της Χριστίνας Κοψίνη

Λιγότεροι (μόλις το 8% των συνταξιούχων) και αργότερα (ώς τα τέλη του έτους) θα πάρουν όσα τους έταζε ο νόμος Βρούτση για τον επανυπολογισμό των συντάξεων, δύο χρόνια μετά την ψήφισή του…

Οχι μόνο νέα αναβολή στην καταβολή αναδρομικών -αυτήν τη φορά για το τέλος του έτους-, ούτε μόνο για λιγότερους δικαιούχους από τη δεξαμενή των παλαιών συνταξιούχων (συνταξιοδοτηθέντες πριν από τον Μάιο του 2016) αλλά και με χαμηλότερα από τα προσδοκώμενα αναδρομικά. Σε αυτήν την ενημέρωση προέβη, ατύπως, ο ΕΦΚΑ επικαλούμενος τους περίπου 1.000 διαφορετικούς τρόπους ασφάλισης των συντάξεων που κάνουν σύνθετη τη διαδικασία επανυπολογισμού με βάση τα νέα ποσοστά του νόμου Βρούτση για όλους όσοι έχουν περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.

Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν δύο χρόνια από την ψήφιση του νόμου για την παραδοχή της δυσκολίας!

Ειδικότερα, από το σύνολο 1.800.000 παλαιών συνταξιούχων, μόνο το 8% θα δει, τελικώς, αναδρομικά και αυξήσεις. Δηλαδή όχι περισσότεροι από 144.000 συνταξιούχοι, ενώ τα ποσά που θα λάβουν θα είναι χαμηλότερα από αυτά που έλαβαν οι 65.000 νέοι συνταξιούχοι που πληρώθηκαν από τον ΕΦΚΑ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Επίσης, μεγάλο μέρος των παλαιών θα λάβουν τα αναδρομικά μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, αλλά για περίπου 20.000 συνταξιούχους που αποδεδειγμένα δικαιούνται αυξήσεις (από το σύνολο των 100.000 συνταξιούχων για τους οποίους επανυπολογίζεται η σύνταξη) τα αναδρομικά αναμένεται να πιστωθούν προς τα τέλη του έτους.

Σε ό,τι αφορά τους νέους (μετά το 2016) συνταξιούχους και ειδικότερα για 29.032 περιπτώσεις νέων συνταξιούχων των οποίων εκκρεμεί ο επανυπολογισμός, τα αναδρομικά θα καταβληθούν σε διαφορετικές ημερομηνίες μέχρι το το τέλος Οκτωβρίου. Επίσης, για 2.600 περιπτώσεις θανόντων συνταξιούχων πρόκειται μέσα στις επόμενες ημέρες να ανοίξει ειδική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους κληρονόμους τους.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση του αριθμού που δικαιούνται αναδρομικά από τους παλαιούς συνταξιούχους από τον ΕΦΚΑ δόθηκαν τα εξής στοιχεία:

● Οι συνταξιούχοι πριν από τον Μάιο του 2016 ανέρχονται σε περίπου 1.800.000,

● Οι 1.050.000 από αυτούς έχουν λιγότερα από 30 χρόνια ασφάλισης και επομένως δεν δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις με βάση τον νόμο.

● Οι υπόλοιποι 750.000 έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης και εντάσσονται στη διαδικασία του επανυπολογισμού. Από το πλήθος αυτό προκύπτουν τα εξής στοιχεία:

● 100.000 είναι δύσκολες περιπτώσεις συντάξεων, με λάθη ή ελλιπή στοιχεία που χρήζουν περαιτέρω επεξεργασίας. Υπολογίζεται ότι περίπου το 20% από αυτούς δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις.

● Από τις υπόλοιπους 650.000 συνταξιούχους προκύπτει πως μόνο 130.000-150.000 δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις. Οι υπόλοιποι δεν δικαιούνται λόγω της προσωπικής διαφοράς και δεν εμπίπτουν στις προϋποθέσεις του νόμου.

Επομένως, από το σύνολο των συνταξιούχων προ του 2016 προκύπτει πως μόνο το 8% θα δουν τελικά αναδρομικά και αυξήσεις. Επιπλέον, οι αυξήσεις και τα αναδρομικά που θα λάβουν θα είναι λιγότερα από αυτά που έλαβαν οι 65.000 νέοι συνταξιούχοι που πληρώθηκαν από τον ΕΦΚΑ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Τον Νοέμβριο η απόφαση για τις περικοπές στις συντάξεις Δημοσίου

Πραγματοποιήθηκε χθες η πιλοτική δίκη στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη συνταγματικότητα της κατάργησης των δώρων, των μειώσεων, αλλά και τον χρόνο παραγραφής των αξιώσεων

Τον Νοέμβριο αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις μνημονιακές περικοπές των συντάξεων και των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων. Χθες, στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού, διεξήχθη η πιλοτική δίκη για τις περικοπές στις συντάξεις, την κατάργηση των τριών δώρων (Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας), αλλά και για το εάν οι αξιώσεις των απόμαχων του δημόσιου τομέα υπάγονται σε διετή ή πενταετή παραγραφή. Η υπόθεση εισήχθη προς συζήτηση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου (πρόεδρος Ιωάννης Σαρμάς) μετά την υπ΄ αριθμ. 957/2021 απόφαση του 4ου Τμήματος, το οποίο παρέπεμψε στην Ολομέλεια τέσσερα προδικαστικά ερωτήματα που αφορούν:

  • α. Τη συνταγματικότητα ή μη της κατάργησης των τριών επιδομάτων – δώρων (Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας), των συνταξιούχων του Δημοσίου.
  • β. Τη συνταγματικότητα ή μη της συνέχισης των περικοπών του νόμου 4093/2012 μετά τη έκδοση του νεότερου νόμου 4387/2016.
  • γ. Εάν η παραγραφή των αξιώσεων (οι αποζημιωτικές αγωγές) των συνταξιούχων του δημόσιου τομέα υπόκεινται σε διετή ή πενταετή παραγραφή.
  • δ. Εάν η απόσβεση των αξιώσεων για όσους δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του νόμου 4734/2020 (άρθρο 33) αντιβαίνει ή όχι τις επιταγές του Συντάγματος και του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η απόφαση αφορά περίπου 60.000 ανάλογες υποθέσεις, οι οποίες εκκρεμούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο και έχουν «παγώσει», όπως προβλέπει η νομοθεσία, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειάς του.

Εάν το Ελεγκτικό δικαιώσει τους συνταξιούχους του Δημοσίου, εκτιμάται ότι θα προκύψει δημοσιονομική δαπάνη περίπου 2 δισ. ευρώ.

efsyn.gr