Τουλάχιστον 75 πρόσφυγες και μετανάστες πνίγηκαν στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, ανέφερε χθες ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

«Πάνω από 75 μετανάστες πνίγηκαν την Τετάρτη (17 Νοεμβρίου) μετά την αναχώρησή τους από τη Λιβύη, σύμφωνα με 15 επιζώντες που διασώθηκαν από ψαράδες και μεταφέρθηκαν στην (παραθαλάσσια πόλη της Λιβύης) Ζουάρα», ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ στο Twitter.

«Αυτή η τελευταία τραγωδία ανεβάζει τον αριθμό των ζωών που χάθηκαν στην Κεντρική Μεσόγειο φέτος σε πάνω από 1.300», σημειώνει ο ΔΟΜ στην ανάρτηση.

Η Λιβύη έχει γίνει βασικός κόμβος διέλευσης για παράτυπους μετανάστες και πρόσφυγες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη προκειμένου να ξεφύγουν από τη φτώχεια και τις συγκρούσεις στις πατρίδες τους.

«Αυτό είναι το κόστος της αδράνειας», τονίζει από τον ΔΟΜ η Σάφα Μσέχλι. Ο αριθμός των νεκρών μέχρι στιγμής φέτος είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που καταγράφηκε όλο το 2020 όταν ήταν 978.

Ωστόσο φέτος οι αναχωρήσεις προσφύγων και μεταναστών από τη Λιβύη και την Τυνησία είναι πολύ περισσότερες από πέρυσι, ενώ ο έλεγχος και η διάσωση στη θάλασσα, που είναι ελλιπείς εδώ και χρόνια κάτω από τις ακτογραμμές των μεσογειακών ευρωπαϊκών χωρών, δεν αρκεί για να αποτρέψει παρόμοιες τραγωδίες.

Μόλις μια ημέρα πριν από αυτό το τελευταίο πολύνεκρο ναυάγιο, το πλοίο Geo Barents των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην ίδια θάλασσα είχε πραγματοποιήσει την τρίτη διάσωση μεταναστών μέσα σε 24 ώρες, μεταφέροντας 99 ζωντανούς και τα πτώματα 10 νεκρών από ασφυξία σε υπερπλήρες πλοιάριο. Όλοι αποβιβάστηκαν χθες στη Μεσσήνη.

efsyn.gr