Σε έρευνα του INSA για λογαριασμό της κυριακάτικης Bild, το SPD αυξάνει μέσα σε μια εβδομάδα την εκλογική του δύναμη κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες

Οι Σοσιαλδημοκράτες ανακάμπτουν εντυπωσιακά, τέσσερις εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή των κοινοβουλευτικών εκλογών στη Γερμανία, με αποτέλεσμα να αναθερμαίνονται τα σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας με τη συμμετοχή των Πράσινων και της Αριστεράς (Die Linke).

Σε έρευνα του INSA για λογαριασμό της κυριακάτικης Bild, το SPD αυξάνει μέσα σε μια εβδομάδα την εκλογική του δύναμη κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες φτάνοντας στο 24%, το υψηλότερο δηλαδή ποσοστό του σε δημοσκόπηση εδώ και τέσσερα χρόνια.

Αντίστροφη, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, είναι η εικόνα για τα κόμματα της γερμανικής Δεξιάς. Το CDU και το βαυαρικό CSU υποχωρούν κατά μία μονάδα, στο 21%. Ποτέ στην Ιστορία της μεταπολεμικής Γερμανίας δεν καταγράφηκε σε δημοσκόπηση τόσο χαμηλό ποσοστό για τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές. Σε ό,τι αφορά τα άλλα κόμματα, οι Πράσινοι συγκεντρώνουν 17%, οι Φιλελεύθεροι 13%, η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία 11% και η Αριστερά 6%.

Η ενίσχυση των Σοσιαλδημοκρατών φαίνεται να συνδέεται με το πρόσωπο του επικεφαλής του ψηφοδελτίου τους, του υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς. Στην ερώτηση ποιον θα προτιμούσατε στο αξίωμα του καγκελάριου, το 31% υπέδειξε στην ίδια δημοσκόπηση τον Σολτς και μόνο το 10% τον υποψήφιο των χριστιανικών κομμάτων Άρμιν Λάσετ.

Ο Σολτς ήταν, σύμφωνα με τις μετρήσεις, ο νικητής του τηλεοπτικού ντιμπέιτ που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής, με τη συμμετοχή και της υποψήφιας των Πράσινων Ανναλένα Μπέρμποκ. Σε σφυγμομέτρηση που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά το τέλος της συζήτησης, το 36% των ερωτηθέντων θεώρησε πως νικητής ήταν ο Όλαφ Σολτς, το 30% η Ανναλένα Μπέρμποκ και μόνο το 25% ο Άρμιν Λάσετ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, έπειτα απ’ όλα αυτά, η Bild έκανε λόγο για «κατάσταση πανικού» στο συντηρητικό στρατόπεδο, που κυριαρχεί στη γερμανική πολιτική ζωή από το 1949. Ο Λάσετ επισείει τον “κίνδυνο” να σχηματιστεί κυβέρνηση της Αριστεράς στη Γερμανία μετά τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή του SPD, των Πράσινων και της Αριστεράς.

avgi.gr