Στον φόβο της κυβέρνησης «να μην ανοίξει χαραμάδες που η κοινωνία θα θέλει να τις πάρει και να κάνει ένα σοβαρό κοινωνικό κράτος» απέδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος τη «δυστοκία» της κυβέρνησης όσον αφορά την απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Ανάπτυξης  Άδωνις Γεωργιάδης παραδέχτηκε ότι εφαρμόζει με δυσκολία τις πολιτικές στήριξης των εισοδημάτων των πολιτών και των επιχειρήσεων λόγω της κρίσης. «Κι εγώ εφαρμόζω πολλά μέτρα διάφορα από την ιδεολογία μου, όπως κάνατε κι εσείς» ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά.

Ο Ευ. Τσακαλώτος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιμένει σε παρωχημένες ιδέες προ κρίσης υποστηρίζοντας ότι η ανάπτυξη περνά μέσα από τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα και όχι μέσα από τη μείωση των ανισοτήτων, για τις οποίες αδιαφορεί, ενώ και το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει αύξηση των ανισοτήτων.

Χαρίτσης: Χρηματοδότηση 100%

Ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης επισήμανε ότι «το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας μπορεί να καλυφθεί από το ΕΣΠΑ», και μάλιστα με λιγότερους γραφειοκρατικούς περιορισμούς και με την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση να φθάνει στο 100%.

Μάλιστα ανέλυσε ότι περίπου 7,5 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να δοθούν για παρεμβάσεις σε κρίσιμους τομείς, όμως η κυβέρνηση κατέφυγε μόνο σε «μέτρα – μπαλώματα» και επικοινωνιακή διαχείριση. Αναρωτήθηκε δε γιατί η κυβέρνηση δεν έχει γενικεύσει πανελλαδικά το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης που έχουν φροντίσει να αξιοποιήσουν οι περιφέρειες για τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Φίλης: «Ανοχύρωτα» τα σχολεία

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι άφησε «ανοχύρωτα» τα σχολεία μπροστά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Επισήμανε μία σειρά από προγράμματα του ΕΣΠΑ με βάση τα οποία θα μπορούσαν να βρεθούν πόροι για την πρόσληψη αναπληρωτών καθηγητών και για βελτιώσεις στις σχολικές αίθουσες ώστε να μειώνονταν οι μαθητές ανά τάξη. Ανάλογα προγράμματα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την αναβάθμιση των δημοσίων συστημάτων τηλεκπαίδευσης, την παροχή φθηνών λάπτοπ στους μαθητές και να βελτιωθεί η καθαριότητα στα σχολεία.

Ξανθός: Ομολογία αποτυχίας

«Δεν μείναμε ασφαλείς» σχολίασε δηκτικά ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός παρατηρώντας ότι τα σενάρια για γενικό lockdown αποτελούν «ομολογία αποτυχίας» της κυβέρνησης. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «πάγωσε» τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Υγεία, ενώ επισήμανε ότι ένα μεγάλο εθνικό σχέδιο ανανέωσης των υποδομών του δημόσιου τομέα της Υγείας θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ ώστε να μην υπάρχει ανάγκη για συνεχή προσφυγή σε δωρεές.

Φωτίου: «Πάγωσαν» κοινωνικά προγράμματα

Η αναπληρώτρια τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου επισήμανε ότι η κυβέρνηση «πάγωσε» και δεν επέκτεινε μία σειρά από σημαντικά κοινωνικά προγράμματα, όπως τα κέντρα κοινότητας, τα κέντρα ολοκληρωμένης φροντίδας ηλικιωμένων, τις στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με αναπηρία, τα καταφύγια κακοποιημένων γυναικών και τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, ενώ οι πόροι για τη στήριξη των Ρομά «λιμνάζουν» επίσης.

Ο  Άδ. Γεωργιάδης ισχυρίστηκε με κυνισμό ότι ως νέα κυβέρνηση η Ν.Δ. είχε το δικαίωμα να «παγώσει» ή να μην συνεχίσει τα κοινωνικά προγράμματα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο τομεάρχης Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιμένει στην πολιτική της «ανοσίας της αγέλης στην οικονομία».

Την αξιοποίηση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ από τις περιφέρειες, αλλά όχι από την κυβέρνηση, επισήμανε ο Χάρης Μαμουλάκης.

«Σκοπίμως δεν αξιοποιείτε κανένα χρηματοδοτικό εργαλείο για τη στήριξη των επιστημόνων» τόνισε ο Γιάννης Σαρακιώτης.

Γεωργιάδης: Καλύτερα από τους ξένους

Ο  Άδ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση τα έχει πάει καλύτερα από άλλες χώρες στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ μετά τις αλλαγές στους κανόνες λόγω πανδημίας. Ο υπουργός Ανάπτυξης ισχυρίστηκε ότι έχουν απορροφηθεί άνω των 750 εκατ. ευρώ για δράσεις για την Υγεία και υπάρχει αίτηση για επιπλέον περίπου 500 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσό και για την Παιδεία. Όσον αφορά τη στήριξη της εργασίας, παρατήρησε ότι έχει αιτηθεί 1,6 δισ. ευρώ πριν από το δεύτερο κύμα, ενώ επιχείρησε να καπηλευτεί και τα προγράμματα των περιφερειών.

Το «χρέος» των 13 ευρώ

Η μάσκα που φόραγε ο Ευ. Τσακαλώτος είχε έναν συμβολισμό, καθώς του την έκανε δώρο μία μικροεπιχειρηματίας στην Κίμωλο το καλοκαίρι. Το δώρο αυτό όμως συνοδευόταν από την υποχρέωσή του να δώσει στον  Άδ. Γεωργιάδη 13 ευρώ, «γιατί αυτό μου έδωσε από τη φορολογία»

Avgi.gr