Σάρωσαν προμήθειες-ρεκόρ 125 δισ. δολαρίων, παρά την πανδημία και την πρωτοφανή ύφεση. Χρυσοφόρες οι εκδόσεις ομολόγων και μετοχών που ξεπέρασαν τα 5 τρισ. δολάρια παγκοσμίως.

Χρονιά-χρυσάφι απoδεικνύεται το «μαύρο 2020» για τις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες του πλανήτη χάρη στη φρενίτιδα έκδοσης χρέους και μετοχών από τις επιχειρήσεις. Τα συνολικά τους έσοδα από την επενδυτική τραπεζική χτύπησαν νέο ιστορικό ρεκόρ ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα 124,5 δισ. δολάρια, καθώς η πλειονότητα των μεγάλων επιχειρήσεων της υφηλίου έσπευσε να επωφεληθεί των χαμηλών επιτοκίων και να ενισχύσει τους ισολογισμούς της προ της πανδημίας αντλώντας μαζικά κεφάλαια από τις αγορές.

Παίρνοντας θάρρος και σιγουριά από τα τεράστια πακέτα που ανακοίνωσαν η μία μετά την άλλη οι κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεών της, αλλά και την ακόμη πιο επεκτατική νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών, οι μεγάλες επιχειρήσεις βούτηξαν με ορμή στις αγορές αντλώντας από αυτές -είτε μέσω έκδοσης ομολόγων είτε μετοχών- πάνω από 5 τρισ. δολάρια. Ποσό που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ και επιτεύχθηκε παρά το γεγονός ότι την ίδια στιγμή η παγκόσμια οικονομία βούλιαζε στη βαθύτερη ύφεση των τελευταίων 80 ετών.

Στη διαδικασία αυτή μείζονα ρόλο όπως ήταν φυσικό διαδραμάτισαν -ως ανάδοχοι έκδοσης χρέους και μετοχών- οι τράπεζες, που είδαν με τη σειρά τους τις προμήθειές τους να εκτοξεύονται. Τα έσοδά τους από τις εκδόσεις επιχειρηματικών ομολόγων άγγιξαν συνολικά φέτος τα 43 δισ. δολάρια, σημειώνοντας άνοδο 25% έναντι του 2019 όταν είχε καταγραφεί το προηγούμενο ρεκόρ.

Ακόμα μεγαλύτερο (75%) ήταν το άλμα των εσόδων τους από την παροχή υπηρεσιών αναδόχου σε προσφορές μετοχών Τα συνολικά τους έσοδα από τις εκδόσεις μετοχών ανήλθαν στα 32 δισ. δολάρια έναντι 18,3 δισ. δολαρίων πέρσι. Εξ αυτών τα 13 δισ. δολάρια προήλθαν από τις εισαγωγές εταιρειών στο χρηματιστήριο. Τα έσοδά τους από τις αρχικές δημόσιες προσφορές κατέγραψαν άνοδο 90% σε σχέση με το 2019, καθώς οι επιχειρήσεις άντλησαν μέσω αυτών από τα χρηματιστήρια συνολικά 300 δισ. δολάρια, τα περισσότερα από το 2007.

Τη μερίδα του λέοντος από την εκτόξευση του τζίρου της επενδυτικής τραπεζικής απόλαυσαν οι «συνήθεις ύποπτοι», δηλαδή οι πέντε μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ. JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Bank of America, Morgan Stanley και Citigroup εισέπραξαν για τις υπηρεσίες επενδυτικής τραπεζικής που παρείχαν φέτος 37 δισ. δολάρια, δηλαδή το 30% του συνολικού τζίρου ο οποίος πραγματοποιήθηκε παγκοσμίως. Ηταν το υψηλότερο γι’ αυτές ποσοστό από το 2013. Αντίθετα οι ευρωπαϊκές ομόλογές τους καρπώθηκαν λιγότερο από το 25% του συνολικού τζίρου, το χαμηλότερο γι’ αυτές από το 2000.

Η άνοδος της κερδοφορίας των τραπεζών από τις εκδόσεις χρέους και μετοχικού κεφαλαίου βοήθησε στην αντιστάθμιση της πτώσης 10% που είχαν τα κέρδη τους από τις συγχωνεύσεις και εξαγορές. Από την άλλη πλευρά όμως δεν κατάφερε να προσφέρει κάποια ώθηση στις τιμές των μετοχών τους, οι οποίες καταγράφουν απώλειες 14%.