Γεννημένος το 1956 στη Θεσσαλονίκη, παρακολούθησε μαθήματα κινηματογράφου και ζωγραφικής στην Ακαδημία Τεχνών του Άμστερνταμ

Το τελευταίο αντίο θα πουν σήμερα στην Καβησό Αλεξανδρούπολης, πατρογονικό τόπο του σκηνοθέτη Γιάννη Καρυπίδη, που πέθανε σε ηλικία 65 ετών, φίλοι, συγγενείς και συνεργάτες του ξεχωριστού αυτού καλλιτέχνη και ακτιβιστή.

Από τους σημαντικότερους δημιουργούς της γενιάς του, ο Καρυπίδης σκηνοθέτησε περισσότερα από εκατό ντοκιμαντέρ, ενώ συνέδεσε την πορεία του με τον αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, ειδικά μέσα από την ταινία «Το άπληστον κέρδος», όπου κατέγραφε τον διαχρονικό αγώνα κατά των εξορύξεων από τις τοπικές κοινωνίες, τόσο της Χαλκιδικής, του Κιλκίς και της Θράκης, όσο και από τις αντίστοιχες σε Τουρκία και Βουλγαρία.

Είναι ο ίδιος άνθρωπος που από κοινού με τον Γιώργο Αυγερόπουλο δημιούργησε το «Γάζα, ερχόμαστε», για το οποίο και βραβεύτηκε στο 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης, ένα ριψοκίνδυνο ταξίδι 44 ακτιβιστών από όλο τον κόσμο το καλοκαίρι του 2008 στη Γάζα, που στάθηκε και αφορμή για να σπάσει ο ναυτικός αποκλεισμός της περιοχής έπειτα από 41 χρόνια.

Γεννημένος το 1956 στη Θεσσαλονίκη, παρακολούθησε μαθήματα κινηματογράφου και ζωγραφικής στην Ακαδημία Τεχνών του Άμστερνταμ, ενώ εργάστηκε στο Βερολίνο ως σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ.

Με την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία «Επικίνδυνο παιχνίδι» κέρδισε το βραβείο της Ένωσης Κριτικών, ενώ με το «Στη σκιά του φόβου» απέσπασε έξι βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Τελευταία ταινία του, το 2004, ήταν η «Ουτοπία».

Παράλληλα με τη σκηνοθεσία, ο Καρυπίδης έγραψε βιβλία, μεταξύ των οποίων «Ανατολικά της Ζανζιβάρης», «Η διάλεκτος του σκορπιού», «Πρωταθλητής καταδύσεων» κ.ά., ενώ δημοσίευσε άρθρα και διηγήματα σε περιοδικά και εφημερίδες.

«Ακτιβιστής, ένθερμος υπερασπιστής των δικαιωμάτων κάθε είδους μειονότητας, ο Γιάννης Καρυπίδης επέλεξε να μιλήσει μέσα από τις ταινίες του για την καταπολέμηση των επιθετικών παρεμβάσεων στην φύση, για τον αγώνα των τοπικών κοινωνιών κατά των εξορύξεων στο ‘Άπληστον κέρδος’, για την απαίτηση της άρσης της εξοντωτικής απομόνωσης ενός λαού, στο ‘Γάζα, ερχόμαστε'” , ανέφερε στο συλλυπητήριο μήνυμά της η τομεάρχης πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Σία Αναγνωστοπούλου, προσθέτοντας πως «η κινηματογραφική ορατότητα ως ισχυρή πολιτική επιλογή, για την καταπολέμηση της αδικίας που προκαλεί η ανθρώπινη και φυσική εκμετάλλευση, χαρακτηρίζει μοναδικά το έργο του. Μια εικαστική και πολιτική κατάθεση που θα παραμείνει υποδειγματική».

avgi.gr