Οι υπουργοί Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ πραγματοποιούν έκτακτο Συμβούλιο για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Αναμένεται να συμφωνήσουν σε μια κοινή δήλωση και ίσως λάβουμε μια ένδειξη για το πόσους Αφγανούς πρόσφυγες είναι διατεθειμένη να υποδεχθεί κάθε χώρα της ΕΕ (αν και αυτό δεν είναι βέβαιο).

Στην τελευταία έκδοσή του, το ανακοινωθέν καταγράφονται μικρές αλλαγές σε σύγκριση με τα προηγούμενα σχέδια κειμένων. Η διατύπωση σχετικά με την ανάγκη διεθνούς προστασίας για τους Αφγανούς έχει ενισχυθεί.

Η λέξη «προστασία» χρησιμοποιείται τώρα έξι φορές, δύο φορές περισσότερο από ό,τι στο προηγούμενο προσχέδιο, γεγονός που αποτελεί ένδειξη καλύτερης ισορροπίας μεταξύ των φόβων για την ασφάλεια και της αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες. Ωστόσο, το σχέδιο εξακολουθεί να μιλάει για «παράνομη μετανάστευση», μια έκφραση που χρησιμοποιείται τέσσερις φορές. Ορισμένοι διπλωμάτες επεσήμαναν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, υπήρξαν αιτήματα για την αλλαγή της σε «παράτυπη μετανάστευση».

Η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι λόγω της συσχέτισης με την εγκληματικότητα θα πρέπει να αποφεύγεται ο όρος «παράνομη μετανάστευση», καθώς οι περισσότεροι «παράτυποι μετανάστες» δεν είναι «εγκληματίες».

Από την πλευρά της, η Διεθνής Αμνηστία προτρέπει την ΕΕ να ενεργοποιήσει έναν νόμο που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν και έχει σχεδιαστεί για τη διαχείριση ξαφνικών εισροών προσφύγων στην ΕΕ.

Η Αμνηστία έγραψε σε δημόσια επιστολή ότι η οδηγία για την προσωρινή προστασία θα πρέπει να ενεργοποιηθεί για να διευκολυνθεί η «ασφαλής και ομαλή άφιξη και προστασία στην Ευρώπη» των Αφγανών που διατρέχουν κίνδυνο. Η οδηγία της ΕΕ, η οποία χρονολογείται από το 2001 και βρίσκεται σε διαδικασία κατάργησης, θα επέτρεπε στην ΕΕ να παρέχει άμεσα προστασία σε μια συγκεκριμένη κατηγορία προσφύγων -στην προκειμένη περίπτωση, Αφγανούς- και δεν θα απαιτούσε την πλήρη συναίνεση όλων των χωρών της ΕΕ, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία.

Ωστόσο, πέρα από το γεγονός ότι ορισμένοι σοσιαλιστές, όπως ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ, Josep Borrell, εξέφρασαν την ιδέα αυτή την περασμένη εβδομάδα, και ότι ορισμένοι κυρίως αριστεροί ευρωβουλευτές πιέζουν επίσης γι’ αυτό, δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι πρόκειται να συμβεί ακόμη.