Στις αρχές του 2016 «βλέπει» την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στους θεσμούς, Ντεκλάν Κοστέλο.

Από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο Κοστέλο υπογράμμισε ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή των «μεγάλων μεταρρυθμίσεων», όπως οι αλλαγές στις συντάξεις και τη φορολόγηση, το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας και η ενίσχυση της ανεξαρτησίας της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπενθύμισε ότι ο δεύτερος γύρος προαπαιτούμενων πρέπει να έχει εφαρμοστεί έως τις 11 Δεκεμβρίου, ενώ πρόσθεσε ότι στο ελληνικό πρόγραμμα παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις.

Όσον αφορά στο τραπεζικό σύστημα, διαβεβαίωσε ότι πλέον δεν υπάρχει ο κίνδυνος «κουρέματος» καταθέσεων. Σχετικά με τα capital controls, εξήγησε ότι είναι πολύ δύσκολο να απαντήσει πότε ακριβώς θα αρθούν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί.

Ειδική μνεία έκανε και στο ζήτημα του χρέους, προαναγγέλλοντας μία νέα ρύθμιση με ευνοϊκούς όρους. Προϋπόθεση όλων, συνέχισε, είναι η εφαρμογή του προγράμματος και των μακροπρόθεσμων πολιτικών.

Ο Κοστέλο τάχθηκε παράλληλα, εναντίον της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών ως μέτρο στήριξης του ασφαλιστικού συστήματος, διευκρινίζοντας ότι ένα τέτοιο μέτρο θα πλήξει τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Κομισιόν πιθανώς, να αναβαθμίσει τις εκτιμήσεις της για την πορεία της εγχώριας οικονομίας, μετά τα θετικά στοιχεία του γ’ τριμήνου.

H ελληνική οικονομία αποδείχθηκε ότι διέθετε μεγαλύτερες αντοχές από ό,τι αναμέναμε, σχολίασε καταλήγοντας.

Πηγή: AΠΕ