Με τη γνωστή διπλή ρητορική των απειλών, αλλά και της διπλωματίας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στις σχέσεις της Άγκυρας με Παρίσι και Ουάσινγκτον.

«Η Τουρκία δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλή σε δηλώσεις και πράξεις της Γαλλίας εναντίον της», δήλωσε σήμερα ο Tούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όμως πρόσθεσε πως πρεσβευτές των δύο χωρών εργάζονται για να εξομαλύνουν τις σχέσεις.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης πως η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει βήματα για να βελτιώσει τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ελπίζει πως η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πράξει το ίδιο.

Ο Tούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμη πως η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον έχουν αρχίσει συνομιλίες για να σχηματίσουν μια κοινή ομάδα εργασίας σχετικά με την αγορά εκ μέρους της Τουρκίας ρωσικών αμυντικών πυραυλικών συστημάτων S-400 και με τις αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν εξαιτίας της αγοράς αυτής.

Ο Τσαβούσογλου διευκρίνισε στη συνέντευξη πως η ομάδα εργασίας δεν έχει ακόμη σχηματισθεί, όμως οι συνομιλίες μεταξύ των εμπειρογνωμόνων έχουν αρχίσει.

Δεν έλειψαν και οι (έμμεσες) αναφορές στα ελληνοτουρκικά και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου: «Το 2020 η προτεραιότητά μας ήταν η διπλωματία, αλλά βρεθήκαμε σε ένα πεδίο αποκλεισμένο. Και ανοίξαμε ξανά το δρόμο για τη διπλωματία και τον διάλογο. [Στην Ανατολική μεσόγειο] δείξαμε σε όλους ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς εμάς. Τόσο οι φίλοι μας όσο και οι εχθροί μας είδαν τι μπορούμε να πετύχουμε. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε τις σχέσεις μας με την ΕΕ τον επόμενο χρόνο σε πιο θετική ατμόσφαιρα. Και περιμένουμε η ΕΕ να είναι έτοιμη.»

Efsyn.gr