Η «Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου» ονομάζεται πλέον μόνο «Εθνική Πινακοθήκη»; Στην ταμπέλα που τοποθετήθηκε στο ανακαινισμένο σύγχρονο κτίριο απουσιάζει από το λογότυπο το «Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου». Το γεγονός προκαλεί ερωτήματα, μαζί με εκείνα τα οποία αφορούν την ταμπέλα «Πτέρυγα Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος» που εμφανίστηκε στο συγκρότημα με το όνομα του δωρητή να προτάσσεται πάνω από αυτό της Εθνικής Πινακοθήκης και να καταλαμβάνει μεγαλύτερη έκταση.

Το υπουργείο Πολιτισμού δεν πήρε θέση για το ζήτημα. Η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, είπε στο ραδιόφωνο του Σκάι «αυτά ήταν μέσα στους όρους σύμβασης που υπογράφτηκε με τον χορηγό. Δεν είναι θέματα κυβερνητικά, εγώ υπέγραψα τη σύμβαση, όχι η υπουργός. Ηταν όρος για την αποδοχή της δωρεάς των 13 εκατομμυρίων. Ηρθε συγκεκριμένα, με συγκεκριμένες διαστάσεις. Δεν μπορούσα να κάνω τίποτα, γιατί είχαμε ανάγκη τα χρήματα…».
Απάντησε έτσι και στη Φωτεινή Πιπιλή, που σε ανάρτησή της στο Facebook επισήμανε σωστά ότι «η σήμανση εξισώνει την Εθνική Πινακοθήκη με τον χορηγό και ταυτόχρονα εξαφανίζει παντελώς τον Αλέξανδρο Σούτσο». Επιχείρησε ωστόσο να αλιεύσει τους υπεύθυνους από τους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ -passé πια- και τις πρώην υπουργούς Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και Μυρσίνη Ζορμπά.
Αμεση ήταν η αντίδραση της κ. Ζορμπά. Στην ανακοίνωσή της «Ουδεμία σχέση έχω με την έγκριση της διαβόητης ταμπέλας Νιάρχου στην Εθνική Πινακοθήκη» (24/3/21) ζητάει από την κ. Πιπιλή «να διορθώσει το λάθος της και να ζητήσει συγγνώμη…» και ρωτάει:
«Οσοι γνωρίζουν, ωστόσο, αναρωτιούνται σοβαρά γιατί η σήμανση της Εθνικής Πινακοθήκης προηγήθηκε της αναγκαίας σχετικής απόφασης του ΥΠΠΟΑ; Γιατί η απόφαση που αφορά τις όψεις εκδόθηκε σήμερα μόλις και, το σημαντικότερο, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών; Γιατί είναι μια απόφαση-περιβόλι ανακριβειών για το οποίο θα γελάμε καιρό; Ολα αυτά μήπως καθιστούν τις ήδη συντελεσμένες πράξεις και τις ταμπέλες παράνομες;»
Η πρώην υπουργός Πολιτισμού αναφέρεται στην έκδοση της απόφασης (24/3/2021) της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Εργων του ΥΠΠΟΑ και σύμφωνα με τους όρους της η μελέτη της σήμανσης που κατέθεσε ο χορηγός πρέπει να διορθωθεί.
Η απόφαση (κάνει αναφορά στην κατά πλειοψηφία γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων 4/3/21, αρμόδιο όργανο για το κτιριακό συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης καθώς είναι κηρυγμένο αρχιτεκτονικό μνημείο) στον τελευταίο όρο αναφέρει για την επιγραφή που προκαλεί διαμαρτυρίες:
«Να διερευνηθεί η αντιστροφή της σειράς στο κτίριο Β’, ώστε η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος να είναι στην κάτω σειρά και να εξεταστεί η δυνατότητα να είναι μικρότερα τα γράμματα με τον τίτλο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Πολλά είναι τα ερωτήματα για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για τις ταμπέλες του έργου, το οποίο επέβλεπε στενά η ίδια η υπουργός Πολιτισμού. Τελικά τοποθετήθηκαν παράνομα οι σημάνσεις και ποιος ευθύνεται;
Efsyn.gr