Διερευνητικές συναντήσεις σχετικά με την ενεργειακή πολιτική αλλά και τη συμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας στον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη είχαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας στο πλαίσιο της επίσκεψης Πομπέο.

Τη σχετική αποκάλυψη έκανε μιλώντας στη «Δέλτα Τηλεόραση Θράκης» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ζάεφ και επικεφαλής της αντιπροσωπείας της χώρας του στις συναντήσεις, Φατμίρ Μπίτιγκι. Η αποκάλυψη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» σχετικά με την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποκρύψει τη συμμετοχή στη συζήτηση των τριών υπουργών της Βόρειας Μακεδονίας («Εφ.Συν.», «Επιλεκτική αμνησία» 30/9/20).

Οπως έγραφε τότε η «Εφ.Συν.», η κυβέρνηση επιχείρησε αρχικά να κρύψει το γεγονός της παρουσίας στη Θεσσαλονίκη τριών κορυφαίων υπουργών της γείτονος, ενώ στη συνέχεια αρκέστηκε σε μια απλή αναφορά στο δελτίο Τύπου του υπουργείου Περιβάλλοντος κάνοντας λόγο απλά για συμμετοχή του κλιμακίου στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Στην πραγματικότητα δηλαδή η κυβέρνηση μετέτρεψε τις διμερείς επαφές με την αντιπροσωπεία της Βόρειας Μακεδονίας σε απλή παρουσία των υπουργών στη συνάντηση με τον Μάικ Πομπέο. Μετά τις δηλώσεις όμως του Φατμίρ Μπίτιγκι γίνεται σαφές ότι υπήρξε συγκεκριμένη ατζέντα μεταξύ των δύο χωρών με συγκεκριμένα ζητήματα, όπως αυτό της επενδυτικής συμμετοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο FSRU της Αλεξανδρούπολης, ατζέντα που επιλέχθηκε να μείνει κρυφή από την κυβέρνηση λόγω της πολιτικής αμηχανίας που της προκαλεί η αλλαγή στάσης απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο αντιπρόεδρος της γειτονικής χώρας, κληθείς να σχολιάσει μάλιστα τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτήρισε την κυβέρνηση εποικοδομητικό εταίρο που θέλει να υιοθετήσει και να ενεργοποιήσει τη συμφωνία.

Για το κρίσιμο ζήτημα της καθυστέρησης της ψήφισης των τριών μνημονίων για τη Βόρεια Μακεδονία ο Φατμίρ Μπίτιγκι αποκάλυψε πως η ελληνική πλευρά τούς διαβεβαίωσε ότι είναι θέμα ημερών η ψήφιση των μνημονίων από την ελληνική Βουλή, ενώ απέδωσε την όποια καθυστέρηση σε διοικητικά ζητήματα. Τέλος, σύμφωνα με το νούμερο 2 της κυβέρνησης Ζάεφ, η Ελλάδα θα μπορούσε να παίξει ρόλο στην προσπάθεια να άρει η Βουλγαρία τις ενστάσεις της για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε., πολύ μακριά βέβαια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις Μητσοτάκη για χρήση ακόμη και βέτο στην ένταξη της γείτονος.

Μάλιστα πολλοί αναλυτές επισημαίνουν πως ειδικά αυτή την ώρα που οι Βούλγαροι εγείρουν ζητήματα γλώσσας, η κυβέρνηση παραμένει σιωπηλή, αν και θα πίστευε κανείς ότι αυτό θα αποτελούσε «πρώτης τάξεως» ευκαιρία για να θέσει το θέμα της μακεδονικής γλώσσας που τόσο προέταξε προεκλογικά.

Ενδεικτική και η φράση του αντιπροέδρου του Ζάεφ: «Είδα έναν από τους πολιτικούς σας και μου είπε «χρειαζόμασταν βοήθεια από τους φίλους μας όταν ξεκινήσαμε την ενσωμάτωσή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Δυστυχώς όμως δεν είχαμε κάποιο γείτονα που ήταν φίλος μας». Σε αυτή την περίπτωση η Βόρεια Μακεδονία έχει έναν γείτονα που είναι φίλος, ο οποίος μπορεί να μας βοηθήσει στην ένταξή μας στο ευρωπαϊκό μονοπάτι».

Efsyn.gr