Για ισχυρό πλήγμα αξιοπιστίας που δέχθηκε από τη Δικαιοσύνη η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το «επιτελικό κράτος», κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας. 

Όπως τονίζουν σε κοινή τους δήλωση ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Μάριος Κάτσης και η αναπληρωτής τομεάρχης για θέματα Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, Νατάσα Γκαρά, το Ε’ τμήμα του ΣτΕ έκρινε ως αντισυνταγματική την εποπτεία της ΕΡΤ και του ΑΠΕ-ΜΠΕ από την προεδρεία της κυβέρνησης «που υπάγεται ευθέως στον πρωθυπουργό».

Σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η εξέλιξη αυτή έρχεται να δικαιώσει την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι «το υδροκέφαλο υπερσυγκεντρωτικό “επιτελικό” κράτος είναι κατ’ ουσία “Μητσοτακικό” κράτος, που επιχειρεί λάθρα και εμφανώς αντισυνταγματικά να φορέσει κυβερνητικό κορσέ στα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ, ταυτόχρονα με τις απαράδεκτες λίστες Πέτσα στα ιδιωτικά ΜΜΕ». 

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει πλέον το ερώτημα αν ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα σεβαστεί τη γνωμοδότηση του ΣτΕ, δηλαδή «αν θα σεβαστεί το ίδιο το Σύνταγμα και θα επανέλθει στις βασικές αρχές του κράτους δικαίου».

Καταλήγοντας οι τομεάρχες τονίζουν πως «η εξουσία με ύφος “νομίμων ιδιοκτητών της χώρας” θα βρίσκει απέναντί της τις θεσμικές και πολιτικές αντιστάσεις όσο θίγει τα δημοκρατικά αισθήματα του ελληνικού λαού».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε με επιστολή του τον πρόεδρο του ΕΣΡ, Αθ. Κουτρομάνο, σε ακρόαση στη Βουλή, εξαιτίας του διαρκούς αποκλεισμού του κόμματος από το περιεχόμενο των ΜΜΕ.

Επισημαίνει σχετικά το ΣτΕ, επί λέξει:

«Η περ. δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 20 του σχεδίου, η οποία αναφέρεται στους επιχειρησιακούς στόχους της «Διεύθυνσης Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης», πρέπει να διατυπωθεί ως εξής: «1. Οι επιχειρησιακοί στόχοι της Διεύθυνσης Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης αφορούν: α) … δ) στην κατά το Σύνταγμα και τον νόμο άσκηση της κρατικής εποπτείας στις εταιρείες “Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία” (ΕΡΤ Α.Ε.) και “Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων Α.Ε.” (ΑΠΕ-ΜΠΕ Α.Ε.) και ε) …», διαγραφόμενης της μνείας σε «άσκηση της κρατικής εποπτείας στα μέσα ενημέρωσης». Και τούτο, διότι στην έννοια των μέσων ενημέρωσης του άρθρου 20 του σχεδίου περιλαμβάνονται, λόγω της ευρύτητας της διατύπωσης, τόσο ο Τύπος όσο και τα οπτικοακουστικά μέσα ενημέρωσης. Όμως, κατά το άρθρο 14 του Συντάγματος δεν νοείται σύστημα «κρατικής εποπτείας» του τύπου, ενώ κατά το άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον «άμεσο έλεγχο του Κράτους», έννοια που υπερβαίνει, ως προς την έκταση και το περιεχόμενο, την έννοια της κρατικής εποπτείας (ΣτΕ 5040/1987 Ολ., 2544/1999, 553, 554/2003 κ.ά.), φορέας δε ελέγχου και επιβολής κυρώσεων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα είναι αποκλειστικώς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (βλ. ΣτΕ 95/2017 Ολ., 2307/2018 Ολ. κ.ά.) και όχι η Κεντρική Δημόσια Διοίκηση».

Efsyn.gr