Μαρία Ψαρά

Οι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης από όλα τα κράτη – μέλη βρίσκονται σήμερα στις βέλγικη πρωτεύουσα για το σημερινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων με πρωταρχικό μέλημα την αναζωπύρωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν ήδη μια επικαιροποίηση του ψηφιακού πάσo Covid αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, επιβεβαίωσε χθες βράδυ ότι θα υποβάλει αργότερα αυτή την εβδομάδα νέες προτάσεις για την ελεύθερη κυκλοφορία, συμπεριλαμβανομένων των προτεινόμενων προσαρμογών στο ψηφιακό πάσο Covid, εν μέσω των εκκλήσεων να συμπεριληφθούν στο έγγραφο πληροφορίες σχετικά με τα ενισχυτικά φάρμακα.

Εν μέσω διαφορετικών προσεγγίσεων από τα κράτη μέλη, η Koμισιόν αναμένεται να υποβάλει αύριο προτάσεις για την αναθεώρηση των συστάσεων σχετικά με τα μη απαραίτητα ταξίδια μεταξύ της Ε.Ε. και τρίτων χωρών. Μια νέα αξιολόγηση κινδύνου από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων αναμένεται επίσης άμεσα.

Οι υπουργοί που συμμετέχουν στην προετοιμασία του σημερινού Συμβουλίου (GAC) τόνισαν ότι δεν θα ληφθούν αποφάσεις, αλλά αναμένουν ότι η συζήτηση θα είναι σοβαρή. Οι ενισχυτικές δόσεις, η διστακτικότητα στα εμβόλια και το ευαίσθητο θέμα της ελεύθερης κυκλοφορίας και των ταξιδιωτικών περιορισμών θα τεθούν στο τραπέζι.

Κάποια μορφή μη δεσμευτικών συστάσεων σχετικά με τα μη απαραίτητα ταξίδια αναμένεται να παρουσιαστεί στους πρεσβευτές της Ε.Ε. την Τετάρτη. Αν και πολλές χώρες αντιστέκονται στον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας, υπάρχουν μέτρα που μπορούν να λάβουν μεμονωμένες χώρες και τα οποία επηρεάζουν τους ταξιδιώτες από ορισμένες χώρες με υψηλά ποσοστά μόλυνσης. Η Αυστρία έχει ήδη εισαγάγει νέους περιορισμούς στα εισερχόμενα ταξίδια στο πλαίσιο του αποκλεισμού της, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τη Δευτέρα.

Εάν είναι απαραίτητοι νέοι περιορισμοί για την αντιμετώπιση αυτού του πανδημικού κύματος, αυτή τη φορά υπάρχει κάποιος που πρέπει να κατηγορηθεί: εκείνοι που αρνούνται να εμβολιαστούν. Και αν επανέλθουν οι συνοριακοί έλεγχοι και οι καραντίνες και αποθαρρυνθούν οι άνθρωποι από τα ταξίδια, χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, θα υποφέρουν περισσότερο, παρά το γεγονός ότι έχουν από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού – ενώ το ένα τρίτο των Γερμανών παραμένει ανεμβολίαστο ή όχι πλήρως εμβολιασμένο.

Η Σλοβακία και η Τσεχική Δημοκρατία έγιναν οι τελευταίες χώρες που στοχεύουν σε περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους. Μέχρι στιγμής, καμία άλλη κυβέρνηση της Ένωσηςδεν έχει ακολουθήσει το παράδειγμα της Αυστρίας ανακοινώνοντας υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, αν και η Γερμανία συζητά μια τέτοια κίνηση.

Σε ένδειξη των πολιτικών ευαισθησιών γύρω από το θέμα, χθες βράδυ διεξήχθη μια φλογερή συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Η ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Τίλι Μετς, υποστήριξε ότι «ο εμβολιασμός είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την καταπολέμηση της πανδημίας, αλλά δεν πρέπει ποτέ να καταστεί υποχρεωτικός». «Είμαι σοκαρισμένη από τα καταναγκαστικά μέτρα που έλαβε η Αυστρία … Χρειάζεται ελευθερία επιλογής, όχι εξαναγκασμός» πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, οι διαμαρτυρίες που ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο δεν περιορίστηκαν στην ηπειρωτική Ευρώπη. Η Γαλλία έστειλε αστυνομικές ενισχύσεις στο νησί Γουαδελούπη της Καραϊβικής μετά από ημέρες βίαιων διαδηλώσεων για τους περιορισμούς του Covid και τις απαιτήσεις για εμβολιασμό των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν Καστέξ, έγινε ο τελευταίος Ευρωπαίος πολιτικός ηγέτης που αρρώστησε, καθώς βρέθηκε θετικός στον ιό λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρου, ο οποίος πρέπει τώρα να αυτοαπομονωθεί. Ο Καστέξ πάντως είχε επικριθεί για την παραβίαση των περιορισμών κοινωνικής αποστασιοποίησης πρόσφατα.

efsyn.gr