Συνέντευξη Φώτη Κουβέλη, πρ. Υπουργού, μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην εφημερίδα “ΠΑΡΑΣΚΉΝΙΟ”, στo δημοσιογράφο Γιάννη Παργινό. (30/10/2020) 

—————————————————————

Αν κάνετε έναν πολιτικό απολογισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΑΖΑ – και δη έναν και πλέον χρόνο μετά την ήττα στις εκλογές- πού θα καταλήγατε;

– Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει τον απολογισμό του τον Φεβρουάριο του 2020. Απολογισμό δημόσιο, αναγνωρίζοντας με παρρησία κενά, ολιγωρίες και σφάλματα. Καμμιά κυβέρνηση στην μεταπολιτευτική, τουλάχιστον, ιστορία της χώρας δεν έχει προβεί σ’ έναν τέτοιο συνολικό απολογισμό. Η Αριστερά δεν έχει τίποτε να κρύψει. Η αναγνώριση των δικών της ελλειμμάτων είναι σημαντικό μέρος της δύναμής της. Πρέπει να επισημανθεί ότι διέρρηξε, σ’ ένα βαθμό, τη συμμαχία με τμήματα των μεσαίων στρωμάτων με τη φορολογική και ασφαλιστική πολιτική γιατί δεν μπορούσε να διευρύνει την πολιτική της με το «παράλληλο πρόγραμμα», που αφορούσε κυρίως τους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες. Δεν μπόρεσε να εξηγήσει την αποσπασματική επιδοματική πολιτική της και ότι οι παρεμβάσεις αυτού του χαρακτήρα ενισχύουν την κοινωνική συνοχή. Δόθηκε έτσι η δυνατότητα στη Δεξιά να οικειοποιηθεί την έννοια της «μεσαίας τάξης». Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε στην πολιτική της μια συνεκτική θέση για το τί είναι σήμερα η «μεσαία τάξη» και ποιά η θέση της στον κοινωνικό σχηματισμό. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να λησμονείται ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ετεροκαθορίσθηκε, σε κρίσιμα στοιχεία, από τον οικονομικά και κοινωνικά αρνητικό χαρακτήρα των «μνημονικών δεσμεύσεων».

Εσείς, αγωνιστής της Αριστεράς, πού θα κατατάσσατε τον ΣΥΡΙΖΑ, στην Αριστερά ή στην ευρύτερη κεντροαριστερά.

– Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία οικοδομεί τη σύγχρονη Αριστερά. Την Αριστερά της εποχής μας. Συγκροτεί την αριστερή παράταξη που θα εκφράζει τη μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία. Αυτή μπορεί να γίνει ηγεμονική δύναμη και να αλλάξει την Ελλάδα στην κατεύθυνση της ισότητας και της αλληλεγγύης, στην κατεύθυνση του σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία.

Είναι Αριστερά και όχι κεντροαριστερά, γιατί γνωρίζει ότι ριζοσπαστικό είναι να θέλεις και να μπορείς να μετασχηματίζεις την κοινωνία με σταθερό κριτήριο το συμφέρον της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Αυτό διεκδικεί.

 Το εγχείρημα ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι σωστή πολιτική επιλογή; Κολλάει κάπου ή προχωράει κανονικά;

– Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει. Η πορεία που επιλέγει προϋποθέτει την ευρεία κοινωνική συμμετοχή, στο πλαίσιο ενός πολιτικού φορέα ανοικτό σε όλους τους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες, που θα τους εκπροσωπεί και θα εκφράζει τις διεκδικήσεις τους για την αλλαγή του οικονομικού, κρατικού και κοινωνικού μοντέλου. Έναν πολιτικό φορέα δημοκρατικό και με συλλογική δράση, με δημιουργική παρουσία στους κοινωνικούς χώρους. Ένα κόμμα που αντιμάχεται το νεοφιλελευθερισμό. 

Η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εξελίσσεται θετικά και στηρίζεται στην εκπεφρασμένη πολιτική θέληση να προχωρήσει δυναμικά και πειστικά. Αποτελεί συλλογική στρατηγική επιλογή, η οποία ούτε αμφισβητείται ούτε περιορίζεται σε διαδικασίες κεκλεισμένων των θυρών για την κοινωνία.

 Με την εμπειρία ενός και πλέον χρόνου διακυβέρνησης από την ΝΔ, τί είναι αυτό που πρέπει να κάνει η σημερινή αντιπολίτευση για να πείσει την κοινωνία και να διεκδικήσει με αξιώσεις τη διακυβέρνηση;

– Να αποκρούει συστηματικά και επίμονα τη νεοφιλελεύθερη και βαθειά συντηρητική πολιτική που εφαρμόζει και υλοποιεί η κυβέρνηση της Ν.Δ., διευρύνοντας τις κοινωνικές ανισότητες, υπηρετώντας τα συμφέροντα των ολίγων, των οικονομικά ισχυρών και όχι των πολλών. Συγκροτεί η Ν.Δ. το δικό της κλειστό και αυταρχικό κράτος, περιφρονώντας τα κοινωνικά δικαιώματα. Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να καταθέτει και να αναδεικνύει μέσα στην κοινωνία το δικό του πρόγραμμα, τις δικές του θέσεις, τις δικές του διεκδικήσεις για την κοινωνία και τη δίκαιη ανάπτυξη της χώρας. 

Πιστεύετε πως θα ήταν δυνατή μια μετεκλογική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ σ΄ ένα ευρύτερο κυβερνητικό σχήμα;

– Το ΚΙΝΑΛ δείχνει ότι θέλει να απομακρυνθεί από νεοφιλελεύθερες πολιτικές και προσεγγίσεις, παρά το γεγονός ότι καταγράφεται με αντιφατικές πολιτικές συμπεριφορές.

Κρατά τις πόρτες του κλειστές για τον πολιτικό διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στον οποίο και πολιτικά αναίτια επιτίθεται. Η ομαλοποίηση των σχέσεών του και ο διάλογός του με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν αντιστρατεύεται τον αυτοπροσδιορισμό του και ούτε οδηγεί στον ετεροκαθορισμό του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα υπαγορεύει τις κοινωνικές και πολιτικές προοδευτικές συνεργασίες και συμπλεύσεις. Αυτό οφείλει πολιτικά να αξιολογήσει το ΚΙΝΑΛ. Ο αντίπαλος είναι ο νεοφιλελευθερισμός, η αντικοινωνική και βαθειά συντηρητική πολιτική της Ν.Δ.