Μέσα από παλιότερα αλλά και πολύ πρόσφατα δημοσιεύματα μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί το μέγεθος της οικονομικής επιβάρυνσης των τραπεζών με θαλασσοδάνεια των ισχυρών που πληρώνονται με αίμα από τον φορολογούμενο πολίτη. Τα θαλασσοδάνεια Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ (300 εκ. ευρώ) και των ΜΜΕ (1,3 δισ. ευρώ) διερευνήθηκαν –αλλά παραμένει άγνωστο αν και πώς διευθετήθηκαν- από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, μια ειδική κατηγορία δανείων εξυπηρετούμενων με ιδιαιτέρα χαριστικούς όρους είναι όσα αφορούν τους Ελληνες εφοπλιστές και τις δαιδαλώδεις εταιρείες τους. Κεντρικός πρωταγωνιστής σε πολλές από αυτές τις κερδοφόρες συναλλαγές ο Ομιλος Λογοθέτη. Σ’ αυτά, ο όρος «θαλασσοδάνεια» γίνεται μια εξοργιστική κυριολεξία. Απαριθμούμε, μέσα από την υπενθύμιση χαρακτηριστικών υποθέσεων και αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων:

● «Στον αφρό τα «θαλασσοδάνεια» του εφοπλιστή Βενιάμη, μεγαλομετόχου της MIG και του IRF. Τα δάνεια αυτά, με τις εγγυήσεις – σκουπίδια, φορτώθηκαν εν τέλει, ύστερα από τις περιπέτειες του ομίλου, στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία σήμερα προσπαθεί να βρει λύσεις, αλλά… χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμα σωσίβια.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικές πηγές, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ασκηθούν διώξεις και να ανοίξει έτσι ένας νέος κύκλος δικαστικών εμπλοκών για τον πρόεδρο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών» («Το Ποντίκι» 17/5/2018). «Τα δάνεια εξυπηρετούνται σύμφωνα με τις συμβατικές προβλέψεις και είναι απολύτως ενήμερα» δήλωνε ο Θ. Βενιάμης αφού κλήθηκε ως ύποπτος τέλεσης αδικημάτων στις 18/2/2015, κάνοντας λόγο για βυτιοφόρα λάσπης (17/5/2018, enikos.gr).

● Μετά την κακουργηματική δίωξη σε βάρος 14 προσώπων για δάνεια 200 εκατομμυρίων ευρώ που φέρονται να δόθηκαν με ευνοϊκούς όρους και χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις στην επενδυτική εταιρεία IRF European Finance Investments Ltd (το πρώτο κομμάτι που διαχωρίστηκε από τη μεγάλη δικογραφία της Marfin), οι επίκουροι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς Γιάννης Δραγάτσης και Αντώνης Ελευθεριάνος επέλεξαν να βάλουν στην επόμενη λίστα της έρευνας τους 4 γνωστούς Ελληνες εφοπλιστές και επιχειρηματίες (Πηλαδάκης, Κούμπας, Βενιάμης και Ζολώτας) που είναι οι δανειολήπτες της τράπεζας Marfin (mononews.gr, 22/12/2016).

● Με έγγραφο της ανακρίτριας για την υπόθεση «επισφαλών» κατά την κατηγορία χρηματοδοτήσεων εταιρειών από την (πρώην) Marfin, δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί και οι θυρίδες της πλοιοκτήτριας Αγγελικής Φράγκου, καθώς και των εταιρειών IRF και Amadeus.

Η υπόθεση αφορά δάνεια ύψους 178 εκ. ευρώ… Η εφοπλίστρια επικαλείται την αρχική αρχειοθέτηση της υπόθεσης από την εισαγγελέα (σ.σ. Γ. Τσατάνη), ενώ πηγές της τράπεζας ανέφεραν ότι είχε επέλθει συμφωνία με καταβολή 25 εκ. ευρώ και διακανονισμό για τα υπόλοιπα (capital.gr, 5/11/2018).

● Οικογένεια Λεντούδη, με δάνειο 130 εκατ. ευρώ. «Σκάνδαλο: Ο εφοπλιστής Κρίτων Λεντούδης πέτυχε “κούρεμα” δανείων 110 εκατ. ευρώ» (in.gr).

● Οικογένεια Μαδιά με δάνειο 72 εκατ. ευρώ πέτυχε «κούρεμα» 61,5 εκατ. ευρώ (Documento).

● Ομιλος Τσάκου, δάνειο 200 εκατ. ευρώ, «κούρεμα» 165 εκατ. ευρώ (Documento).

● Οικογένεια Λαιμού, δάνειο 42 εκατ. ευρώ, «κούρεμα» 34,8 εκατ. ευρώ (Documento).

● Eφοπλιστής Βαλέντιος Βαλέντης, εταιρεία Pyxis Tankers. Πέτυχε την αναχρηματοδότηση δανείων ύψους 26,9 εκατ. δολαρίων μέσω νέου δανείου ύψους 20,5 εκατ. δολαρίων, πενταετούς διάρκειας, και με 2,1 εκατ. δολάρια σε μετρητά. Συμφώνησε επίσης με τον προηγούμενο πιστωτή του να διαγραφεί το υπόλοιπο των 4,3 εκατ. δολαρίων (mononews.gr).

● Costamare, συμφερόντων Κωστή Κωνσταντακόπουλου: εξασφάλισε αύξηση της ρευστότητάς της κατά 65 εκατ. δολάρια για τα επόμενα τρία χρόνια. Συμφώνησε αναχρηματοδότηση οφειλόμενου ποσού 299,8 εκατ. στο πλαίσιο πιστωτικής διευκόλυνσης του 1 δισ. δολαρίων από το 2008 (mononews.gr).

● Nαυτιλιακή Danaos του Γιάννη Κούστα: με τη συμφωνία αναχρηματοδότησης οφειλής 2,2 δισ. δολαρίων, που έληγε στο τέλος του έτους, το χρέος της εταιρείας παρατείνεται για πέντε χρόνια και μειώνεται κατά 551 εκατ. δολάρια (mononeus.gr).

● Star Bulk Carriers, Πέτρος Παππάς: με συμφωνίες νέων δανείων ύψους 550 εκατ. δολαρίων με πέντε τράπεζες, που έκλεισαν Απρίλιο και Μάιο, κατάφερε να αναχρηματοδοτήσει όλες τις πληρωμές χρέους που ήταν προγραμματισμένες για το 2018 και το 2019. Οι συμφωνίες παρατείνουν τις αποπληρωμές δανείων για έως και τρία χρόνια και μειώνουν τις ετήσιες δαπάνες για τόκους κατά 2,4 εκατομμύρια δολάρια. Πήρε νέο δάνειο 30 εκατ. δολαρίων από την Εθνική για να αναχρηματοδοτήσει υπόλοιπο δανείου 34,76 εκατ. (από τη γερμανική Commerzbank). Τον Απρίλιο συμφώνησε με την DNB Bank για ένα ύψους 310 εκατ. δολαρίων (mononews.gr).

● Diana Shipping, Συμεών Παληός: τον Ιούνιο συνήψε ένα νέο πενταετές δάνειο ύψους 75 εκ. δολαρίων. Θα χρησιμοποιηθεί μαζί με μετρητά για την αποπληρωμή δανείου ύψους 130 εκατ. δολαρίων στην BNP Baribas (mononews.gr).

● Ομιλος Μαρινάκη 1: είχε δανειοδοτηθεί από τη Λαϊκή Τράπεζα με 36 εκατ. ευρώ επί προεδρίας Βγενόπουλου. Βάσει έκθεσης της PWC, το 2013, τα δάνεια αυτά δεν ήταν καλυμμένα, λόγω πτώσης των μετοχών που είχαν μπει ως εγγυήσεις. Τα προβληματικά δάνεια πέρασαν στην Πειραιώς και σήμερα υπολογίζεται πως ο Ομιλος Μαρινάκη, ακόμη και στην περίπτωση που κατασχεθούν οι μετοχές-εγγυήσεις, θα χρωστάει πάνω από 20 εκατ. (Documento).

● Ομιλος Μαρινάκη 2: η CPP –θυγατρική ναυτιλιακή της Capital Maritime & Trading, που ελέγχει ο Βαγγέλης Μαρινάκης- πήρε νέο δάνειο 460 εκατ. δολ. από τις τράπεζες HSH Nordbank AG και ING Bank N.V. για την αναχρηματοδότηση δανείων ύψους 580,6 εκατ. δολαρίων που είχαν συναφθεί μεταξύ 2007 και 2013 (fortunegreece.com, 8/9/2017).

● Ομιλος Λογοθέτη – Libra Group: παρά τα κέρδη του από την εξαγορά δανείων ύψους 1,2 δισ. ευρώ μέχρι και το 2017 από την Πειραιώς, με δάνειο που πήρε από την ίδια (!) και έναντι τιμήματος 320 εκατ., δεν έχει καταβάλει παρά 94 εκατ. ευρώ, ενώ η συναλλαγή ελέγχεται ως προβληματική σε πόρισμα που συνέταξε την ΤτΕ. Ο όμιλος αντεπιτέθηκε τον περασμένο Ιούλιο με αγωγή αποζημίωσης 400 εκατ. ευρώ εναντίον πρώην στελεχών της, ακόμη και χαμηλόβαθμων στελεχών ή απλών εργαζομένων της Πειραιώς (euro2day.gr, 5/7/2020).

● Oικογένεια Λασκαρίδη: επωφελήθηκε από «κούρεµα» 26 εκατ. ευρώ. Η γνωστή εφοπλιστική οικογένεια, που μέσω offshore έχει συνδεθεί με τη χρηματοδότηση της εταιρείας της συζύγου του πρωθυπουργού αλλά και της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», ενώ προβλήθηκε ως «εθνικός ευεργέτης» για τα αποτυχημένα παγουρίνια στους μαθητές των δημοτικών, έχει πετύχει «κούρεμα» 60% σε δανειακές οφειλές της. Το ανορθόδοξο της συναλλαγής επισημαίνεται σε πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Το «κούρεμα» επιτεύχθηκε αφού τα δάνεια του Ομίλου Λασκαρίδη περιλαμβάνονταν σ’ αυτά που εξαγόρασε από την Πειραιώς ο Ομιλος Λογοθέτη (Documento).

Κέρδη και αισιοδοξία!

Διόλου παράξενο που περιχαρείς οι Ελληνες εφοπλιστές με τις ξένες σημαίες αντικρίζουν αισιόδοξα το μέλλον όπως δήλωσαν -διαδικτυακά λόγω πανδημίας- στο 7ο Capital Link Shipping Forum οι Ευάγγελος Μαρινάκης, Πέτρος Παππάς, Γιώργος Προκοπίου, Νίκος Τσάκος και η Αγγελική Φράγκου.

«Ολοι συμφώνησαν ότι η ναυτιλία εν μέσω πανδημίας όχι μόνο δεν επλήγη, αλλά είδε τις ναυλαγορές να αναπτύσσονται σε ρυθμούς ανέλπιστους. Γεγονός που απέδειξε τον κομβικό ρόλο της θαλάσσιας βιομηχανίας στη διασφάλιση προμήθειας πρώτων υλών, ενέργειας και αγαθών κάλυψης των αναγκών που δημιουργήθηκαν στον παγκόσμιο πληθυσμό λόγω του κορονοϊού.

Πανδημία, η οποία όπως τόνισαν θα βγει σε καλό για τον κλάδο αφού λόγω των δυσκολιών που έχουν προκληθεί δεν δίνονται πολλές νέες παραγγελίες για ναυπηγήσεις πλοίων, οπότε δεν θα αυξηθεί η προσφερόμενη χωρητικότητα άρα οι ναύλοι θα κινηθούν σε πολύ καλά επίπεδα (newmoney.gr., 23/10/2020).

Efsyn.gr