Οι προκλήσεις της Τουρκίας (πλου του«Oruc Reis» εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νότια του Καστελόριζου και άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης πόλης της Βαραωσίων) δεν έμειναν ασχολίαστες Στέιτ Ντιπάρτμεντ που στέλνει μήνυμα αποδοκιμασίας με αποδέκτη τη γειτονική μας χώρα.

Η Ουάσιγκτον ζητά από την Τουρκία να ανακαλέσει την απόφαση για το άνοιγμα των Βαρωσίων ενώ με αφορμή την πορεία που έχει χαράξει το ερευνητικό σκάφος σημειώνει πως ανεβάζει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και καθιστά εσκεμμένα πιο δύσκολη την επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών.

Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ και ζήτησε την ανάκληση της απόφασης για τα Βαρώσια τονίζοντας παράλληλα για τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο πως «οι μονομερείς δράσεις δεν μπορούν να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και δεν θα παράγουν λύσεις που θα έχουν διάρκεια».

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση και συνεχίζουν να απαιτούν διάλογο και σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο. Επίσης, προτρέπουν την Τουρκία «να τερματίσει την πρόκληση» καθώς «οι μονομερείς δράσεις δεν μπορούν να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και δεν θα παράγουν λύσεις που θα έχουν διάρκεια».

Μια επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου

Την ίδια ώρα, στην Άγκυρα, επεισοδιακή ήταν η κοινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας και της Σουηδέζας ομόλογός του. 

Η λογομαχία αφορούσε αρχικά στις συγκρούσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για τον διαφιλονικούμενο θύλακα.

«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, παρότι έχει συμφωνηθεί εκεχειρία. Καλώ όλες τις πλευρές να σταματήσουν και να συμμορφωθούν με τη συμφωνία», είπε η Αν Λίντε για να απαντήσει αιχμηρά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Θεωρούμε λογικές τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για εκεχειρία, αλλά εάν γινόταν επιπροσθέτως και έκκληση στην Αρμενία να αποσύρει τις δυνάμεις της, τότε θα βλέπαμε και την επιθυμία της διεθνούς κοινότητας να λύσει το πρόβλημα. Οταν πρόκειται για την Κριμαία ή την Ουκρανία, όλοι λέμε  ότι η Ρωσία πρέπει να αποσυρθεί, αλλά όταν πρόκειται για το Καραμπάχ δεν λέμε το ίδιο».

Επίθεση προς την Ε.Ε. σε όλα τα μέτωπα

Αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει διγλωσσία στο θέμα της διπλωματίας, ο Τούρκος ΥΠ.ΕΞ. επετέθη στους Ευρωπαίους σε όλα τα μέτωπα: «Εμείς», είπε «δεν θέλουμε να διαιρέσουμε τη Συρία, αλλά εσείς στηρίζετε το PKK που θέλει τον διαμελισμό της Συρίας. Μετά λέτε για το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου. Γιατί τότε δεν ρωτάτε για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων; Δεν έχουν κι αυτοί δικαιώματα στα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων; Γιατί δεν το τονίζετε αυτό; Διότι δείχνετε αλληλεγγύη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Αλληλεγγύη σε λάθος ζητήματα, τυφλώνει τους ανθρώπους», υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός. «Γιατί δεν επικρίνετε την Ελλάδα όταν βυθίζει τόσες βάρκες με πρόσφυγες στα σύνορα ή στο Αιγαίο; Η ειλικρινής μας ένσταση είναι στα αυτά τα δύο μέτρα και σταθμά. Σας παρακαλούμε, αλλάξτε τακτική….»

Efsyn.gr