Διεύρυνση της Ε.Ε., αλλά και συντονισμός για πανδημία στο σημερινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ● Σλοβενική προσπάθεια για έναρξη συναντήσεων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία ακόμα και πριν από τον Δεκέμβριο ● Διεργασίες για «βελτιώσεις» στο κεφάλαιο για την Τουρκία, μετά τη σκληρή έκθεση της Ευρ. Επιτροπής.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Τα θέματα της διεύρυνσης αναμένεται να συζητήσουν οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ε.Ε. σήμερα στις Βρυξέλλες. Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, όπως λέγεται, θα έχει μακρά ατζέντα στην οποία συμπεριλαμβάνονται ο συντονισμός για την πανδημία και η ανανέωση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ωστόσο οι υπουργοί θα προετοιμάσουν και τα συμπεράσματα για τις χώρες που εντάσσονται στο πλαίσιο της διεύρυνσης, δηλαδή τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία.

Οι υπουργοί θέλουν να αποφύγουν ακόμα ένα «φιάσκο» όπως αυτό του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν η προεδρεύουσα Γερμανία δεν… πίεσε να εκδοθούν συμπεράσματα για τη διεύρυνση. Δεν ήταν μόνο οι «κακοτοπιές» για τα Δυτικά Βαλκάνια που ήθελε να αποφύγει, αλλά και τα συμπεράσματα για την Τουρκία που ήταν εντελώς «κόντρα» στη θετική ατζέντα πάνω στην οποία δούλευαν τότε Κομισιόν και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Φέτος, τα περιθώρια για τη σλοβενική προεδρία είναι περιορισμένα – δεύτερη χρονιά χωρίς συμπεράσματα δύσκολα μπορεί να «περάσει». Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, η προσπάθεια που γίνεται από πλευράς της σλοβενικής προεδρίας είναι να υπάρξει αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ειδικά για έναρξη των διακυβερνητικών συναντήσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, ακόμα και πριν από τον Δεκέμβριο.

Κεφάλαιο αναμένεται να υπάρχει και για την Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο, υπάρχουν διεργασίες για «στρογγυλοποιήσεις» στην έκθεση-κόλαφο που εξέδωσε πρόσφατα η Κομισιόν για το status quo της Τουρκίας. «Τα συμπεράσματα πρέπει να είναι στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά να λαμβάνουν υπόψη τους και το γεγονός ότι ουσιαστικά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν “παγώσει”», μας ενημέρωσε ανώτερος διπλωμάτης των Βρυξελλών. «Σκοπεύουμε να βελτιώσουμε το κεφάλαιο της Τουρκίας. Αν αυτό θα είναι εφικτό, είναι δύσκολο να πω προς το παρόν. Η δουλειά συνεχίζεται και θα το δούμε στο Συμβούλιο του Δεκεμβρίου».

Η ίδια πηγή ανέφερε πως το Συμβούλιο παρακολουθεί στενά τις σχέσεις με τη χώρα σε όλα τα επίπεδα που οδήγησαν στην έλλειψη προόδου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Το βασικό όμως θέμα στο Συμβούλιο θα είναι ο συντονισμός της Ε.Ε. για την πανδημία, ως προετοιμασία για τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου (16-17/12). Βασικό σημείο θα είναι η ανανέωση του πιστοποιητικού εμβολιασμού και η 3η δόση – χωρίς ωστόσο να ληφθούν αποφάσεις, αφού αναμένονται εντός της εβδομάδας οι νέες προτάσεις της Κομισιόν.

Οι υπουργοί θα συζητήσουν επίσης τις εξελίξεις σε σχέση με τις τιμές ενέργειας και τη χρήση από τα κράτη-μέλη της εργαλειοθήκης της Κομισιόν.

Κατά τα άλλα, οι υπουργοί θα έχουν την τρίτη κατά σειρά συζήτηση με αφορμή την ετήσια έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου στα κράτη-μέλη. Η ατζέντα περιλαμβάνει την Κύπρο, την Ιταλία, την Κροατία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, σε συνέχεια των συζητήσεων που έγιναν μέχρι στιγμής για άλλα δέκα κράτη-μέλη, τον Απρίλιο και τον Νοέμβριο του 2021.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, τα ευρήματα της έκθεσης ήταν γενικά θετικά και για τις πέντε χώρες.

efsyn.gr