
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση στη Βουλή, στην προσπάθειά του να προσδώσει προοδευτικό – αριστερό χαρακτήρα στην εκπαιδευτική πολιτική του, επικαλέσθηκε τη φράση του Ενρίκο Μπερλινγκουέρ: «Σύντροφοι, είναι ώρα να αναπτύξουμε μία ιδιότητα που μας λείπει: να ψάχνουμε την αλήθεια που κρύβεται στα λόγια των αντιπάλων μας». Ας την ψάξουμε λοιπόν την αλήθεια σε κάποιες ρυθμίσεις του νόμου. Υπάρχουν και άλλες και είναι πολλές για να χωρέσουν σε αυτό το κείμενο.
• Καθιερώνει ελάχιστη βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, με αποτέλεσμα να σημειώνεται η μεγαλύτερη μείωση εισακτέων από την ίδρυση του ελληνικού πανεπιστημίου από το 1837.
• Καταργεί την ποσόστωση για την εισαγωγή μαθητών των εσπερινών λυκείων.
• Ισχυρίζεται, για να δικαιολογήσει την Ε.Β.Ε., ότι μεγάλος αριθμός νέων εγκλωβίζεται στα ΑΕΙ, χωρίς προοπτική ολοκλήρωσης των σπουδών τους, ενώ γνωρίζει ότι τα στοιχεία της ΤτΕ, με βάση έρευνα σε νέους ηλικίας 18-24 ετών, αποδεικνύουν ότι το ποσοστό όσων δεν ολοκληρώνουν τις σπουδές τους έχει μειωθεί από 14,2% το 2009, σε 4,7% το 2018, με αντίστοιχο μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση να κινείται στο 10,6%.
• Δεν καθιερώνει βάση εισαγωγής ή κριτήρια για την εισαγωγή και στα ιδιωτικά κολέγια. Μοναδική βάση και κριτήριο για την εισαγωγή στα κολέγια η καταβολή διδάκτρων από όσους γονείς μπορούν…
Ο κ. Πρωθυπουργός λέγει και πράττει αυτά που αληθώς αντιστοιχούν στις ιδεοληψίες τους.
(Κατά τα άλλα, ας αφήσουν ήσυχο τον Ενρίκο Μπερλινγκουέρ, τον Ιταλό πολιτικό ηγέτη του Ευρωκομμουνισμού που έφυγε από τη ζωή το 1984. Ας τον αφήσουν σε εκείνους που κατανοούν τις παρακαταθήκες του).