Επουδενί επάνοδος στην αυστηρή λιτότητα και τις μνημονιακές πολιτικές μετά την πανδημία, είδαμε τις συνέπειες στην Ελλάδα τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου

ΟΙταλός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, προερχόμενος από τους Σοσιαλδημοκράτες, κατά την χτεσινή συνομιλία του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 40 χρόνια από την εισδοχή της Ελλάδας στην ΕΕ (τότε ΕΟΚ) προχώρησε σε μία σειρά «mea culpa» για τα όσα υπέστη η Ελλάδα την περίοδο των μνημονίων από τους όρους που επέβαλε με «μπροστάρη» το ΔΝΤ η νεοφιλελεύθερη ηγεσία της ΕΕ και κυρίως το Βερολίνο, με την ανοχή και των Σοσιαλδημοκρατών. Ταυτόχρονα, διαφοροποιήθηκε σαφώς από τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατά των εργασιακών δικαιωμάτων και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, της δωρεάν δημόσιας Υγείας, Παιδείας και Πρόνοιας.

Καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να επουλώσει τα τραύματα της πανδημίας στις εθνικές οικονομίες και κοινωνίες, ο κ. Σασόλι τόνισε ότι είναι ευκαιρία για αναθεώρηση εργαλείων και μέσων που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν, γιατί «από τις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ή θα εξέλθουμε όλοι νικητές ή δεν θα μπορέσουμε να εξέλθουμε».

Αυτή τη φορά, εργαλεία και μέσα όπως το Next Generation και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανάπτυξης, κατά τον ίδιο, δίνουν και για τις 27 χώρες μέλη τη δυνατότητα να ανακάμψουν και να προοδεύσουν «χωρίς τις δεσμεύσεις των κανόνων που υπήρχαν στο παρελθόν, οι οποίες και δημιούργησαν ως συνέπεια πολλές ανισότητες», τόνισε ο κ. Σασόλι, σε μία σαφή αναφορά στην δραματική φτωχοποίηση που υπέστη η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών σε χώρες που εφαρμόστηκαν μνημόνια, όπως η Ελλάδα.

Το πόσο η Ελλάδα και τα όσα υπέστη ειδικά την περίοδο της διακυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ των δύο πρώτων μνημονίων, έχει γίνει αντιπαράδειγμα για όλη την ΕΕ, είναι εμφανές και στην αναφορά του ότι «δυστυχώς, το ελληνικό κράτος και οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά, από πρώτο χέρι, τις συνέπειες αυτών των κανόνων. Όμως, 15 μήνες πριν όλοι μαζί αποφασίσαμε ότι οι κανόνες αυτοί δεν είχαν την ικανότητα να αντιμετωπίσουν την πανδημία. Και τους αναστείλαμε. Τώρα λοιπόν είναι η σειρά των εθνικών Κοινοβουλίων και των κυβερνήσεων να σκεφτούν και να αναλογιστούν πάνω στους νέους κανόνες οι οποίοι και θα πρέπει να υιοθετηθούν. Δεν μπορούμε επουδενί να επιτρέψουμε την επάνοδο των παλιών κανόνων όπως ακριβώς ήταν».

Ο ίδιος κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια της Ελλάδας στην ΕΕ επανέλαβε ότι «δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην πεπατημένη, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στον κόσμο του παρελθόντος, χρειαζόμαστε νέα μοντέλα που να συνεκτιμούν την κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση, μια νέα προσέγγιση που θα έχει ως άξονα την αξιοπρέπεια του ατόμου αλλά και την προστασία του πλανήτη».

efsyn.gr