Οι όποιες αυξήσεις του τζίρου δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι απώλειες των lockdown και να πληρωθούν οι συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία

Προσωρινές τρύπες έκλεισε ο τζίρος του καλοκαιριού για την πλειονότητα των ελληνικών εμπορικών καταστημάτων και επ’ ουδενί μπορεί να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία τους καθώς μπαίνουμε σήμερα ημερολογιακώς στον πρώτο φθινοπωρινό μήνα. Μάλιστα, για τα έξι στα δέκα εμπορικά καταστήματα, οι πωλήσεις δεν άφησαν περιθώρια κέρδους, λόγω των μεγάλων εκπτώσεων, αλλά και των απότομων ανατιμήσεων.

Επικαλούμενο το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Αττικής τα στοιχεία που προέρχονται από τις εμπορικές επιχειρήσεις των κυριότερων τοπικών αγορών για το λιανεμπόριο της Αττικής κατά την καλοκαιρινή περίοδο, επισημαίνει ότι αυτά ποικίλλουν από αγορά σε αγορά και από κατάστημα σε κατάστημα. Καθοριστική θεωρεί πάντως για να σημειωθεί ανοδική πορεία τον Σεπτέμβριο, ως προϋπόθεση, το να μην βρεθεί και το εμπόριο αντιμέτωπο με τα νέα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους, που ως γνωστόν θα ισχύσουν από τις 13 Σεπτεμβρίου στην εστίαση και τη διασκέδαση. Οι θερινές εκπτώσεις λήγουν επισήμως σήμερα, όμως από 1ης Σεπτεμβρίου θα τρέχουν οι προσφορές του «αποκαλόκαιρου».

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα ενδεικτικά στοιχεία εμπορικών καταστημάτων λιανικής σε διάφορες περιοχές της Αττικής, λαμβάνοντας υπόψη τις έρευνες του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ και του ΕΣΑ, καθώς και τις πρώτες εκτιμήσεις των εμπορικών συλλόγων του Λεκανοπεδίου, σε τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις η εμπορική κίνηση των θερινών εκπτώσεων ήταν φέτος αυξημένη έως και 30% σε σύγκριση με πέρυσι, ο τζίρος σε τριών στις δέκα κινήθηκε στα ίδια περυσινά επίπεδα και επίσης σε τρεις στις δέκα σε χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ 10-15% σε σύγκριση με πέρυσι και έως -35% σε σύγκριση με το 2019.

Χωρίς κέρδος

Για έξι στα δέκα εμπορικά, ανεξαρτήτως τζίρου, οι πωλήσεις δεν άφησαν περιθώρια κέρδους, λόγω μεγάλων εκπτώσεων, αλλά και μεγάλων ανατιμήσεων. Η εικόνα των κεντρικών αγορών τον Αύγουστο, με αυξημένη τουριστική κίνηση ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας, δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πωλήσεων. Συνολικά, τη φετινή δίμηνη περίοδο των θερινών εκπτώσεων, ο Ιούλιος ήταν καλύτερος μήνας σε πωλήσεις από τον Αύγουστο, με καλύτερο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου και χειρότερο το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, που, λόγω καύσωνα εντός και διακοπών εκτός Αττικής, παρατηρήθηκε καθίζηση της θερινής κατανάλωσης.

Ο τζίρος στο λιανεμπόριο μετά το άνοιγμα των καταστημάτων από το τελευταίο lockdown του Απριλίου επανέκαμψε το δεύτερο τρίμηνο φέτος σε σχέση με πέρυσι, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 23% και αυξάνοντας τις πωλήσεις στα 13,5 δισ. ευρώ από 11 δισ. ευρώ σε σχέση με την αρχή του έτους. Μεγαλύτερη, μάλιστα, αύξηση, της τάξης του 30%, εκτιμάται για το γ’ τρίμηνο του έτους που διανύουμε, σε σύγκριση με πέρυσι. Οι αυξήσεις όμως αυτές θεωρούνται από τους εμπόρους ότι δεν μπορούν ακόμα να καλύψουν τις απώλειες που έχουν δημιουργήσει οι επιπτώσεις της πανδημίας και των lockdown στην αγορά, ούτε βεβαίως επαρκούν για να πληρωθούν οι συσσωρευμένες, νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές της πανδημίας, ύψους 3,2 δισ. ευρώ, και οι παγωμένες οικονομικές υποχρεώσεις, ύψους 21,8 δισ. ευρώ, που βρίσκονται σε αναστολή πληρωμής, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ.

Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών το 2021 σε σχέση με το 2020 είναι οι πωλήσεις και η συντήρηση οχημάτων, με αύξηση 105%, το λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα, με αύξηση 97%, τα φαρμακευτικά είδη βεβαίως, με αύξηση 4%, και το λιανικό εμπόριο στα τρόφιμα και ποτά, με αύξηση 2%.