Νέα αυστηρά μέτρα που ισοδυναμούν με ένα lockdown ανακοίνωσε απόψε η κυβέρνηση του Βελγίου, όπου η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική τον τελευταίο μήνα και ήδη εδώ και τουλάχιστον δύο εβδομάδες ο υπουργός Υγείας προειδοποιούσε για «τσουνάμι» κορονοϊού.

«Επιστρέφουμε σε αυστηρό lockdown, το οποίο έχει μόνο έναν σκοπό: να διασφαλίσουμε ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης δεν θα καταρρεύσει», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο, καθώς ανακοίνωνε τα νέα μέτρα.

«Η χώρα μας βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η πίεση είναι τεράστια, όπως έχετε δει αναμφίβολα τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός. «Προς το παρόν, υπάρχει μόνο μία επιλογή, και αυτή είναι όλοι μας να υποστηρίξουμε τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης όσο μπορούμε. Πρέπει να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις φυσικές επαφές μας», πρόσθεσε.

Αυτά τα μέτρα είναι η «τελευταία ευκαιρία» του Βελγίου, τόνισε.

Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από τη νύχτα της Κυριακής και θα παραμείνουν σε ισχύ έως τις 13 Δεκεμβρίου. Θα αξιολογηθούν ωστόσο την 1η Δεκεμβρίου.

Τα νέα μέτρα

  • Τα καταστήματα που δεν έχουν ήδη πρώτης ανάγκης θα κλείσουν. Θα λειτουργούν μόνο για παραλαβή εφόσον έχει γίνει διαδικτυακή παραγγελία.
  • Στο σπίτι θα επιτρέπεται επίσκεψη μόνο από ένα κοντινό πρόσωπο
  • Σε δημόσιους χώρους θα επιτρέπεται να συγκεντρώνονται μέχρι τέσσερα άτομα
  • Κομμωτήρια και γυμναστήρια θα κλείσουν
  • Η τηλεργασία καθίσταται υποχρεωτική εκτός αν αυτό δεν είναι εφικτό
  • Τα παραθεριστικά θέρετρα και οι ζωολογικοί κήποι κλείνουν
  • Η απαγόρευση κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη χώρα παραμένει από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί εκτός από τοπικές αποφάσεις, όπως αυτή των Βρυξελλών, σύμφωνα με την οποία οι μετακινήσεις απαγορεύονται από τις 22.00 μέχρι τις 6 το πρωί.
  • Τα ξενοδοχεία παραμένουν ανοιχτά, αλλά το φαγητό θα σερβίρεται στα δωμάτια
  • Οι διακοπές του φθινοπώρου θα παραταθούν μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, όμως τα σχολεία δεν θα κλείσουν.

Πάνω από 1.000 ασθενείς σε ΜΕΘ

Το Βέλγιο κατέγραφε κατά μέσο όρο 15.316 νέα κρούσματα ημερησίως στα μέσα Οκτωβρίου, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι, λίγες ώρες προτού η κυβέρνηση ανακοινώσει το νέο lockdown.

Το προηγούμενο 24ωρο τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 23.000 και σήμερα το ECDC χαρακτήρισε το Βέλγιο ως την πιο πληγείσα χώρα στο μπλοκ των 27 της Ε.Ε., με 1.600 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Άλλες χώρες με μεγάλη πίεση όπως η Ιταλία και η Ισπανία έχουν λιγότερο από ένα τρίτο αυτού του συνόλου.

Η άνοδος κατά 38% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορονοϊού το διάστημα από 20 έως 26 Οκτωβρίου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων από την έναρξη της πανδημίας σε 392.258 στη χώρα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου υγείας Sciensano.

Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 1.057 ασθενείς σε σχέση με 993 την προηγούμενη ημέρα και οι ιολόγοι έχουν προειδοποιήσει πως αν δεν ληφθούν νέα αυστηρά μέτρα μέχρι τις 6 Νοεμβρίου θα μπορούσαν να φτάσουν στις 2.000, σημείο κορεσμού για το σύστημα.

«Δεν βλέπουμε καμία αλλαγή προς το καλύτερο προς το παρόν», σχολίασε ο ιολόγος Ιβ Βαν Λέτεμ, εκπρόσωπος του κέντρου αντιμετώπισης της Covid-19 της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Βελγίου.

Efsyn.gr