Το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα κέρδισε 20 περιφέρειες ενώ η αντιπολίτευση μόλις τρεις

Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο της Βενεζουέλας (CNE) ανακοίνωσε τη νίκη σε 20 εκλογικές περιφέρειες για την ανάδειξη τοπικών κυβερνήσεων, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης κέρδισαν μόνο τρεις, συμπεριλαμβανομένης της πλούσιας σε πετρέλαιο δυτικής πολιτείας Ζούλια, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της Κυριακής.

Ο Χουάν Γκουαϊδό, ο πρώην πρόεδρος του Κογκρέσου, που είχε αναγνωριστεί από τις ΗΠΑ και την κυβέρνηση Μητσοτάκη,  ως ο νόμιμος ηγέτης της Βενεζουέλας, παραδέχθηκε το απογοητευτικό εκλογικό αποτέλεσμα και δήλωσε ότι η αντιπολίτευση πρέπει να «ανασυγκροτηθεί».

Υπενθυμίζεται ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν μποϊκοτάρει τις προεδρικές εκλογές το 2018 και τις εκλογές για το Κογκρέσο το 2020, υποστηρίζοντας ότι δεν θα ήταν δίκαιες οι εκλογές λόγω παρεμβάσεων της κυβέρνησης του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Αναγκάστηκαν ωστόσο να επιστρέψουν τώρα στις κάλπες εν μέσω απογοήτευσης για την αποτυχία των αμερικανικών κυρώσεων να εκδιώξουν τον Μαδούρο παρά τις παρατεταμένες κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες.  Η αντιπολίτευση ενθαρρύνθηκε να συμμετάσχει στις παρούσες εκλογές καθώς υπήρξαν παρατηρητές των εκλογών από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ψηφοφορία της Κυριακής θεωρήθηκε ως δοκιμασία για την δύναμη της αντιπολίτευσης στην εκλογική βάση, ενόψει των προεδρικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για το 2024.

Η προκαταρκτική έκθεση της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται την Τρίτη, ωστόσο δεν υπήρξαν σημαντικές αναφορές για διαταραχές.

«Το συμπέρασμα (της ψηφοφορίας της Κυριακής) στη Βενεζουέλα είναι πολύ σαφές: ο Τσαβισμός είναι πιο σταθερός στην εξουσία και η δημοκρατική αντιπολίτευση βρίσκεται πιο μακριά από την επίτευξη πολιτικής αλλαγής», δήλωσε ο Enderson Sequera, επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων Politiks της Βενεζουέλας, αναφερόμενος στο ψευδώνυμο του κυβερνώντος κόμματος, του οποίου ηγείτο κάποτε ο εκλιπών πρόεδρος Ούγκο Τσάβες.

«Ωραίος θρίαμβος, ωραία νίκη, ωραία συγκομιδή, προϊόν της δουλειάς», δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του στην τηλεόραση ο πρόεδρος Μαδούρο. Η κρατική τηλεόραση έκανε λόγο για «ιστορική νίκη της (τσαβιστικής) επανάστασης»

avgi.gr