Η Ουγγαρία δεν μπορεί να δεχτεί τη σύνδεση ανάμεσα στην πρόσβαση στις χρηματοδοτήσεις της Ε.Ε. και στον σεβασμό του κράτους Δικαίου, γιατί αυτό θα την έκανε να μοιάζει με την πρώην Σοβιετική Ένωση, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, σε νέες προκλητικές δηλώσεις του.

Ο ακροδεξιός και εθνικιστής Όρμπαν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία για περισσότερο από μια δεκαετία και έχει κατηγορηθεί για διάβρωση της δημοκρατίας στη χώρα του, δήλωσε ότι «τα χρήματα των Ούγγρων δεν μπορούν να δημευθούν» και ότι οι σχετικές συζητήσεις στην Ε.Ε. για τα κριτήρια των χρηματοδοτήσεων είναι «τεχνικές».

Ο Όρμπαν δήλωσε ότι μίλησε χθες με την Άνγκελα Μέρκελ σχετικά με τις ρυθμίσεις. «Έπρεπε να της διευκρινίσω πως εάν οι ρυθμίσεις που σχεδιάζονται από το ευρωκοινοβούλιο και τη γερμανική προεδρία γίνουν αποδεκτές – κάτι που απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων και έτσι μπορούμε να τις μπλοκάρουμε – τότε η Ε.Ε. θα έχει γίνει σαν την Σοβιετική Ένωση» δήλωσε ο Ούγγρος πρόεδρος στο κρατικό ραδιόφωνο.

Πρόσθεσε ότι τα κριτήρια θα ισοδυναμούσαν με «εκβιασμό πάνω σε ιδεολογική βάση, χωρίς αντικειμενικότητα».

«Δεν είναι αυτό που θέλουμε…δεν φτιάξαμε την Ε.Ε. για να έχουμε μια δεύτερη Σοβιετική Ένωση» υπογράμμισε ο Όρμπαν, χωρίς να πει καθαρά ότι θα θέσει βέτο σε ολόκληρο τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι, ο βασικός σύμμαχος του Όρμπαν, έχει στείλει επιστολή στους θεσμούς της Ε.Ε. απειλώντας με βέτο στον προϋπολογισμό 2020-27, εάν η πρόσβαση στα ευρωπαϊκά ταμεία έχει ως προϋπόθεση τον σεβασμό της κυριαρχίας του νόμου.

Πηγή: Reuters