Το περίφημο «δημοκρατικό έλλειμμα» της Ε.Ε. –το οποίο συνήθως παρατηρείται και αφυπνίζει την ηγεσία της κάθε πέντε χρόνια, στο χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές, αλλά σταθερά απεικονίζεται στο μείγμα χαμηλής εμπιστοσύνης, άγνοιας και αδιαφορίας για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που καταγράφεται στις έρευνες του Ευρωβαρόμετρου– φιλοδοξεί να καλύψει η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, που ξεκινά επίσημα σε 19 μέρες.

Στις 19 Ιουνίου, στο ξεχασμένο εδώ και έναν χρόνο λόγω πανδημίας Στρασβούργο, που αποτελεί τη δεύτερη έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πραγματοποιείται τόσο με φυσική παρουσία όσο και με τηλεδιασκέψεις η Ολομέλεια της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.
Για τι πρόκειται; Είναι το πρώτο στο είδος του δημόσιο φόρουμ που φιλοδοξεί να φέρει σε επαφή και σε συντεταγμένο αλλά ανοιχτό διάλογο τα τρία κορυφαία θεσμικά όργανα στην Ε.Ε. –Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Συμβούλιο της Ε.Ε. και Ευρωπαϊκή Επιτροπή– με ομάδες πολιτών και εκπροσώπους των εθνικών κυβερνήσεων των 27 χωρών πάνω σε συγκεκριμένους άξονες συζήτησης. Η Διάσκεψη αποτελεί πρωτοβουλία και δέσμευση της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Οταν ολοκληρωθεί ο κύκλος ολομελειών και εκδηλώσεων στο πλαίσιό της, την άνοιξη του 2022, θα καταλήξει σε ένα κείμενο συμπερασμάτων που, θεωρητικά, θα αποτελέσει τη βάση μεταρρυθμίσεων στις Συνθήκες της Ε.Ε., σε χρονοδιάγραμμα ωστόσο που δεν είναι καθόλου γνωστό και προβλέψιμο. Ποιο είναι όμως και πώς συγκροτείται το πολιτικό «σώμα» της Διάσκεψης;

■ Πρώτον, υπάρχει η Ολομέλειά της, που θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στις 19 Ιουνίου στο Στρασβούργο. Αποτελείται από 108 ευρωβουλευτές, 54 μέλη κυβερνήσεων –δύο από κάθε κράτος-μέλος–, 108 εκπροσώπους εθνικών κοινοβουλίων, με τη συμμετοχή και 108 πολιτών.

■ Δεύτερον, το σώμα των πολιτών: συγκροτείται από 80 πολίτες από τις Ευρωπαϊκές Ομάδες Δράσης, με το 1/3 κάτω των 25 ετών, από 27 από εθνικές Ομάδες Δράσης ή εκδηλώσεις της Διάσκεψης καθώς και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας.

■ Τρίτον, υπάρχουν τέσσερις ομάδες Ευρωπαίων πολιτών, καθεμία από 200 άτομα, που θα περιλαμβάνουν τουλάχιστον μία γυναίκα και έναν άνδρα πολίτη ανά κράτος-μέλος. Οι πολίτες θα επιλέγονται τυχαία και οι νέοι μεταξύ 16 και 25 ετών πρέπει να αποτελούν το ένα τρίτο κάθε ομάδας.

■ Τέταρτον, υπάρχει η πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα, στην οποία συλλέγονται, αναλύονται και δημοσιεύονται στοιχεία από όλες τις εκδηλώσεις της Διάσκεψης καθώς και προτάσεις πάνω στους δέκα άξονες προβληματισμού για το μέλλον της Ευρώπης. Η πλατφόρμα είναι ο κεντρικός κόμβος της Διάσκεψης, είναι διαθέσιμη και στις 24 επίσημες γλώσσες της Ε.Ε. και στα ελληνικά θα τη βρείτε στον ιστότοπο: https://futureu.europa.eu/?locale=el

■ Πέμπτον, το χρονοδιάγραμμα των συνεδριάσεων της Διάσκεψης και η οργάνωσή της είναι ευθύνη της Εκτελεστικής Επιτροπής της, που συγκροτείται από εκπροσώπους της Κομισιόν, του Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου.

Πριν από την πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Διάσκεψης, στις 17 Ιουνίου, θα γίνει εκδήλωση των Ευρωπαίων πολιτών η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω διαδικτύου, με τη συμμετοχή 27 εκπροσώπων από εθνικές ομάδες πολιτών ή εθνικές εκδηλώσεις (ένας/μία ανά κράτος-μέλος), καθώς και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας και ορισμένων από τους πολίτες που έχουν ήδη επιλεγεί για τις ομάδες πολιτών σε επίπεδο Ευρώπης.

Πώς βλέπουν τη Διάσκεψη οι κορυφαίοι της Εκτελεστικής Επιτροπής
● Γκι Φέρχοφσταντ, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Η διαδικασία πρέπει να είναι τέλεια. Η νομιμοποίηση της Διάσκεψης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτό. Εργαζόμαστε για να ενισχύσουμε την πλατφόρμα, να οργανώσουμε τις ομάδες και να συγκροτήσουμε την Ολομέλεια».

● Αννα Πάουα Ζακαρίας, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πορτογαλίας, Συμβούλιο της Ε.Ε.: «Οι πολίτες θα βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο αυτής της σημαντικής ευρωπαϊκής άσκησης. Θέλουμε να τους δώσουμε την ευκαιρία να εμπλακούν πραγματικά και να συμμετέχουν. Το κοινό μας μέλλον βρίσκεται στα χέρια τους»

● Ντουμπράβκα Σούικα, αντιπρόεδρος της Επιτροπής για θέματα Δημοκρατίας και Δημογραφίας: «Πλησιάζουμε στην καρδιά της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης: στους πολίτες μας. Αυτοί συνιστούν τον μοχλό που κινεί τη μοναδική αυτή διαδικασία και οι συμβολές, οι ιδέες, οι ελπίδες και τα όνειρά τους θα έχουν καθοριστική σημασία, καθώς διαμορφώνουμε το όραμα για την Ενωσή μας».

Η Διάσκεψη σε αριθμούς
15.085 είναι οι μέχρι σήμερα συμμετέχοντες
4.037 ιδέες έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα της
7.439 τα σχόλια που έχουν διατυπωθεί
741 οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί στις 27 χώρες
Οι 10 θεματικές της
■ Κλιματική αλλαγή και περιβάλλον

■ Υγεία

■ Ισχυρότερη οικονομία, κοινωνική δικαιοσύνη και θέσεις εργασίας

■ Η Ε.Ε. στον κόσμο

■ Αξίες, δικαιώματα, κράτος δικαίου, ασφάλεια

■ Ψηφιακός μετασχηματισμός

■ Ευρωπαϊκή Δημοκρατία

■ Εκπαίδευση, πολιτισμός, νεολαία και αθλητισμός

■ Αλλες ιδέες

■ Μετανάστευση

Ομάδες Ευρωπαίων πολιτών
Στις 4 ομάδες Ευρωπαίων πολιτών, που καθεμία τους αποτελείται από 200 άτομα, έχουν ανατεθεί αντίστοιχα 4 θεματικές για την υποβολή προτάσεων:

αξίες, δικαιώματα, κράτος δικαίου, δημοκρατία, ασφάλεια
κλιματική αλλαγή, περιβάλλον/υγεία
ισχυρότερη οικονομία, κοινωνική δικαιοσύνη, απασχόληση/εκπαίδευση, νεολαία, πολιτισμός, αθλητισμός/ψηφιακός μετασχηματισμός
η Ε.Ε. στον κόσμο/μετανάστευση.
Ποιος μπορεί να συμμετάσχει
Ευρωπαίοι πολίτες από όλα τα κοινωνικά στρώματα και όλες τις γωνιές της Ενωσης, με τους νέους να έχουν κεντρικό ρόλο στη μελλοντική διαμόρφωση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Οι ευρωπαϊκές, εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές, καθώς και η κοινωνία των πολιτών και άλλες οργανώσεις που επιθυμούν να διοργανώσουν εκδηλώσεις και να συνεισφέρουν ιδέες. Ολα τα συμμετέχοντα πρόσωπα οφείλουν να σέβονται τις αξίες που ορίζονται στον Χάρτη Αρχών (διαθέσιμος στον σύνδεσμο: https://futureu.europa.eu/pages/charter)

Efsyn.gr