Οι αρχές της Πολωνίας προχώρησαν σε παράνομη επαναπροώθηση ομάδας μεταναστών που είχαν κατασκηνώσει στα σύνορα με τη Λευκορωσία στα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με ανάλυση δορυφορικών φωτογραφιών, άλλων φωτογραφικών στιγμιότυπων και βίντεο από τη Διεθνή Αμνηστία που δημοσιεύει σήμερα έκθεση για το θέμα.

Μελετώντας τις δορυφορικές φωτογραφίες της 18ης Αυγούστου, η ΜΚΟ εξηγεί πως μπόρεσε να εντοπίσει τη μετακίνηση των μεταναστών από το πολωνικό έδαφος πίσω στο λευκορωσικό, ρίχνοντας νέο φως στην υπόθεση.

«Το να επαναπροωθούνται μετανάστες που προσπαθούν να ζητήσουν άσυλο χωρίς να εξετάζεται, εάν ο καθένας από αυτούς χρειάζεται προστασία αντίκειται προς το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο», τόνισε η Ιβ Γκέντι, διευθύντρια του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας που είναι αρμόδιο για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Από τις αρχές του Σεπτεμβρίου, η πρόσβαση στα σύνορα για τα μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων και τους δημοσιογράφους έχει πρακτικά αποκλειστεί, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει επιβάλει στα σύνορα η πολωνική κυβέρνηση. Το μέτρο αναμένεται να παραταθεί για άλλες εξήντα ημέρες από σήμερα.

Αρκετές ΜΚΟ επικρίνουν την εθνικιστική κυβέρνηση για τη μεταχείριση που επιφυλάσσει στους μετανάστες και τους πρόσφυγες στα σύνορά της. Καταγγέλλουν πολλές περιπτώσεις παράνομων επαναπροωθήσεων, την απουσία ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης, διανομής τροφής και προσφοράς ασφαλούς στέγης.

Τρεις μετανάστες πέθαναν στην πολωνική πλευρά των συνόρων και άλλος ένας λίγο πριν φτάσει στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας αυτόν τον μήνα, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη. Τα αίτια των θανάτων τους δεν έχουν ανακοινωθεί. Έχει επίσης αναφερθεί ο θάνατος ενός πέμπτου πρόσφυγα, Ιρακινού, στο έδαφος της Πολωνίας, πιθανόν εξαιτίας καρδιακής ανακοπής.

Ανάμεσα στους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν περάσει στο έδαφος της Πολωνίας από τον Ιούλιο, τριάντα και πλέον έχουν αποκλειστεί στα σύνορα από τα μέσα Αυγούστου. Μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν τονίσει ότι η υγεία αρκετών εξ αυτών είναι κακή και πιθανόν χρειάζονται ιατρικές φροντίδες.

Τα ευρήματα της Διεθνούς Αμνηστίας δημοσιοποιήθηκαν ενόψει της συνάντησης που θα έχουν σήμερα στη Βαρσοβία η ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιούανσον και ο πολωνός υπουργός Εσωτερικών Μάριους Καμίνσκι για να συζητήσουν την κατάσταση στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε ανησυχία για τους μετανάστες οι οποίοι έχουν αποκλειστεί στα σύνορα και παρότρυνε τη Βαρσοβία να προστατεύει την ανθρώπινη ζωή και να επιτρέψει στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX) να επιχειρήσει στην περιοχή για να βοηθήσει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ