27 μεταναστών που προσπάθησαν να βρεθούν στις ακτές της Βρετανίας

Σοκ στον κόσμο και ανείπωτη θλίψη προκάλεσε μια ακόμη πολύνεκρη τραγωδία στη θάλασσα με θύματα απελπισμένους ανθρώπους, γυναίκες, παιδιά, νέους. Ο προχθεσινός χαμός 27 μεταναστών στην Μάγχη, που ξεκίνησαν για το παράτολμο ταξίδι τους από τις γαλλικές προς τις βρετανικές ακτές μέσα στο κρύο και την ομίχλη, ήταν μια εν πολλοίς προαναγγελθείσα τραγωδία.

Όπως ανακοίνωσε η εισαγγελία του Καλαί, επτά γυναίκες και τρία παιδιά περιλαμβάνονται μεταξύ των 27 νεκρών. Δύο κατόρθωσαν να διασωθούν, κατά πληροφορίες ένας Ιρακινός και ένας Σομαλός. Κατά τ’ άλλα δεν υπάρχουν πληροφορίες για εκείνους που έχασαν τη ζωή τους, για τις ταυτότητες ή τις εθνικότητές τους, ούτε φυσικά για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το δυστύχημα. Η γαλλική αστυνομία περιμένει να συνέλθουν οι δύο διασωθέντες για να τους πάρει κατάθεση.

Τρομερά εκτεθειμένος πολιτικά απέναντι σε όσους πίστεψαν ότι το Brexit θα σημάνει αυτόματα και σφράγισμα των βρετανικών συνόρων, ο Μπόρις Τζόνσον δεν μπορεί με τα κροκοδείλια δάκρυά του να ξορκίσει το “κακό”, έτσι υπόσχεται μαινόμενος να πατάξει τα κυκλώματα των διακινητών και την ίδια ώρα κατσαδιάζει τον Μακρόν γι’ αυτό που θεωρεί “ολιγωρία” των γαλλικών αρχών.

Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος αν η βρετανική οργή προς τη Γαλλία θα μπορούσε να “εμπεριέχει” και υπονοούμενα για σκόπιμη ολιγωρία εκ μέρους της ως αντίποινα για το Brexit ή ως μέσο πίεσης για τη συνεχιζόμενη κόντρα της με το Λονδίνο σχετικά με τα αλιευτικά δικαιώματα στη Μάγχη. Σίγουρα αυτό είναι κάτι που μόνο οι Τζόνσον και Μακρόν γνωρίζουν αφού μόνον στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους μπορεί να έχει τεθεί ως ζήτημα.

Σε κάθε περίπτωση ο Γάλλος Πρόεδρος δεν φαίνεται να πτοείται από τις φωνασκίες του Βρετανού πρωθυπουργού και στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν προχθές «ενημέρωσε» τον Τζόνσον ότι «αναμένει πως οι Βρετανοί θα συνεργαστούν πλήρως και θα αποφύγουν να εργαλειοποιήσουν μια δραματική κατάσταση για πολιτικούς σκοπούς».

avgi.gr