Πανηγύρια, σημαίες και εορταστικοί πυροβολισμοί συνθέτουν το κλίμα στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, καθώς οι Ταλιμπάν πανηγυρίζουν τη νίκη τους μετά την αποχώρηση και των τελευταίων αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα.

Σε μια συμβολική κίνηση οι ηγέτες της ισλαμιστικής ομάδας περπάτησαν μέσα στον αεροδιάδρομο της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των Αμερικανών, με τον εκπρόσωπό τους Ζαμπιουλά Μουτζάχντ να δηλώνει ότι «ο κόσμος θα έπρεπε να είχε πάρει το μάθημά του. Σήμερα είναι μια ευχάριστη στιγμή νίκης».

Παράλληλα, οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι το Αφγανιστάν είναι ανεξάρτητο και πλήρως απελευθερωμένο, διαβεβαιώνοντας, ταυτόχρονα, ότι θέλουν να διατηρήσουν καλές διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ.  «Συγχαρητήρια στο Αφγανιστάν (…) Αυτή η νίκη ανήκει σε όλους μας», πρόσθεσε.

Αναμένεται διάγγελμα Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος δέχεται σφοδρά πυρά για τους χειρισμούς του τις τελευταίες εβδομάδες, αναμένεται να πραγματοποιήσει διάγγελμα προς τους Αμερικανούς για την επόμενη ημέρα στη χώρα.

Σε μια λιτή του ανακοίνωση ο Τζο Μπάιντεν σημείωσε «τώρα η 20ετής στρατιωτική μας παρουσία έλαβε τέλος. Τις τελευταίες 17 ημέρες είδαμε τα στρατεύματά μας να πραγματοποιούν το μεγαλύτερο σχέδιο εκκενώσεων στην αμερικανική ιστορία, απομακρύνοντας περισσότερους από 120.000 πολίτες μας, πολίτες των συμμάχων μας και Αφγανούς συμμάχους των ΗΠΑ. Το τέλος της αποστολής ήταν ομόφωνη πρόταση από τους αρχηγούς όλων των δυνάμεών μας στο Αφγανιστάν». 

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, δήλωσε ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με τους Ταλιμπάν, υπό την προϋπόθεση ότι εκείνοι θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. 

«Κάθε βήμα που θα κάνουμε δεν θα βασίζεται στο τι λέει η κυβέρνηση των Ταλιμπάν, αλλά στο τι κάνει για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», επέμεινε ο Άντονι Μπλίνκεν, προειδοποιώντας το νέο καθεστώς πως πρέπει να «κερδίσει», να δείξει πως «αξίζει» νομιμοποίηση και υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα. «Οι Ταλιμπάν θέλουν νομιμοποίηση και διεθνή υποστήριξη. Το μήνυμά μας είναι πως τη νομιμοποίηση και την υποστήριξη πρέπει να την αξίζεις», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν.

Ο τελευταίος των… Αμερικανών

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ μοιράστηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφικό στιγμιότυπο στο οποίο εικονίζεται ο τελευταίος, κατ’ αυτές, Αμερικανός στρατιωτικός που έφυγε χθες από την Καμπούλ, σηματοδοτώντας το τέλος του 20ετούς πολέμου στο Αφγανιστάν.

Ο υποστράτηγος Κρις Ντόναχιου, διοικητής της 82ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας, εικονίζεται καθώς επιβιβάζεται στην τελευταία πτήση που αναχώρησε, το βράδυ της Δευτέρας, από το διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι της αφγανικής πρωτεύουσας. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη μέσα από διόπτρα νυχτερινής όρασης.

Η τελευταία πτήση αναχώρησε από την Καμπούλ λίγο πριν από τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα).

Την ίδια στιγμή ο στρατηγός Κένεθ Μακένζι, στη συνέντευξη Τύπου για την αποχώρηση, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ακόμη εκατοντάδες πολίτες των ΗΠΑ εγκλωβισμένοι στη χώρα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του μεικτού διοικητηρίου των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για το Αφγανιστάν, της Κεντρικής Διοίκησης (USCENTCOM), κανένας πολίτης των ΗΠΑ δεν κατάφερε να φθάσει στο αεροδρόμιο για να επιβιβαστεί στις τελευταίες στρατιωτικές πτήσεις που αναχωρούσαν χθες από την Καμπούλ.

Ο ανώτατος αξιωματικός είπε πως πιστεύει ότι η Ουάσινγκτον θα καταφέρει να απομακρύνει τους πολίτες των ΗΠΑ που έμειναν πίσω. Πρόκειται για «λίγες εκατοντάδες» ανθρώπους, ανέφερε.

«Θα διαπραγματευτούμε επίσης πολύ σκληρά, πολύ επιθετικά, για να φύγουν Αφγανοί εταίροι μας», πρόσθεσε ο στρατηγός Μακένζι. «Η στρατιωτική φάση αυτής της επιχείρησης ολοκληρώθηκε. Τώρα αρχίζει η διπλωματική συνέχεια της», διευκρίνισε. Επιβεβαίωσε ότι «όλοι οι στρατιωτικοί των ΗΠΑ έχουν πλέον αποχωρήσει από το Αφγανιστάν. Μπορώ να το πω αυτό με 100% βεβαιότητα».

efsyn.gr