Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε την Πέμπτη την πρώτη της στρατηγική για τη βελτίωση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, εν μέσω βαθιάς ανησυχίας για εκτεταμένες διακρίσεις, ιδίως στην Πολωνία.

Ο εκτελεστικός βραχίονας της Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιδιώκει να επεκτείνει τον κατάλογο των αδικημάτων στην Ευρώπη, προκειμένου να καλύψει την ομοφοβική ρητορική μίσους, να προτείνει νέους νόμους για να διασφαλιστεί ότι το δικαίωμα των ομοφυλοφίλων στην οικογένεια θα αναγνωριστεί στα 27 κράτη μέλη και να διασφαλιστεί ότι αντανακλά καλύτερα τις πολιτικές της Ένωσης.

«Δεν πρόκειται για ιδεολογία. Δεν πρόκειται για άνδρες ή γυναίκες. Πρόκειται για την αγάπη», δήλωσε η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βέρα Γιούροβα. «Αυτή η στρατηγική δεν είναι ενάντια σε κανέναν. Δε βάζει κανέναν σε βάθρο. Αλλά αφορά στην εγγύηση της ασφάλειας και της μη διάκρισης για όλους».

Η Κομισιόν ανέφερε ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος προς την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, αλλά σύμφωνα με μια έρευνα των Ευρωπαϊκών Θεμελιωδών Δικαιωμάτων το 2019, περίπου το 43% των ανθρώπων εξακολουθούν να αισθάνονται διακρίσεις με βάση τους σεξουαλικούς τους προσανατολισμούς και τις ταυτότητες φύλου. Εκτιμάται ακόμη ότι τα κατά χώρες lockdown λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα, αναγκάζοντας μερικούς νέους να παραμείνουν σε μέρη όπου ενδέχεται να αντιμετωπίσουν βία, εχθρότητα και εκφοβισμό ή να υποφέρουν από άγχος ή κατάθλιψη.

Στην Πολωνία, για παράδειγμα, ο πρόεδρος και ορισμένοι άλλοι αξιωματούχοι της δεξιάς κυβέρνησης εμφανίζουν το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων ως απειλή για τις οικογένειες των ετεροφυλόφιλων ζευγαριών και για τις ρωμαιοκαθολικές αξίες της χώρας. Δεκάδες πόλεις σε συντηρητικά τμήματα της ανατολικής και νότιας Πολωνίας έχουν εγκρίνει συμβολικά ψηφίσματα, με τα οποία δηλώνουν ότι είναι απαλλαγμένες από την «ιδεολογία των ΛΟΑΤΚΙ+».

Η αύξηση της εχθρότητας έχει προκαλέσει θυμό ή φόβο σε πολλούς Πολωνούς που προσδιορίζονται ως ΛΟΑΤΚΙ+, ενώ μερικοί έχουν μεταναστεύσει.

«Ακόμα απέχουμε πολύ από την πλήρη ένταξη και αποδοχή που αξίζουν οι ΛΟΑΤΚΙ+ άνθρωποι. Μαζί με τα κράτη μέλη της Ε.Ε., πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε την Ευρώπη ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέρος για όλους», δήλωσε η Επίτροπος για την Ισότητα της, Έλενα Ντάλι, κατά την παρουσίαση της νέας στρατηγικής.

Το σχέδιο αποσκοπεί στην καταπολέμηση των διακρίσεων, ιδίως στην αγορά εργασίας της Ευρώπης, στη διασφάλιση της ασφάλειας των ανθρώπων με νέους νόμους και με την επέκταση του καταλόγου των εγκλημάτων μίσους, στην ενίσχυση των δικαιωμάτων όπως η διασυνοριακή αναγνώριση των γάμων ομοφυλοφίλων και η προώθηση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ σε όλο τον κόσμο μέσω της εξωτερικής και της εσωτερικής πολιτικής της Ε.Ε.

Η Ντάλι προέτρεψε τις χώρες μέλη που δε διαθέτουν εθνική στρατηγική ισότητας για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα να υιοθετήσουν μια, κατάλληλη για τις συγκεκριμένες ανάγκες των πολιτών τους.

Η Κομισιόν σχεδιάζει να παρακολουθεί τις βελτιώσεις και να επανεξετάζει οποιαδήποτε πρόοδο έχει σημειωθεί μέχρι το 2023.

Efsyn.gr